Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan dáva za štadión 800-tisíc. Nám ho platí mesto

Jej príbeh kopíruje rozprávku o hokejovej Popoluške. Dukla Michalovce sa ešte nedávno potácala v nižšej hokejovej súťaži.

23.06.2020 16:42
Michalovce, hokej Foto: ,
Hokejisti Michaloviec.
debata (1)

Zlom prišiel vlani, keď si vybojovala miestenku v extralige po barážovej dráme so Žilinou. V uplynulej sezóne už patrila výkonmi i výsledkami medzi najväčšie prekvapenia elitnej súťaže.

Čo meno, to posila

Patriť medzi priemer však Zemplínčanom nestačí. Zatiaľ čo ostatné kluby aktuálne živoria a trápi ich neistá budúcnosť, Dukla podpisuje jedno známe meno za druhým.

Marek Bartánus, Jordan Hickmott, Tomáš Tomek, Jordon Southorn, Tomáš Matoušek a ďalší. Michalovce v priebehu júna vyplienili hráčsky trh a pred súpermi majú veľký náskok.

Štadióny klubov Tipos extraligy Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Štadión Ondreja Nepelu.

„S tvorbou kádra pomaličky finišujeme. V stredu oznámime ďalších troch hráčov a čoskoro bude skladba mužstva uzavretá,“ referuje generálny manažér Dukly Peter Tirpák.

Spomenuté mená netreba fanúšikom predstavovať. Päť posíl prichádza z Banskej Bystrice, ktorá bola v minulej sezóne blízko k zisku štvrtého majstrovského titulu za sebou. Hickmott patril medzi top útočníkov súťaže, Southorn bol jej najproduktívnejším obrancom.

„Akvizície sme začali podpisovať medzi prvými. Hráči chcú mať v súčasnej situácii najmä istotu. Určite zavážilo aj to, že v novej sezóne chceme hrať o najvyššie priečky. Počas prvého roka v extralige sme hráčom ukázali, že to funguje aj u nás na ďalekom východe,“ vysvetľuje Tirpák

Rodinná atmosféra

Michalovský hokej zdobí kontinuita a systematická práca. Pred dvoma rokmi dokončili v meste rekonštrukciu štadióna. Na domáce zápasy Dukly chodí v priemere 3500 fanúšikov. Viac divákov mali v minulej sezóny len Slovan a Košice.

„Našou výhodou je, že chod a financovanie klubu nestaviame na jednom či dvoch silných sponzoroch. Máme takmer sto partnerov, ktorí spolupracujú s klubom. Aj keď niekto počas koronakrízy vypadol či nemohol nás podporovať, nahradili ho iní. Vďaka nim sme si mohli dovoliť navýšiť rozpočet,“ ozrejmuje generálny manažér Dukly.

Zimný štadión v Michalovciach. Foto: HKDUKLAMICHALOVCE.SK
michalovce Zimný štadión v Michalovciach.

Klub sa hrdí, že pracuje v rodinnej atmosfére. Pomáha mu aj mesto, čo inde nie je zvykom. Bratislavský Slovan platí za prenájom štadióna hlavnému mestu sumu 800-tisíc eur ročne. Michalovčania takéto starosti nemajú.

„Od mesta máme prísľub, že nám poskytne rovnaký príspevok, ako tomu bolo v minulej sezóne. Za zimák nemusíme platiť, čo je pre nás veľké plus. Mesto a partneri tvoria početnú skupinu našich podporovateľov,“ pokračuje Tirpák.

Situácia v Michalovciach ostro kontrastuje s košickou. Osemnásobného majstra Slovenska trápi výpadok generálneho sponzora, nepodpisuje hráčov a zatiaľ nevie, v akej hale bude hrať v budúcej sezóne.

„Situácia v Košiciach je momentálne neistá. Veríme, že všetko dobre dopadne. Už teraz sa tešíme na ďalšie pokračovanie tradičných derby zápasov. Chceme sa každým rokom posúvať vyššie. Základ je postup do play off,“ želá si Tirpák.

Nová sezóna by mala odštartovať v úvode októbra. Hoci do jej začiatku zostáva ešte dosť času a kvalitné kádre môžu postaviť aj ostatní extraligisti, už teraz je isté, že s Michalovcami bude treba počítať.

V Michalovciach myslia na všetko. Aj na cestovanie

S piatimi majstrovskými titulmi patrí medzi najúspešnejších hokejistov v súťaži. Dukla Michalovce bude pre skúseného útočníka Mareka Bartánusa (33) ôsmym extaligovým klubom v kariére. „Mená na papieri nič neznamenajú. O trofejach a tituloch sa rozhoduje na ľade,“ upozorňuje účastník MS 2016 v Rusku.

Čím vás oslovila michalovská ponuka?

Najdôležitejšia bola pre mňa finančná istota. Zatiaľ to vyzerá tak, že koronakríza ublížila Dukle najmenej z celej ligy. Plus, budem bývať doma v Košiciach, odkiaľ to mám do Michaloviec štyridsať minút cesty. V kontakte s tamojšími funkcionármi som bol dlhší čas. Presvedčili ma seriózne rokovania a smerovanie klubu.

Riešili ste aj iné možnosti?

Záujem o moje služby prejavili aj iné kluby, ale na stole nebolo nič konkrétne. Vraveli mi, nech chvíľu počkám, že situácia sa pohne k lepšiemu. Michalovčania prišli so serióznym návrhom a po drobných úpravách sme sa veľmi rýchlo dohodli.

Marek Bartánus a Vladimír Mihálik zamierili z... Foto: facebook.com
Marek Bartánus, Vladimír Mihálik Marek Bartánus a Vladimír Mihálik zamierili z Banskej Bystrice do Michaloviec.

Bude Dukla patriť medzi kandidátov na titul?

V mužstvách, v ktorých som pôsobil a vybojoval majstrovské trofeje, sa dopredu o titule nikdy nehovorilo. Treba sa k nemu dostať spoločnými silami a predovšetkým s pokorou. Každý hráč v kabíne musí pochopiť, aká je jeho pozícia v tíme. V Michalovciach to zatiaľ vyzerá tak, že na papieri sme silní. Avšak čaká nás veľa práce. Bič plieska na konci.

Tešíte sa na spoluhráčov z Banskej Bystrice?

Samozrejme. Vedenie Dukly si dalo záležať, aby do tímu priviedlo správne charaktery. Prichádzajú pracovití hokejisti, ktorí sa neváhajú obetovať pre tím. Navyše do mužstva prinesú potrebné skúsenosti.

Pred pár rokmi by bol prestup z tímu majstra do Michaloviec utópiou. Mení koronasituácia hokejovú mapu Slovenska?

V Michalovciach majú systém, ktorý funguje. Nespoliehajú sa na jedného či dvoch veľkých sponzorov. Zostavili mozaiku množstva menších partnerov a vypláca sa im to. V momentálnej situácii je to lepšie, pretože koronakríza zasiahla najmä veľké podniky.

Z Michaloviec do Bratislavy je to o 250 kilometrov viac ako z Banskej Bystrice. Nebudú vám prekážať dlhé cesty?

Informoval som sa o tom pri podpise zmluvy. Dukla má výhodu v tom, že na zápasy do vzdialenejších lokácií chodí deň vopred. Mužstvo prespí na hoteli a v deň stretnutia už nemusí absolvovať úmorné cestovanie. V Michalovciach myslia na všetko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #HC Košice #Dukla Michalovce #Marek Bartánus #Jordon Southorn #Jordan Hickmott