Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vynovená extraliga žiada o zdravý rozum

S koronahrozbou nad hlavou a neistým začiatkom. Ale aj s novým logom a názvom. Hokejovú extraligu čaká stresujúca sezóna. Hoci klubom sa podarila želaná zmena generálneho sponzora (Tipos strieda Tipsport), najväčšie starosti im robia obmedzenia v súvislosti s druhou vlnou pandémie.

08.09.2020 11:00 , aktualizované: 15:25
Tipos extraliga Foto: ,
Šéfka novej organizácie APHK združujúcej kluby Aneta Büdi a nové logo Tipos extraligy.
debata

„Ak by zostali v platnosti súčasné nariadenia, bolo by to pre kluby likvidačné a hrozil by krach profesionálneho hokeja. Bez divákov sa hokej u nás hrať nedá,“ upozorňuje šéfka novej organizácie APHK združujúcej kluby Aneta Büdi.

250 ľudí na Slovane

Pravidlá v súčasnej situácii sú jasné. Podľa rozhodnutia vlády sa môže na športovom zápase vo vnútorných priestoroch zúčastniť 500 ľudí. Nariadenie platí do 1. októbra, liga sa má začať o deň neskôr.

Priemerná návštevnosť v uplynulej sezóne bola päťkrát vyššia (takmer 2500 divákov na zápas).

„Diváci sú korením hokeja. Verím, že zvíťazí zdravý rozum a že fanúšikom bude umožnený vstup na tribúny,“ žiada predseda predstavenstva Asociácie profesionálnych hokejových klubov (APHK) Miroslav Kováčik.

Ak pravidlá zostanú v platnosti, najviac utrpia veľké kluby Slovan a Košice. V Bratislave chodilo v uplynulej sezóne priemerne 5241 fanúšikov na stretnutie.

Hlavné mesto je aktuálne v tzv. červenej zóne, čo znamená zníženie počtu účastníkov na športových podujatiach. Pre Slovan by to znamenalo len 250 ľudí na zápas.

„Keď odrátam hráčov, rozhodcov, funkcionárov a rolbárov, môžem pustiť na štadión tak päť ľudí… Situácia je taká, aká je. Ak nariadenia zostanú v platnosti, potom musí zasiahnuť vláda a klubom poskytnúť kompenzácie. V opačnom prípade neprežije jediný klub,“ varuje poradca a hlavný koordinátor nových vlastníkov Slovana Maroš Krajči.

Existuje aj možnosť, že liga sa nezačne v predpokladanom termíne. Potom by sa kalendár posúval a prišlo by k narušeniu dohodnutého formátu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Slovak Ice Hockey Extraleague (@tiposextraliga),

„Ak by došlo k ochromeniu spoločnosti a ľudia by museli zostať doma, potom sa súťaž nezačne podľa plánu. V spolupráci s príslušnými autoritami sa snažíme nastaviť prijateľné podmienky pre hráčov, realizačné tímy i fanúšikov,“ vysvetľuje Büdi.

Vracia sa predkolo play off

V poradí 28. ročník súťaže odštartuje s dvanástimi účastníkmi – jedenástimi slovenskými a jedným maďarským. V porovnaní s minulou sezónou chýba MAC Budapešť.

Každý tím odohrá v základnej časti po päťdesiat zápasov. Mužstvá sa navzájom stretnú štyrikrát. S regionálnymi rivalmi odohrá každý tím navyše ďalšie dve stretnutia. Hracími dňami budú predovšetkým piatky a nedele.

Tímy umiestnené po dlhodobej fáze ročníka na 1. až 6. mieste postúpia priamo do štvrťfinále play off, pre jedenásty a dvanásty celok sa súťaž končí.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

ŽREB 1.KOLA TIPOS EXTRALIGY #tiposextraliga

Príspevok, ktorý zdieľa Slovak Ice Hockey Extraleague (@tiposextraliga),

Po ročnej pauze sa do extraligy vracia predkolo play off pre mužstvá zo 7. až 10. priečky, ktoré zabojujú o zvyšné dve miestenky zaručujúce účasť v top osmičke.

Šlágrom 1. kola bude duel ambicióznych Michaloviec proti bratislavskému Slovanu.

„Duely so Slovanom majú vždy náboj, je to súboj východu proti západu. Sezónu otvoríme slávnostne, verím, že to bude pre našich priaznivcov hokejový sviatok,“ vraví prezident Dukly Martin Burinský.

Michalovce počas leta urobili kus práce a s nadupaným kádrom túžia zabojovať o cenné kovy. Do cesty sa im v úvode postaví Slovan, ktorý má vždy najvyššie ambície.

„Pre nás je to dobrý súper. Na Tatranskom pohári sme s ním prehrali, máme mu čo vracať. Už teraz sa tešíme na prvý zápas. Verím, že bude s čo najväčším počtom divákov,“ dúfa Krajči.

Žreb 1. kola Tipos extraligy:

HC ‘05 iClinic Banská Bystrica – HC Mikron Nové Zámky
HK Dukla Ingema Michalovce – HC Slovan Bratislava
HK Poprad – HK Nitra
DVTK Jegesmedvék Miškovec – HK Dukla Trenčín
HC 07 Detva – MHK 32 Liptovský Mikuláš
HC Košice – HKM Zvolen

debata chyba
Viac na túto tému: #Tipos extraliga