Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úvod v tieni korony. Slovan hladko padol v Michalovciach, Bystrica vo Zvolene

Hokejisti HK Dukla Ingema Michalovce zvíťazili v 1. kole Tipos extraligy nad HC Slovan Bratislava 4:1.

02.10.2020 20:29 , aktualizované: 21:15
Michalovce, Slovan Foto: ,
Prázdne tribúny v Michalovciach počas zápasu domácich so Slovanom.
debata

HK Dukla Ingema Michalovce – HC Slovan Bratislava 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Góly: 28. Bartánus (Mihálik, Regenda), 31. Bartánus (Takáč), 45. Lalancette (Regenda, Hickmott), 40. Mašlonka (Galamboš) – 32. Studenič (Valach). Rozhodovali: Kalina, Štefik – Durmis, Bogdaň, vylúčení: 3:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, bez divákov.
HK Dukla Ingema Michalovce: Tomek – McCormack, Ventelä, Mihálik, Southorn, Bdžoch, Ťavoda, Zekucia, Ragan – Hickmott, Lalancette, Regenda – Bartánus, Mlynarovič, Takáč – Korhonen, Galamboš, Šoltés – Mašlonka, Češík, Matoušek
HC Slovan Bratislava: Durný – Ališauskas, Sersen, Valach, Bačik, Štajnoch, Meszároš, Beňo, Maier – O'Donnell, Harris, Ranford – Studenič, Kytnár, Sukeľ – Rapáč, Bortňák, Buček – Jendek, Zigo, Mráz

Zápas sa hral od úvodu v rýchlom tempe, ale prvú vážnejšiu gólovú príležitosť mal až v 7. minúte Mráz, ktorý však Tomeka neprekonal. V 12. minúte boli hostia blízko ku gólu, ale zo závaru pred domácim brankárom neskórovali.

Súboj pred bránou Slovana počas zápasu v... Foto: TASR, Marek Lukáč
Slovan, Michalovce Súboj pred bránou Slovana počas zápasu v Michalovciach.

V 18. minúte hrali domáci krátku presilovku o dvoch hráčov, ale ani v nej nenašli recept na Durného. V záverečných sekundách prvej tretiny sa brankár hostí prezentoval efektným zákrokom proti strele Lalancetteho, ktorý mieril do odkrytej bránky.

Góly začali padať v 2. tretine. V 28. minúte si domáci vytvorili tlak, v ktorom si Durný síce poradil s pokusom Mihálika, no na dorážku nekrytého Bartánusa už nestačil – 1:0. O tri minúty sa Bartánus dostal k ďalšej strele, tentoraz zo strednej vzdialenosti spoza obrancu, a upravil na 2:0.

Už o 24 sekúnd hostia reagovali kontaktným gólom, keď Studenič ideálne zakončil svoj únik po pravom krídle – 2:1. Sľubné príležitosti mali v druhej časti aj Buček, Šoltés a Kytnár, ale skóre sa v nej nezmenilo.

Strelec dvoch gólov Michaloviec Marek Bartánus. Foto: TASR, Marek Lukáč
Marek Bartánus Strelec dvoch gólov Michaloviec Marek Bartánus.

Dôležitý moment prišiel v 45. minúte, keď Lalancette zblízka prekonal Durného a zvýšil na 3:1. Domáci odskočili na dva góly, no hostia zvýšili tlak a často sa hralo pred Tomekom. Ten v závere podržal svoj tím pri početných šanciach hostí, ktorým ku gólu nepomohla ani hra so šiestimi hráčmi. Tú využil domáci Mašlonka na štvrtý gól Michaloviec.

Miroslav Chudý, tréner HK Dukla Ingema Michalovce: „Začiatok sme mali ustráchaný, bolo na nás vidieť určitý tlak. Slovan mal vtedy navrch, "Rudy“ (Tomáš Tomek, pozn.) nás však podržal, keď pochytal čo mal. Z presiloviek sme síce nič nevyťažili, no vďaka nim sme sa dostali z tlaku. Dôležité bolo, že sme išli do vedenia.

Dnes boli ťažké podmienky a mužstvo, ktoré doťahovalo, to malo ťažšie. Gól na 2:1 bol impulz pre Slovan, ktorý nás znovu začal tlačiť. Našťastie sme to ubránili aj vďaka výbornému brankárovi, a pridali sme aj tretí gól. Pre vývoj zápasu bolo dôležité, že sme boli vo vedení. O to ľahšie sa nám hralo."

Roman Stantien, tréner HC Slovan Bratislava: „Mali sme výborný nástup. Vytvorili sme si gólové šance, ale nevyužili sme ich. Domáci sa dostali do hry po troch po sebe nasledujúcich presilovkách. Keď sa ujali vedenia, tak my sme stále iba doťahovali, pričom oni to bránili a hrozili protiútokmi. Za stavu 2:1 sme si znovu vytvorili veľa šancí, ale koncovka nám dnes zlyhala. Po góle na 3:1 sa to asi zlomilo.“

Zvolen v derby zdolal Bystricu

V piatkovej predohrávke 7. kola zvíťazili hokejisti HKM Zvolen nad HC'05 iClinic Banská Bystrica 4:1. Dvoma gólmi a asistenciou sa pod ich triumf v derby podpísal útočník Peter Zuzin.

HKM Zvolen – HC'05 Banská Bystrica 4:1 (0:0, 3:1, 1:0)
Góly: 27. Bondra (Viedenský, Puliš), 36. Zuzin (McPherson, Nuutinen), 39. Nuutinen (Zuzin, McPherson), 44. Zuzin (Hraško, McPherson) – 29. Mistele (Lamper, J. Brejčák). Rozhodovali: Snášel ml., T. Orolín – Šoltés, Ordzovenský, vylúčení na 2 min: 8:6, vyššie tresty: Drew (B. Bystrica) 10 minút za nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, hralo sa bez divákov.
Zvolen: Rahm – Hatala, Betker, Melancon, Ivan, Kubka, Hraško, Meliško – Puliš, Viedenský, Bondra – Nuutinen, Zuzin, McPherson – Kelemen, J. Mikúš, Stupka – Marcinek, Tibenský, Ďuriš
Banská Bystrica: Gajan – Drew, Žiak, Welsh, Ďatelinka, J. Brejčák, Petrinec, Biro – Lamper, Winquist, Mistele – M. Sloboda, Tamáši, Kabáč – Vašaš, Verbbek, Fafrák – Kriška, Sojka, Vybíral

Zvolenčania začali aktívne a už v prvej minúte mohli ísť do vedenia. Bondra sa nepresadil z dvoch metrov a úspešná nebola ani dorážka Puliša. Tento hokejista mal ďalšiu príležitosť v tretej minúte, Gajana v bránke nepokoril zblízka. Na opačnej strane hrozil Mistele, ocitol sa v dvoch koncovkách, no i domáci gólman Rahm sa nenechal zaskočiť. Zvolen potom nevyužil presilovku, v nej mal dobrú možnosť Nuutinen.

Patrik Lamper (Banská Bystrica) a Radovan Puliš... Foto: TASR, Ján Krošlák
Patrik Lamper, Radovan Puliš Patrik Lamper (Banská Bystrica) a Radovan Puliš (Zvolen) počas 1. extraligového kola.

Bystričania pohrozili z brejku Lamperom a následne nevyužili taktiež presilovku. V nej predviedol dobrý teč Winquist a slušnú strelu Drew. Rahm bol proti. Záver prvého dejstva patril domácim hokejistom, ktorí hrali v početnej výhode takmer štyri a pol minúty, dokonca o dvoch hokejistov 45 sekúnd. Recept na Gajana nenašli Mikúš a McPherson.

Druhú tretinu začali aktívnejšie hostia, ale chýbala vyložená šanca. Za zmienku stoja dve menšie možnosti Kabáča a Vašaša. Zvolenčanov nakopla príležitosť z 27. minúty, v nej síce pohorel z dvoch metrov Kelemen, ale o pár sekúnd už Bondra z ľavej strany z uhla dokázal poslať puk za Gajana. Banskobystričania po inkasovanom góle hrali presilovku a dokázali ju využiť.

Vašaša ešte vychytal Rahm, ale po rýchlom prechode do útočného pásma a prihrávke Lampera na Misteleho už nemal nárok. Legionár v drese HC '05 pálil nekompromisne bez prípravy a vyrovnal na 1:1. V polovici stretnutia strieľal domáci Kelemen do žŕdky.

Hostia nevyužili ďalšiu presilovku a pykali po jej skončení. V 36. minúte Zuzin nahodil polovysoký puk na bránku a ten prešiel za Gajana, ktorému clonil Bondra – 2:1. Potom nevyužil sólo Kelemen a Puliš strieľal do žŕdky. Zvolenčania sa však tešili aj z tretieho gólu. Po peknej kombinačnej akcii sa presadil pri ľavej žŕdke na dvakrát Nuutinen.

Zvolenský štadión bez divákov počas duelu s... Foto: TASR, Peter Rusko
Zvolen Zvolenský štadión bez divákov počas duelu s Banskou Bystricou.

V úvode tretej tretiny mali Banskobystričania naporúdzi vyše trojminútovú presilovku, avšak nevypracovali si žiadnu výraznejšiu šancu. Prišiel za to trest, hneď po jej skončení totiž vyšiel z trestnej lavice Hraško, domáci sa dostali do prečíslenia a využili ho. Gajan puk po strele spomínaného obrancu HKM vyrazil, no iba pred Zuzina, ktorý uspel z dorážky – 4:1.

Hráči spod Urpína následne prevzali iniciatívu, mali ďalšiu početnú výhodu, no na Rahma znovu nevyzrel Mistele. Na opačnej strane sa dostal do úniku Puliš, nepodarilo sa mu však navýšiť skóre. Zaujímavý moment nastal v 54. minúte.

Bystrický tréner odvolal brankára pri presilovke svojho tímu, jeho zverenci hrali v šiestich proti štyrom, no útočník Zvolena Viedenský mohol skórovať, z vlastnej tretiny poslal puk do žŕdky. V závere sa ešte snažil znížiť Verbeek v oslabení, ale Rahm už nekapituloval.

Peter Zuzin, strelec dvoch gólov Zvolena: „Bol to skvelý zápas. Banská Bystrica hrala tiež dobre. Nám tam popadali góly, ale zápas bol vyrovnaný. Bol to prvý duel bez divákov, chýbali nám, bude to bez nich ťažké, no dúfam, že sa časom tie opatrenia uvoľnia. Mňa potešilo, že som dal góly. Verím, že ma to nakopne do ďalších zápasov a posunie o krok vpred.“

Peter Oremus, tréner Zvolena: „Moji chlapci boli nabudení do tohto zápasu. Vyšiel nám vstup do sezóny. Je to derby, teší ma aktivita z našej strany ako aj víťazstvo. Moji zverenci urobili kus dobrej roboty, rovnako tak i súper. Nebolo jednoduché hrať bez divákov, ale zápas bol výborný. Verím, že zdravotný stav mužstva nám vydrží a budeme hrať čo najviac zápasov.“

Norbert Javorčík, tréner Banskej Bystrice: „Chceli sme vstúpiť do sezóny lepším výkonom a logicky aj víťazstvom. Zvolen bol od začiatku v malých veciach lepší a agresívnejší. My sme sa iba na súpera doťahovali v tých činnostiach, ktorými sme sa chceli prezentovať. Či už v zručnosti, korčuľovaní. Musíme sa ešte zlepšiť. Súper bol silný, my sme hrali zložito. Musíme zrýchliť hru s pukom a držať ho dlhšie v útočnom pásme.“

Osemgólová prestrelka pre Detvu

Hokejisti HC 07 Detva odštartovali nový ročník triumfom. V piatkovom domácom zápase zdolali Liptovský Mikuláš 5:3.

HC 07 Detva – MHK 32 Liptovský Mikuláš 5:3 (4:2, 1:0, 0:1)
Góly: 11. Čacho (Sýkora), 12. Valent (Gašpar), 16. Charbonneau (Korím), 19. Gašpar (Cox, Rymsha), 39. Cox (Gašpar, Rymsha) – 9. Oško (Michalík), 15. Oško (Michalík, Hamráček), 45. Toma (Matoušek, Kalousek). Rozhodovali: Lokšík, Výleta – Crman Kacej, vylúčení: 5:2 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, bez divákov.
Detva: Petrík – Jendroľ, Gachulinec, Rais, Korím, Lalík, Golian, Rymsha, F. Fekiač – Ščurko, V. Fekiač, Žilka – Sýkora, Čacho, Charbonneau – Askarov, Nauš, Ľupták – Cox, Valent, Gašpar
L. Mikuláš: Kozel – Nemec, Kurali, Mezovský, Rusina, Bača, Parobek, Droppa, Dubina – Uhrík, Bečka, Surový – Hamráček, Oško Michalík – Toma, Matoušek, Kalousek – Nechaj, Haluška, Duran

Najbohatšia na góly bola v tomto zápase hneď úvodná tretina. Padlo v nej až šesť gólov, prvý do siete domáceho brankára Petríka, keď ho prekonal Patrik Oško. O dve minúty neskôr vyrovnal Viliam Čacho a Detvu poslal do vedenia o 102 sekúnd neskôr Peter Valent.

V 15. minúte sa opäť po zásahu Oška hostia tešili po druhý raz, ale potom už dávali góly iba domáci. Najskôr prekonal Petríka Jonathan Charbonneau a po ňom aj Rastislav Gašpar.

V druhej tretine mali šance na gól obe mužstvá, ale boli to napokon Detvanci, ktorí v 38. minúte zásluhou Trevora Coxa išli do trojgólového vedenia.

Úvod tretej tretiny vyšiel lepšie Liptákom, keď Lukáš Toma využil presilovú hru a hostia mali nádej na vyrovnanie. Ďalšiu presilovku však už nedokázali využiť a domáci si v ďalšom priebehu nenechali vziať prvé víťazstvo v sezóne.

O triumfe Nitry rozhodol Hrnka

V úvodnom kole zvíťazili hokejisti HK Nitra na ľade HK Poprad 3:2. V 56. minúte strelil víťazný gól Tomáš Hrnka.

HK Poprad – HK Nitra 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Góly: 11. Mešár (Matej Paločko, Lušňák), 22. Zagrapan (Erving, Vandas) – 6. Kollár (Nemec, Lantoši), 26. Dauda (Lantoši, Kollár), 56. Hrnka (Tvrdoň). Rozhodovali: Tvrdoň, Baluška – Synek, Stanzel, vylúčení: 4:4 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, bez divákov.
Poprad: Vošvrda – Drgoň, Brejčák, Ulrych, Dalhuisen, Hudec, Erving, Kramár – Svitana, Skokan, Haščák – Vandas, Preisinger, Handlovský – Matúš Paločko, Zagrapan, Bjalončík – Mešár, Lušňák, Matej Paločko – Šotek
Nitra: Cowley – Mezei, Cardwell, Švarný, Nemec, Pupák, Bodák, Vitaloš, Pätoprstý – Tvrdoň, Slovák, Hrnka – Kollár, Šťastný, Lantoši – Holešinský, Dauda, Žitný – Čaládi, Šiška, Minárik

Stretnutie sa začalo vo svižnom tempe. S pribúdajúcimi minútami dostávala hra spád i zápletku. Do vedenia šli ako prví hostia z Nitry. Po Lantošiho strele nevedeli dlho popradskí hráči upratať puk do bezpečia a tak po sérii dorážok sa medzi tri žrde napokon trafil Kollár – 0:1.

Vyrovnanie prišlo v 11. minúte. Najprv Matej Paločko šikovne pred Cowleym tečoval nahodenie od modrej. Brankár Nitry puk s ťažkosťami vyrazil, ale Mešár ho pohotovým zakončením spomedzi kruhov dostal do siete a začínalo sa odznova. V ďalšom priebehu nebezpečne hrozili iba „kamzíci“.

Najprv sa do prečíslenia dostal Matúš Paločko, ale namiesto prihrávky na nabiehajúceho Zagrapana zvolil strelu švihom, s ktorou si brankár Nitry poradil. V závere 17. minúty sa opäť do úniku predral Matúš Paločko, po jeho kľučkách ratoval Nitru pred inkasovaním na bránkovej čiare Cowley. Následne sa ešte situácia posudzovala na videu, ale puk bránkovú čiaru neprekročil.

Druhú tretinu odštartovali lepšie domáci hráči. Už po dvoch minútach hry lovili Nitrania puk z bránky. Peknou akciou sa blysol obranca Erving a pre Zagrapana už nebol problém upratať puk do odkrytej časti bránky – 2:1. Hostí rýchly gól nezlomil.

Ukážkovo zakombinovali počas presilovej hry a v 26. minúte strelou k bližšej žrdi Vošvrdovej brány prinavrátil rovnovážny stav Dauda. Minúty postupne plynuli a z ľadu sa vytratila kombinačná hra. Tá bola kúskovaná častými nepresnosťami i zakázanými uvoľneniami na obidvoch stranách. V závere druhého dejstra sa Popradčania dostali pod tlak, ale „corgoni“ z optickej prevahy vedúci zásah nevyťažili.

Tretie dejstvo odštartovali Popradčania presilovou hrou, v ktorej toho veľa nevymysleli. Misky váh na domácu stranu mohol na začiatku 47. minúty nakloniť Handlovský. Puk z jeho hokejky mieriaci do šibenice Cowley vytesnil. Presilovku si zahrali aj hostia. Mali však problém usadiť sa v útočnom pásme.

V 50. minúte dostal ideálny pas do jazdy Skokan, ani on ale v súboji jeden na jedného na brankára hostí nevyzrel. Štyri a pol minúty pred koncom riadnej hracj doby sa domáci zamotali pred vlastnou striedačkou.

K puku sa dostal Hrnka a „teplomerom“ zmeral Vošvrdovi teplotu – 2:3. Vzápätí mohol pridať gólovú poistku Žitný, ale vo veľkej príležitosti vyhorel. Na konci 58. minúty stiahol popradský lodivod po oddychovom čase. Poprad už ale nevyrovnal ani počas hry v šestici.

Peter Mikula, tréner Popradu: „Bolo to z našej strany komplikované. Prehrávali sme osobné súboje. Chýbala nám priamočiarosť, mali sme v kombinácii veľa nepresností. Na konci sme to bohužiaľ pokazili.“

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: „Vedeli sme, že domáci tím ma veľkú ofenzívnu silu. Zamerali sme sa na pokrytie ich prvej formácie. Vďaka oslabeniam sme napokon zápas zvládli.“

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #HK Dukla Ingema Michalovce