Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nové Zámky? Detva? Kvôli takýmto chceme uzavrieť ligu?

Pandémia koronavírusu spravila športovým klubom poriadny škrt cez rozpočet. A všetko nasvedčuje tomu, že tie hokejové si to odskáču obzvlášť.

09.06.2020 16:56
Jozef Kováčik Foto: ,
Jozef Kováčik ešte v drese Zvolena.
debata (5)

Aj preto hľadajú spôsob, ako z krízy von s čo najmenšou ujmou. Jedným z čiastkových riešení by malo byť aj uzavretie extraligy na tri sezóny.

Čo to znamená?

Pre kluby z dolnej časti tabuľky akúsi istotu. Športovú, keďže sa nebudú musieť strachovať o príslušnosť k elite, ale aj ekonomickú. V takomto prípade by mohli dať priestor mladším a lacnejším hráčom. Argumentujú, že zo zaplombovania súťaže by mohol profitovať celý slovenský hokej.

A tak čiastková spokojnosť vládne aspoň na jednej strane, lebo na druhej je veľký hnev.

Prvoligistom (SHL) sa totiž tento nápad vôbec nepáči. Znamenalo by to pre nich, že najbližšie sezóny budú hrať maximálne o zotrvanie v súťaži. A že víťaz si odnesie nepostupový pohár.

Slovenský hokej hľadá prijateľný kompromis pre všetkých…

Znevýhodnení prvoligisti

„Zástupcom Tipsport Ligy sme predložili náš spoločný návrh,“ potvrdil pre RTVS predseda Ligovej rady SHL Miroslav Lipovský. Má to byť šalamúnske riešenie. Spočíva v tom, že z elitnej súťaže sa síce vypadávať nebude, ale z tej nižšej postupovať áno.

„Uzatvorenie Tipsport Ligy by totiž pomohlo len extraligistom, prvoligisti by zostali znevýhodnení,“ vysvetlil Lipovský pohnútky tímov zo SHL.

Zatiaľ čo dohoda o nevypadávaní by nemusela byť žiadny problém, uzavretie a následné automatické rozširovanie súťaže má odporcov. Aj v riadiacich funkciách.

„Prediskutovali sme si model, ktorý si schválila prvá liga. Za mňa je optimálne riešenie nepostupovať ani nevypadávať v nasledujúcej sezóne 2020/21 a potom Tipsport Ligu otvoriť. Extraligisti aj prvoligisti by mohli využiť prvý rok na stabilizáciu a lepšiu prípravu na to, čo príde. Je však zrejmé, že pohľad našich partnerov zo Slovenskej hokejovej ligy je iný, preto bude potrebná snaha o kompromis,“ naznačil šéf Pro-Hokeja Richard Lintner.

Richard Lintner. Foto: SITA, Jakub Julény
Richard Lintner. Richard Lintner.

Situácia je nasledovná: extraligisti od začiatku aktuálneho týždňa diskutujú o predloženom návrhu tímov z nižšej ligy a v piatok 12. júna by mali na spoločnom zasadnutí k nemu zaujať stanovisko.

Kvôli komu?

„Som zásadne proti. Ak sa uzavrie extraliga, v tej chvíli končím. Mám už 40 rokov, v zahraničí som povyhrával kdečo, ale netuším, o čo by som mal hrať v nasledujúcej sezóne. Akú motiváciu budú mať chlapci v prvej lige, keď na konci nebudú mať šancu postúpiť? Vôbec nechápem podobným úvahám,“ povedal pre Pravdu skúsený obranca Topoľčian Jozef Kováčik.

„Stále tu počúvam pána Suchardu z Nových Zámkov, či Ľuptáka z Detvy, ako hovoria, že kvôli zrušenému play off prišli o veľké peniaze. Zaujíma ma, aké peniaze majú na mysli, lebo na hokej im chodí možno 600 divákov. Kvôli takýmto klubom potrebujeme zatvárať súťaž? To hádam nemyslia vážne. Ako k tomu prídeme my v Topoľčanoch, kde je o hokej záujem?“ opýtal sa skúsený bek.

Kováčik zároveň naznačil nemalé obavy o slovenský hokej. Obrovské problémy podľa neho budú nielen na zimných štadiónoch, ale v slovenskom športe ako takom.

Prvoligisti so svojou nevôľou však našli aj oporu. Priamo u úradujúceho majstra z Banskej Bystrice.

"Pôvodný návrh bol, aby sa súťaž uzavrela. Po oboznámení sa so stanoviskom zástupcov prvej ligy sme uznali, že športové hľadisko nie je naklonené tomuto riešeniu. Naše návrhy preto budú zahŕňať postup prvoligistu do extraligy.

Ich definitívnu podobu si ešte musíme odkomunikovať. Takmer všetci sme sa však zhodli, že v horizonte dvoch-troch rokov by sme chceli počet extraligových účastníkov ustáliť na desať," prezradil Juraj Koval, prezident klubu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Kováčik #Tipsport Liga #slovenská hokejová liga