Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan rokuje s investorom. O mesiac môže byť hotovo

Športový zápas s 500 fanúšikmi v hľadisku? Pred mesiacom niečo nemysliteľné. Kluby už teraz vedia, že im nebude stačiť ani dvojnásobok.

03.06.2020 17:11
Michal Sersen Foto: ,
Dres Slovana v budúcej sezóne by si mal obliekať aj Michal Sersen.
debata (4)

Diváci sa po rozhodnutí vlády vracajú na tribúny. Do konca júna ich môže byť na zápase päť stovák, od júla do záveru roka tisícka. Termín do konca roka je kľúčový pre hokejistov, ktorí s ohraničením termínu nesúhlasia.

Extraligová sezóna sa má začať v októbri. Jej účastníci svorne tvrdia, že s obmedzenými návštevami v halách neprežijú.

Polmiliónová strata

Problémy sa črtajú najmä pre dva najväčšie kluby v krajine – bratislavský Slovan a HC Košice. Princíp je jednoduchý. Oba kluby hrajú vo veľkých arénach. Pokiaľ ich aspoň do polovice nezaplnia, idú do straty.

„Nedáva predsa zmysel, ak o jednotlivých fázach uvoľňovania sa momentálne exaktne rozhoduje v tempe raz za dva týždne, ale ohľadom účasti divákov na športových podujatiach by sa prijalo striktné rozhodnutie už pol roka vopred, pričom – našťastie – nemáme žiadnu vedomosť povedzme o hroziacej druhej vlne krízy,“ reaguje na pondelkové slová premiéra Igora Matoviča marketingový riaditeľ Slovana Milan Vajda.

Belasí mali v minulej sezóne priemernú návštevnosť 5241 divákov. Ak by do konca roka odohrali plánovaných 18 zápasov, pri priemernej cene za vstupenku deväť eur a limitovanej návštevnosti by vykázali stratu viac ako pol milióna.

„Podľa našich kvalifikovaných odhadov by len strata na vstupnom do konca kalendárneho roku 2020 pri tomto nariadení znamenala pre Slovan od 520 do 670-tisíc eur, v závislosti na počte domácich zápasov a priemernej cene vstupenky. Takýto výpadok jednoducho nedokáže nikto utiahnuť,“ pokračuje Vajda.

Podobne sú na tom aj v Trenčíne. Hoci Dukla nemusí živiť taký veľký štadión ako konkurent z hlavného mesta, limitovaný počet divákov by sa dotkol aj jej rozpočtu.

„V minulej sezóne u nás chodilo na zápasy v priemere viac ako 3-tisíc fanúšikov. Dvojtretinový výpadok zo vstupného by nás dostal do veľmi ťažkej situácie. Žijeme z predaja lístkov a permanentiek. Ak bude v krajine priaznivá situácia, nevidím dôvod, aby sa číslo v októbri nezmenilo,“ vraví športový riaditeľ Dukly Branko Radivojevič.

Žiadajú aspoň polovicu kapacity

Obaja funkcionári upriamujú pozornosť na fakt, že kompetentní by mali brať do úvahy odlišnú kapacitu hál. Tie sa na Slovensku diametrálne líšia.

„Limit absolútneho čísla je nepochopiteľný. Veď len v extralige máme arény s 10– tisícovou (Bratislava) alebo 8-tisícovou (Košice) kapacitou, ale tiež menšie haly s miestom pre tisíc divákov. Je rozdiel, či príde rovnaké obmedzené množstvo fanúšikov na zápas v Bratislave alebo Košiciach, a povedzme do Detvy či Nových Zámkov,“ zdôrazňuje Vajda.

Kluby sú pripravené spolupracovať. Pre fanúšikov vedia zabezpečiť bezpečné vzdialenosti tak, aby aj hokejové zápasy spĺňali nastavené podmienky.

„V Bratislave sme schopní prijať spoľahlivý hygienický protokol, vrátane dezinfekcie pri vstupoch, merania teploty či nosenia rúšok. Máme k dispozícii kamerový systém i snímanie biometrických údajov. Pri rozostupoch, aké od dnes platia napríklad pri organizácii kultúrnych podujatí, môžeme pokojne pustiť na tribúny aj 5-tisíc fanúšikov,“ vysvetľuje Vajda.

Aspoň do polovice naplnenú kapacitu by privítali aj Trenčania.

„Sme flexibilní, vedeli by sme sa prispôsobiť. Polovica kapacity by bolo pre nás dočasne vyhovujúce riešenie. Fanúšikovia sú náš hlavný sponzor. Futbal sa už začína, aj jeho funkcionári budú tlačiť na zvýšený počet divákov. Verím, že do októbra bude situácia priaznivá do takej miery, že vláda pomôže klubom čo najviac,“ dodáva Radivojevič.

Slovan rokuje so záujmovou skupinou

Vedenie hokejového Slovana intenzívne rokuje s jednou zo záujmových skupín ako potenciálnym partnerom pre novú sezónu.

Podľa Milana Vajdu sa výsledok rokovaní očakáva ešte v priebehu tohto mesiaca.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #futbal #hokej #extraliga #koronakríza