Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zámorskí mladíci sú šikovní, ale keď do mňa narazí poriadny ligista, je to iné

Na prelome rokov zažiaril na juniorskom šampionáte v Kanade. Šimon Nemec (16) bol najproduktívnejším obrancom slovenského tímu.

12.01.2021 08:00
Šimon Nemec Foto: ,
Šimon Nemec v drese Nitry.
debata (2)

Svoje kvality teraz potvrdzuje v domácej súťaži. Mladý obranca Nitry v nedeľňajšom súboji proti Miškovcu (5:2) dal gól a dvakrát asistoval.

„Na Slovensku to nie je také zlé, ako sa o tom občas rozpráva. Majstrovstvá sveta sú toho dôkazom – priestor dostali aj hráči z extraligy a držali krok,“ vraví jeden z najtalentova­nejších hokejistov pod Tatrami.

Ako sa zmenil váš život po juniorskom šampionáte?

Úprimne? Nič zvláštne sa neudialo – azda len verejnosť ma dnes viac vníma, no žiadna dráma to zasa nie je. Aj žiadosti o rozhovor prichádzajú v podobnom počte ako pred šampionátom. Niečo sa však predsa len zmenilo. Na ľade sa cítim o niečo sebavedomejšie.

Čím to je?

Za morom som odohral niekoľko stretnutí proti najtalentovanejším hráčom na svete. Mnohí z nich už čoskoro zasiahnu aj do NHL. Zistil som, že s nimi dokážem držať krok. Že aj oni sa dajú ubrániť. Na druhej strane mi tiež ukázali, v čom sa potrebujem zlepšiť. Občas mi veru poriadne zamotali hlavu.

Na čom teda budete pracovať?

Rezervy mám stále v korčuľovaní. Potrebujem sa zlepšiť aj v defenzívnej činnosti.

Aký je rozdiel hrať proti zámorským mladíkom a poprednému extraligovému tímu?

Kanaďania aj Američania hrali jednoduchšie, s pukom príliš nešpekulovali, no aj tak bolo vidieť, že s ním narábajú lepšie. Navyše, všetky činnosti robia v obrovskom tempe. V našej extralige sa viac kombinuje. Rozdiel je tiež v tom, že keď sa stretnem pri mantineli s 30-ročným, dobre stavaným chlapom z ligy, je to iné, ako keď bojujem s podobným uchom ako som ja.

Ako ofenzívnemu obrancovi vám zrejme široký ľad v Nitre vyhovuje viac…

A viete, že ani nie? Rýchlo som si zvykol na užšie klzisko, dokonca by som povedal, že mi celkom sadlo. Aj tam sa dá vymyslieť pekná akcia.

Pred rokom a pol, po premiére v extralige, ste vraveli, že po tréningu zbierate puky a po výjazde upratujete autobus. Postúpili ste medzitým?

Postúpil som jedine v tom, že dostávam väčší priestor na ľade. V kabíne sa ma týka stále to isté – napokon, som iba o rok starší, ale stále patrím k najmladším. Autobus je aj naďalej v mojej kompetencii (smiech).

V obrannej dvojici hrávate so skúseným Branislavom Mezeiom. Vy sa viac pýtate alebo on viac radí?

Je to celkom vyvážené. Rozoberáme rôzne herné situácie, zaujíma ma, ako ich riešiť čo najefektívnejšie. Vždy mi doteraz dobre poradil.

Branislav Mezei v drese Nitry. Foto: SITA, Martin Havran
Branislav Mezei Branislav Mezei v drese Nitry.

Na pôsobenie v NHL ste sa ho dosiaľ nepýtali?

Nie, týmto smerom sa zatiaľ reč nezvrtla.

V najbližších mesiacoch sa vám bude kdekto snažiť poradiť, ako ďalej s vašou kariérou. Ste pripravený na tlak z viacerých strán?

Tuším, čo ma čaká. Čo to som si už aj prečítal. Že bude o mňa väčší záujem, s tým počítam, ale akým smerom sa vyberiem, o tom rozhodnem sám. Poradím sa aj s najbližšími.

Napríklad s otcom, ktorý nad vami bdie?

Nikdy nehral hokej, uvedomuje si to, odovzdáva mi skôr životné skúsenosti. V hokejovom prostredí som už spoznal pár ľudí, ktorí mi akiste dobre poradia.

Jedna strana vraví, že talentovaný hráč by sa mal pobrať zo Slovenska čím skôr preč, druhá, že najprv sa treba ukázať tu, až potom odísť. Čo si o tom myslíte?

Že na Slovensku to nie je také zlé, ako sa občas o tom rozpráva. Aj juniorský šampionát je toho dôkazom – priestor dostali aj hráči z extraligy a držali krok. V Nitre dostávam veľký priestor, čo je ďalšie veľké plus.

Kadiaľ by mala viesť vaša cesta na hokejový vrchol?

Zatiaľ neviem. Teraz hrám za Nitru a som maximálne spokojný. Budúcnosť je otvorená.

Podľa niektorých expertov by ste mohli byť po dlhých rokoch ďalším Slovákom draftovaným do 10. miesta. Čo to pre vás znamená?

Na jednej strane mi to veľmi lichotí, znamená to, že niečo viem a vidia vo mne potenciál. Avšak stále je to veľmi ďaleko. Môj draft prichádza do úvahy v polovici roka 2022. Dovtedy sa toho môže veľa zmeniť. A predovšetkým musím za ten čas potvrdiť, že na to mám.

V Nitre bolo cez víkend povinné testovanie na koronavírus. Stáli ste v rade?

Nie, dosiaľ mi platila trojmesačná výnimka, ktorú mi udelili. O týždeň to už budem musieť riešiť. Možno nám pretestovanie zabezpečí klub, ale nevylučujem ani to, že si na tyčinku poctivo počkám v rade.

Aj juniorský šampionát v Kanade sa niesol v znamení pandémie a obrovskej bubliny. Pre tínedžerov musia byť tieto obmedzenia zvlášť ťažké…

Nuž, priznám sa, že občas som toho mal aj plné zuby. Neustále sme museli počúvať nejaké pokyny. Ale také boli pravidlá a my sme ich vopred akceptovali. Doma si aktuálne obmedzenia až tak neuvedomujem – môj život sa totiž odohráva zväčša medzi bytom a ľadovou plochou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Šimon Nemec