Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mikulášsky problém? Treba zistiť, kto je šéfom mesta

Machinácie ohľadom prevodu licencie, neodohraté zápasy. Extraligový hokej v Liptovskom Mikuláši sa zmieta v kríze a hrozí mu preradenie do nižšej súťaže. Nelichotivú situáciu pozorne sleduje aj klubová legenda Marek Uram (46).

17.11.2020 16:00
Marek Uram Foto:
Marek Uram ešte z čias pôsobenia v Liptovskom Mikuláši.
debata (6)

„Žiaľ, niečo podobné sa dalo čakať. Mesto odstavilo od hokeja ľudí, ktorí mu rozumejú a dosadilo takých, ktorí robia presný opak,“ tvrdí bývalý slovenský reprezentant.

Ako vnímate okolnosti na hokejovom Liptove?

Predovšetkým musím povedať, že celá situácia ma veľmi mrzí. V Liptovskom Mikuláši som sa narodil, odohral som tam značnú časť kariéry. Klub ma vychoval, vždy som mal k nemu i celému Liptovu veľmi blízko. Bohužiaľ, ľudia, ktorí sú v Mikuláši pri hokeji, dali tento šport na vedľajšiu koľaj.

Ešte pred niekoľkými rokmi som bol v klubovom predstavenstve. Bol som pri tom, keď sa kupovala extraligová licencia. V tom roku bola mikulášska juniorka strieborná a najmä z toho dôvodu sme videli v mužstve potenciál. Stanovili sme si podmienku, aby v klube pôsobili odchovanci a hráči z úspešnej juniorky. Spočiatku to fungovalo. Prvá sezóna po príchode do extraligy bola náročná, ale podarilo sa nám uspieť v baráži a klub sme udržali medzi elitou.

Kedy nastali problémy?

Dozorná rada sa nám po sezóne postavila chrbtom, vo vedení klubu som skončil ja i moji spolupracovníci. Kompetentní začali dosadzovať ľudí, ktorí hokeju nerozumeli. Výsledkom bol fakt, že klub hral čoraz častejšie len o spodné priečky tabuľky. Ak by to bol jediný problém, dobre, avšak títo ľudia potopili juniorku i dorast.

Zopakujem, z celej situácie som veľmi sklamaný. Aktuálne dohady o prevode licencie sú už len pokazenou čerešničkou na pomyselnej torte. Chyba sa deje už dlho. Veľa ľudí má zlé slovo na manažéra Milana Čankyho či jeho kolegov, ale problém je niekde inde.

Najlepšie zarábajúci hráči v NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
224. Jaroslav Halák (Slovensko), kariéra v NHL:...

Kde?

Liptovský Mikuláš je v prvom rade mestský hokejový klub. Nevravím, že mesto sa nepostaralo o hokej, ale zbavilo sa ľudí, ktorí mikulášskemu hokeju rozumejú a dosadilo ľudí, ktorí robia presný opak.

Je problém v primátorovi Jánovi Blcháčovi?

Treba zistiť, kto je šéfom mesta. Tam treba začať.

Má súčasné vedenie úprimnú snahu zachrániť hokej v meste alebo ide o právnické kľučkovanie?

Poviem to takto: Ján Laco a Martin Cibák ako odchovanci klubu majú dlhodobý záujem o mikulášsky hokej. Obaja sú rodáci z Liptova a prejavili záujem o akcionársky, prípadne manažérsky vstup, keď by mali zodpovednosť za fungovanie klubu. Ich iniciatívu však stoplo mestské zastupiteľstvo. Je obrovská škoda, že prevod licencie sa zorganizoval tak, že sa k nej nemohli dostať domáci odchovanci.

Nechcem kritizovať ľudí z ŠK 32, ktorí sa snažia pracovať pre klub, ale treba si uvedomiť, že sú to ľudia s určitou minulosťou… Laco s Cibákom predostreli jasnú a rozumnú víziu ako pomôcť hokeju v meste. Navyše, táto zmena mala nastať už dávno. Ak sa o Liptovskom Mikuláši niekedy hovorilo ako o bašte slovenského hokeja, už to, žiaľ, neplatí. Juniorka i dorast hrávajú v nižších súťažiach a klub už preto ani nemôže stavať na odchovancoch ako v minulosti. Aktuálna situácia pripomína chytanie zajaca za chvost, čo je vždy veľmi zložité.

Je problémom aj zdĺhavá rekonštrukcia zimného štadióna?

Samozrejme, ani to nikomu nepomáha. Obliekal som dres Mikuláša, keď sme museli hrávať domáce zápasy v Spišskej Novej Vsi. Chalani majú náročné podmienky, neustále cestovanie je unavujúce. Musia trénovať v JL Aréne, ktorá má menšie rozmery. Keď prídu hrať napríklad do Košíc, musia sa prispôsobiť klasickej veľkosti klziska. Rekonštrukcia štadióna v Mikuláši je veľmi zdĺhavá, ani jednu fázu sa nepodarilo dokončiť v plánovanom termíne.

Čudujete sa vedeniu SZĽH a jeho šéfovi Miroslavovi Šatanovi, ktorí nesúhlasia s prevodom licencie z MHK 32 na ŠK 32?

Miro je veľmi rozumný a inteligentný človek, poznáme sa dlho. Ak sa niekto z hokejovej verejnosti má k tejto téme vyjadrovať, tak je to on. Som presvedčený, že veľmi dobre vie, prečo robí také kroky, aké robí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #MHk 32 Liptovský Mikuláš #Marek Uram