Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nájsť si nový klub je dnes ťažké. V hre je menej peňazí

V uplynulých rokoch držal v ruke viac péenku ako hokejku. Len čo sa vystrábil z jedného zranenia, nasledovalo druhé. Útočník Marek Viedenský (29) verí, že odohrá po dlhom čase plnohodnotnú sezónu.

01.07.2020 14:54
debata

„Ten, kto si tým prešiel, vie, aké náročné je neustále sa vracať späť,“ vraví nová akvizícia HKM Zvolen.

Ponuka zo Slovana Bratislava na pokračovanie neprišla?

Asi v polovici mája som sa rozprával s trénerom Romanom Stantienom – naznačil mi, že má o mňa záujem. Ale zatiaľ čo Zvolen prišiel s konkrétnou ponukou, v Slovane bolo ticho. Nikto so mnou nič neriešil. Nechcel som vyčkávať, potreboval som si vynahradiť predchádzajúce mesiace, keď som bol bez príjmu. Aj preto som rád, že už mám v ruke nejakú zmluvu.

Máte so Slovanom vyrovnané všetky záväzky?

O tomto by som nechcel rozprávať. Povedal by som to asi takto: verím, že všetky dohody sa nakoniec dodržia.

Čo ste robili uplynulé mesiace?

Manželka chodila do práce, ja som ju doma suploval. Staral som sa o dcérku. Strávili sme spolu veľa času, ale chvíľami toho bolo na mňa príliš. Jej sa tiež viac páči v škôlke. Na ďalšiu sezónu som sa začal pripravovať až v máji.

Je v dnešnej situácii náročné hľadať si nový klub?

Nie je to jednoduché. Zvolen bol vlastne jediný, ktorý mi dal konkrétnu ponuku. V hre bola aj prvoligová Žilina, dokonca som sa stretol s novým majiteľom a rozprávali sme sa o tom, ako by to tam mohlo vyzerať. Zo zahraničia nebol žiadny interes. Predsa len, mám za sebou niekoľko nepríjemných zranení, kluby sú opatrné.

Necítia vo vás istotu…

Asi to tak bude. Na druhej strane, nie som lacný hokejista alebo hráč do tretej či štvrtej päťky. Od lídrov sa očakáva, že budú nastupovať pravidelne. Možno mi kluby v tomto zatiaľ nedôverujú.

O tom, aké dopady bude mať pandémia nielen na ekonomiku štátu, ale aj samotné kluby, sa dnes môžeme len domnievať. Bavili ste sa o tom aj so Zvolenčanmi?

Pochopiteľne, slovenský hokej, ale aj celú našu spoločnosť čakajú náročnejšie chvíle. Aj moja nová zmluva myslí na to, keby sa extraliga nezačala. Majitelia si dávajú veľký pozor. Už neponúkajú také peniaze, ako pred koronavírusom.

Na hráčskom trhu sú okrem Zvolena aktívne predovšetkým Michalovce, ostatní zatiaľ akoby spali. Nemáte trošku obavy o budúcnosť extraligy?

Verím, že sa to napokon rozbehne. Kluby vyčkávajú, môže sa však stať, že v istej chvíli už nebudú na trhu hráči v požadovanej kvalite. Mužstvá, ktoré si už pozháňali Slovákov, to budú mať jednoduchšie. Predsa len, na počet cudzincov tu máme strop.

Marek Viedenský hrával za HC Slovan Bratislava... Foto: SITA, Martin Medňanský
Marek Viedenský Marek Viedenský hrával za HC Slovan Bratislava aj v KHL.

Koľko vážnych zranení už máte za sebou?

Ťažká otázka. Ani sa mi to nechce počítať.

Skúste…

Len vlani boli tri, rok predtým tiež jedno. Aj pred štyrmi sezónami som bol trikrát zranený. Ďalej už radšej ani nemyslím. Žiaľ, hokejový život je taký, že niekto sa neustále potýka so zraneniami a druhému sa vyhýbajú počas celej kariéry.

Myslíte na to?

Občas áno. Moje telo predsa len už nie je to, čo bývalo. Ale že by som sa na ľade neustále bál o zdravie a bol v kŕči, tak to teda nie. Nebolo by to dobré ani pre mňa, ani pre klub. Pochopiteľne, sú situácie, kedy sa môžem rozhodnúť – namiesto efektnej kľučky zvolím inú, istejšiu možnosť. Výsledok je ten istý, no nie je to až taká paráda pre oko diváka.

Napadla vám už aj myšlienka, že to zabalíte?

Keby som povedal, že nie, klamal by som. Neraz sa to stalo. Ten, kto si tým prešiel, vie, aké náročné je neustále sa vracať späť. Našťastie, mne sa to dosiaľ vždy podarilo. Vlani mi však všetko jedno nebolo. Mal som veľké bolestí, ale nikto mi nevedel povedať, čo mi je. Pomohol mi až piaty či šiesty doktor. Keď si niektorí už začínali myslieť, že si vymýšľam, našiel mi veľkú herniu.

Marek Viedenský na reprezentačnom tréningu. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Marek Viedenský Marek Viedenský na reprezentačnom tréningu.

V roku 2013 ste pre Pravdu povedali, že vaším cieľom je stále NHL. O čom snívate dnes?

Rád by som si ešte niekedy zahral v KHL. Alebo vyhral športku a šiel si užiť parádny hokej bez stresu do Fínska. Veľmi sa mi tam páčilo – po hokejovej stránke je to veľmi náročná súťaž, ale hráč tam rýchlo napreduje. Aj krajina je krásna. Dávalo mi to tam zmysel.

Ak by ste si mohli napísať scenár pre budúcu sezónu, čo by v ňom nesmelo chýbať?

Že by som konečne odohral všetky zápasy. Od prvého až po posledný.

Kedy sa vám to naposledy podarilo?

V sezóne 2014/2015 v HPK Hämeenlinna. Neodohral som síce každý duel, no vyradila ma maximálne chrípka, žiadne zranenie. Bodaj by to takto bolo aj vo Zvolene.

Zvolenské posily

Brankár: Adam Trenčan (Michalovce), obrancovia: Peter Hraško (Arlan Kokšetau), František Gajdoš (Sparta Praha), Branislav Kubka (Nitra), Andrej Hatala (Nové Zámky), útočníci: Radovan Puliš, Marek Viedenský, Radovan Bondra (všetci Slovan Bratislava), Václav Stupka (Banská Bystrica), Mikko Nuutinen (KalPa), Mike Hammond (Lausitzer Füchse).

Top 10 najproduktívnejších hráčov extraligy Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Allan McPherson (Zvolen), 51 zápasov, 59...
debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #Marek Viedenský