Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejová bublina? Štadión, posilňovňa, niečo zjesť a rovno domov

Nový majiteľ, majstrovské ambície, ale víťazstvá zatiaľ nikde. Hokejový Slovan vstúpil do novej sezóny rozpačito. Zdolal len Miškovec - aj to po predĺžení.

12.10.2020 16:32
Roman Stantien Foto: ,
Tréner Slovana Roman Stantien so svojimi zverencami počas zápasu s Detvou.
debata

V nedeľu mal blízko k veľkej hanbe, keď s Detvou prehrával v polovici zápasu už 3:7 (napokon 6:7). Branislav Rapáč (27) dôvod na paniku nevidí. „Je skoro robiť závery po štyroch zápasoch. Máme kvalitu, v tabuľke pôjdeme hore,“ vraví útočník Slovana.

Súpera ste prestrieľali 53:24, napriek tomu ste nezískali ani bod. Prečo?

Takýto zápas som odohral prvýkrát v kariére… Dve tretiny sme súpera nedostali z jeho pásma, mali sme veľký tlak. Detve výborne zachytal brankár, ale i tak ďalších päť gólov viselo na vlásku.

Vyzerá to tak, že sme po úspešnej príprave urazili šťastenu. Neplatí to len o ofenzíve, aj v obrane dostávame góly, ktoré nezvykneme inkasovať. Sme si vedomí, že situácia je kritická. Nastal čas, aby sa ukázal charakter tímu.

Čo sa zmenilo od záveru prípravy, počas ktorej ste vyhrali deväť z desiatich stretnutí?

prvom zápase sezóny proti Michalovciam sme hrali zle. Zrejme sme si mysleli, že po úspešnej príprave prídu výhry samé. V ďalších dueloch to už bolo lepšie, ale zatiaľ sa nám nedarí dosiahnuť želaný výsledok. V hokeji niekedy platí, že ak si pohneváte šťastie, ťažšie sa k vám vracia. Kvalitu v tíme máme, ale zatiaľ sa trápime. Platí to aj o mne, v ostatných zápasoch som nepremenili niekoľko sľubných šancí.

Tréner Stantien sa posťažoval, že príprava nebola ideálna, pretože ste v rámci SuperCupu museli hrať aj s prvoligovými mužstvami. Súhlasíte?

Nemyslím si, že nevýrazný začiatok sezóny má niečo spoločné s úrovňou prípravy. V našom prípade je to o hlavách. Až príliš chceme zlomiť čiernu sériu. Chýba nám pokoj, z čoho potom pramenia chyby a nepresné zakončenia. Musíme hrať trpezlivo a príde to.

Slovan má nového majiteľa, od začiatku sezóny sa hovorí o titule. Nezväzuje vám nohy zvýšený tlak?

Hráme za Slovan, neúspech sa nepripúšťa. Tlak na výsledky je normálny, bolo by zlé, ak by chýbal. Sme skúsené mužstvo, ktoré sa musí s touto pozíciou vyrovnať. Je skoro robiť závery po štyroch zápasoch. Máme kvalitu, v tabuľke pôjdeme hore.

Ako vnímate fakt, že bez divákov sa nemôžete spoľahnúť na výhodu domáceho prostredia?

Samozrejme, situácia je odlišná. Nie nadarmo sa vraví, že fanúšik je šiesty hráč. Ak nevládzete, priaznivci vám vedia dobiť energiu. Ich podpora nám chýba, avšak situácia s pandémiou je náročná.

Predovšetkým sme radi, že môžeme vykonávať našu prácu. Snažíme sa maximálne pripraviť na zápasy, aj keď sa nehrá pred zaplnenými tribúnami. Verím, že keď všetci budeme zodpovedne dodržiavať pravidlá, tak sa diváci o niekoľko mesiacov vrátia na tribúny.

Branislav Rapáč odpovedá na otázky novinárov... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Branislav Rapáč Branislav Rapáč odpovedá na otázky novinárov počas septembrového protestu pred Úradom vlády SR.

Vláda sprísňuje opatrenia, ale profesionálny šport nateraz dostal výnimku. Cítite hrozbu, že sezóna sa nemusí dohrať?

Všetci si uvedomujeme, že zdravie je prvoradé. Situáciu netreba podceňovať. V klube robíme maximum, aby sme zostali zdraví. Mimo ľadu nosíme rúška, používame dezinfekciu a vyhýbame sa zbytočným kontaktom. Fungujeme v našej bubline – štadión, posilňovňa, niečo zjesť a rovno domov.

Prežívate najnáročnejšie obdobie v kariére? Dokážete sa v týchto podmienkach plne koncentrovať na hokej?

Situácia je veľmi náročná. Do poslednej chvíle sme nevedeli, či sa vôbec bude hrať. Na tribúnach chýbajú diváci, pandémia obmedzila životy všetkých. Mal som skvelú prípravu, tešil som sa na sezónu.

Trápi ma, že sa nedarí mne ani tímu. Avšak ťažké momenty vás môžu posunúť ďalej. Netreba sa vzdávať a či podľahnúť negatívnym emóciám. Človek musí bojovať – na ľade i mimo neho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Branislav Rapáč