Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Druhá vlna koronavírusu? Vláda sa mala pripraviť lepšie

Výnimočná situácia si vyžaduje bezprecedentné aktivity. V stredu sa pred Úradom vlády zišlo takmer 400 hokejistov, ktorí požadovali zrušenie obmedzení pre profesionálny šport.

30.09.2020 16:34
Marek Viedenský, Michal Sersen Foto: ,
Na snímke vľavo v popredí Marek Viedenský (HK Zvolen) a vpravo Michal Sersen (HC Slovan).
debata

Jedným z najskúsenejších hráčov v početnom pléne bol útočník HKM Zvolen Marek Viedenský (30).

Aký je zmysel vašej aktivity?

Nerobíme to len pre seba. Chceme pomôcť najmä mladším hráčom, ktorí v hokeji vidia budúcnosť. Od začiatku sa niekam snažia dostať, hokejka a puk sú pre nich zmysel života. Rozumiem, že zdravie je prvoradé. Ale šport je dôležitý, posilňuje imunitu. Ak by mladší hráči museli prestať trénovať, výpadky by dobiehali len veľmi ťažko.

Uvažovali hráči nad zmenou povolania?

Keď hrozilo, že sezóna neodštartuje, niektorí sa začali obzerať po iných alternatívach. Aj ja som rozhodil siete, predsa len z niečoho musím žiť… Nielen hokejisti, ale aj ostatní profesionálni športovci nemajú kariéru na celý život. Preto sa snažíme zarobiť peniaze čo najrýchlejšie a čo najviac, aby sme po kariére mali uľahčený prechod do bežného režimu.

Protest hokejistov pred Úradom vlády. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Protest hokejistov Protest hokejistov pred Úradom vlády.

Prečo kompetentní ignorujú šport a kultúru?

Vláda to v súčasnej koronasituácii nemá ľahké. Musí plniť potreby viacerých rezortov. Avšak vedela, že príde druhá vlna pandémie a nepripravila sa na ňu dostatočne. Neočakávame, že dostaneme sto percent našich platov. Kompetentní nám musia pomôcť, aj my potrebujeme určité záruky.

V Česku majú viaceré tímy desiatky nakazených. Nebojíte sa, že dopadnete rovnako?

Samozrejme, aj taká alternatíva tu je. Každý z nás má možnosť na zápas prísť alebo nie. Ak si človek povie, že pre koronu sa bojí prísť do práce, príde o miesto. Môžete sa nakaziť v obchode, v autobuse – vírus si nevyberá. Nikto z nás nevie, kde to môže chytiť.

Sú hokejisti v tejto otázke jednotní?

Myslím si, že áno. Aj do zápasu ideme s tým, že existuje pravdepodobnosť zranenia. Musíme to vytesniť z hlavy, hrať naplno a brať zápasy ako našu profesiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #protest #vláda SR #Marek Viedenský #koronavírus