Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan je stíhačka v hangári. O dva týždne musí v plnej sile ukázať rakety

Vraví sa, že dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš. Ani Maroš Krajči (53) to nemal v pláne. Po troch rokoch mimo hokejového diania bol už mysľou inde. Potom ho oslovil nový majiteľ Slovana Bratislava. "Trápilo ma, keď som videl, ako klub stagnuje a pritom sa blíži jeho veľké jubileum," vraví skúsený funkcionár.

24.07.2020 07:00
Krajči Foto: ,
Maroš Krajči.
debata (1)

Ako vyzerá medzisezónne obdobie v kancelárii nad ľadovou plochou?

Ak prechádzate z jedného ročníka plynule do druhého, veľa vecí si pripravíte už vopred. My v tomto momente ideme z nuly na plný výkon.

Čo všetko musíte riešiť?

Potrebujeme dať dohromady mužstvo, výstrojovo ho zabezpečiť k prvému tréningu, ktorý je 3. augusta, rozbehnúť prípravu, zostaviť realizačný tím klubu, vyrokovať podmienky s mestskou spoločnosťou STARZ – akýsi nový spôsob spolunažívania. Ďalej zabezpečiť prípravné stretnutia, pripraviť kabínu, to je spraviť servis klubovej posilňovne, práčky, sušičky, celej regeneračnej linky, vymaľovať priestory, vymeniť koberce, zabezpečiť autobusy, ktoré budú po celý rok prepravovať mužstvo. A to je len A-tím, to znamená vynásobiť si to počtom družstiev (12, pozn.) a to ešte nevravím o obchodnom úseku a marketingu.

Vyzerá to tak, že vás čaká veľa práce…

Keď som prišiel do klubu, boli tu dvaja zamestnanci – marketingový riaditeľ Milan Vajda a manažér pre nové médiá Tomáš Lederer. Áno, máme toho pred sebou dosť. Musíme pouzatvárať reklamné zmluvy. Keď som odchádzal, mali sme podpísanú väčšinu sky boxov, teraz je pod kontraktom jeden. To platí aj o VIP miestach. Jednoducho zo „stand by“ režimu sa musíme čo najskôr dostať na plný výkon. Čaká nás veľa práce, ale na druhej strane nejdeme fárať do bane. Stále je to vysnívaný džob.

Hovorí sa, že nová metla dobre metie. Treba v Slovane upratovať?

To nie. Skôr by som to povedal takto: predstavte si stíhačku, ktorá je zakonzervovaná v zapečatenom hangári. Musíme ju v rekordne krátkom čase dostať do bojového módu a palebnej pozície. To znamená natankovať, plne vyzbrojiť, spraviť aktualizáciu elektroniky, nahodiť motory, strmo – v plnej forsáži – vzlietnuť na letovú hladinu a tam demonštratívne ukázať podvesené rakety.

S akou víziou vás oslovil nový majiteľ Hrubý?

To sa musíte opýtať jeho. Ale to, že sedím v kancelárii Slovana, svedčí o tom, že to bola vízia, ktorá ma zaujala.

Štadióny klubov Tipos extraligy Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Štadión Ondreja Nepelu.

Dlho ste zvažovali jeho ponuku?

Zobral som si čas na rozmyslenie, ale nešpekuloval som, neporovnával, čo je to málo alebo veľa. Boli časy, keď som si myslel, že sa k hokeju už nevrátim. Bol som už otočený iným smerom a venoval sa vlastnej spoločnosti.

Čo vás napokon presvedčilo?

V prvom rade osoba a vízia pána Hrubého a potom storočnica, ktorú Slovan oslávi na budúci rok. Trápilo ma, keď som videl, ako klub stagnuje a pritom sa blíži jeho veľké jubileum. Zaslúži si, aby mal dôstojnú oslavu. Bláznili sme pri 90. výročí, oslavovali jeho 95., bolo by trestuhodné, aby sa jeho storočnica neoslávila tak, ako si to zaslúži… Zároveň platí, že takáto akcia si vyžaduje minimálne ročnú prípravu. Treba zavolať slávne mužstvo či zorganizovať prestížny turnaj, vydať knihu a pripraviť množstvo sprievodných akcií. Slovan musí osláviť storočnicu nielen ako skonsolidovaná organizácia, ale aj v plnej sile a lesku.

Chýbal vám hokej?

Prvého polroka áno. Veľmi. Ale potom si človek uvedomí, že život nie je len o hokeji či Slovane. Pomohol mi aj golf.

Vraciate sa s rovnakým elánom a motiváciou, ako keď ste v klube začínali prvýkrát?

S podobným elánom nie, pretože roky nezastavíte. Vtedy som mal 29 rokov… Mení sa aj motivácia. Nie je menšia, ale skôr v širšom spektre.

Čo všetko získa nový majiteľ kúpou Slovana, keďže zimný štadión patrí mestu?

Kupuje akcie klubu – všetko, čo je spojené so značkou HC Slovan. Bude majiteľom jednej z najprestížnejších športových značiek, licencií a všetkých práv vyplývajúcich zo zmluvných vzťahov k hráčom, trénerom a realizačnému tímu.

Dohodli ste sa na dlhodobej spolupráci?

Majiteľ má svoju víziu a ja som sa s ňou stotožnil na určité obdobie. Rád by som ale vychoval niekoho mladšieho, pretože táto funkcia sa nedá robiť donekonečna. Vraví sa, že nenahraditeľných sú plné cintoríny… Nástupca určite bude potrebný, pretože plány Slovana sú dlhodobé.

Najproduktívnejší Slováci v histórii NHL Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Anton Šťastný mal rovnako ako brat Marián na...

Znamená vaša funkcia hlavného poradcu a koordinátora, že Slovan nebude hľadať generálneho manažéra?

Vedenie má o tejto pozícii inú predstavu. Obdobnú, ale inú. Detaily odkryje pán Hrubý na tlačovej konferencii.

Aké vlastnosti musí mať dobrý GM?

Komunikatívnosť, kreatívnosť, diplomaciu, vysokú znalosť hokejového prostredia, cudzích jazykov a veľa kontaktov. Ak chce pôsobiť v Slovane, musí byť slovanistom telom aj dušou. Bez toho to nejde.

Nedávno ste povedali, že v KHL ste sa cítili veľmi dobre. Je súčasťou budúcich plánov návrat do nadnárodnej súťaže?

Nie je to aktuálna téma. Pandemická situácia nenahráva takýmto projektom. Ak by sa aj o tom v budúcnosti uvažovalo, musela by to byť nadstavba – to znamená jedno mužstvo v extralige a druhé v medzinárodnom projekte. Ale na takej úrovni, aby úspešne zdolávalo hranicu play off. Akiste sami uznáte, že v týchto časoch je to hypotetická debata. Ale kto vie, čo má Slovan napísané vo hviezdach.

Deklarujete úmysel viac podporovať mládež. Bude stáť Slovan na vlastných odchovancoch?

Áno, to je jedna z vecí, ktorú nám budúci majiteľ silne prízvukuje a cesta, ktorou sa klub plánuje uberať. Bude to vidieť aj zo zloženia realizačných tímov. Prídu k nám špičkoví odborníci na mládež, ktorí budú dohliadať na jej progres.

Nemrzí vás, že značka Slovan má v súvislosti s dlhmi z minulosti pošramotenú povesť?

Určite ma to neteší. V extralige sme takmer v každej druhej sezóne získali titul. Naša práca sa začínala prvý deň po finále a skončila sa po ďalšom finiši v play off. Aj keď sme mali dlhy, vždy sme ich doplatili. Potom prišla účasť v KHL, čo bola vyššia úroveň súťaže a ešte vyššia finančná náročnosť. Aj tam sme prvé roky obstáli úspešne. Potom ale vypadli niektoré zmluvy a posledné roky to už bolo trápenie.

Stretli ste sa s odmietnutím typu – do Slovana nepôjdem, výplaty nechodia včas?

Nie. Ale je pravda, že sa nám nepodarí získať každého hráča, ktorého si vytipujeme. Deje sa to ojedinele.

Maroš Krajči na archívnej snímke. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Maroš Krajči Maroš Krajči na archívnej snímke.

Futbalový Slovan ponúka ďaleko lepšie podmienky ako zvyšok ligy. Bude to tak aj v hokeji?

Podobné, ale pritom iné. Futbalistom Slovana to, samozrejme, prajem. Ťažko to ale porovnávať. Vo futbale prejdete cez predkolo Ligy majstrov a ste zahojení na celú sezónu. Aj v tom je ten šport čarovný. Avšak hrá ho 200 krajín sveta, má výsostné postavenie. Hokej je odlišný. Má ohraničené teritórium, ako aj financie tu v Európe.

Dá sa na hokeji zarobiť?

U nás nie.

Čo z toho potom majú majitelia?

Sú to pozitívni blázni alebo športoví nadšenci. Investujú do klubov vlastné peniaze alebo lietajú od partnera k partnerovi tak, aby vyskladali rozpočet na sezónu. Všetci – od Michaloviec po Slovan.

Prečo profit z hokeja na Slovensku nie je možný?

Sme malá krajina, malý trh. Niet na čom zarobiť. Televízia vám nevie zaplatiť za vysielacie práva, pretože ich nemá kam predať. Profit sme vytvárali len prvé roky v KHL. V tejto súťaži sme zo Slovana urobili slovenskú značku. Mali sme fanúšikov od Humenného až za rieku Moravu a Burgenland… Hrali sme svetovú ligu, zväčšila sa spádová oblasť, zvýšili ceny, mali dosah na partnerov podnikajúcich aj na ruskom energetickom trhu. Počas prvej sezóny nám doprial belasý boh a dožičil nám štrajk NHL. Mali sme v tíme Mira Šatana, Ľuba Višňovského či Andreja Sekeru. Ľudia chodili na Dacjuka, Ovečkina či Malkina. Tomáš Tatar nám sedel na tribúne, ale my sme už nemali miesto v tíme… Vtedy sme zažívali viac ako ideálny stav. Z predaja vstupeniek a reklamných zmlúv sme pokryli celý rozpočet.

Bratislava Capitals sa predstavia v rakúskej nadnárodnej súťaži. Nebudete jesť z jedného koláča?

Určite áno, veď Bratislava je len jedna. Každý bude mať vlastných fanúšikov. Je zrejmé, že nikto nebude chodiť trikrát týždenne na hokej. Ale to neznamená, že s nimi budeme bojovať. Reprezentujú Slovensko na stredoeurópskej úrovni. Ak budeme môcť, pomôžeme. Veď je tam Dušan Pašek, syn našej legendy. Tým, že Capitals nebudú hrať extraligu, sa môže naša spolupráca prehĺbiť. Ak jeden z tímov nepostúpi do play off a ten druhý áno, existuje možnosť výmeny alebo doplnenia hráčov.

Zostáva Slovanu dosť času na zloženie konkurencieschop­ného tímu pre novú sezónu?

Trh je preriedený, to je pravda. Ale som presvedčený, že sa nám to podarí a káder počas sezóny ešte vyšperkujeme. Vždy sa niekto vráti domov. Ak hráč nie je spokojný v zahraničnom klube alebo nesadne trénerovi. Možností je niekoľko.

Naplníte povolený počet siedmich legionárov?

Myslím, že nie. Ani by som nechcel. Veľa legionárov vám urobí mužstvo v mužstve. Kanaďania? Traja, maximálne štyria. To isté platí aj o iných národnostiach. Pravda, iné to bolo v KHL, kde sme mali 35-členný káder, ale aj tam sme to držali na uzde.

Pokračuje Slovan s trénerom Romanom Stantienom?

Áno, vedenie si ctí zmluvy.

Koľko hráčov v A-mužstve máte pod zmluvou?

Piatich. Nové mená ohlásime čoskoro.

Vzťahy v slovenskom hokeji sú iné, ako pred vaším odchodom. Ste na to pripravený?

Vo funkcii som krátko. Absolvoval som jedno stretnutie Pro-Hokeja, raz som volal so šéfom SZĽH Mirom Šatanom. Situáciu ešte nechcem komentovať. Ale áno, bude to iné. Pred pár rokmi som sa na mítingu klubov KHL stretával s Fjodorovom, Kamenským, prezidentom Treťjakom, Žamnovom, Nemčinovom, Jarim Kurrim či Mikom Keenenom. No a takéto stretnutia ťažko porovnávať s ligovými kdekoľvek v Európe. Iné problémy riešia v Magnitogorsku, iné v Moskve a odlišné v Bratislave, Detve či v Michalovciach. Ale všetko sú to ľudia, ktorí zasvätili život hokeju a majú ho v krvi.

Čo vás poteší v krátkodobom horizonte?

Výhry a radosť našich fanúšikov. Preto to robíme. Ďalej prinavrátenie lesku Slovana a účasť v Lige majstrov. V dlhodobom horizonte chceme dosiahnuť skvalitnenie podmienok pre našu mládež, aby sme v priebehu pár rokov boli výkladnou skriňou slovenského hokeja.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Maroš Krajči