Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kluby odkazujú Matovičovi: Tisícka nás zlikviduje

Ušlé zisky zo vstupného, chýbajúce financie za televízne práva či neistota prísunu prostriedkov od sponzorov. Hokejovým klubom k problémom z minulej sezóny pribudol ďalší.

02.06.2020 20:46 , aktualizované: 03.06.2020 07:50
HOKEJ-TL: Nitra - Košice Foto: ,
Momentka zo zápasu Nitra - Košice.
debata (5)

Štátne orgány po ústupe pandémie koronavírusu povolili účasť na podujatiach v malej miere aj divákom.

Od 10. júna sa na hromadných podujatiach vrátane športových bude môcť zúčastniť maximálne 500 osôb, od 1. júla do konca roka maximálne 1000 osôb.

Spojenie „do konca roka“ je kľúčové pre hokejistov. Extraligová sezóna sa má začať v októbri.

„Európsky hokej je do maximálnej miery závislý od predaja vstupeniek. Zvažovať sa budú rôzne scenáre, ale je veľmi malá pravdepodobnosť, že hokejové ligy na starom kontinente začnú sezónu bez fanúšikov. Čo sa týka našej súťaže, je viac než isté, že budeme hrať len s divákmi,“ povedal pred časom pre Pravdu šéf Pro-Hokeja Richard Lintner.

Strata pol milióna

Je zrejmé, že veľkým klubom s veľkými halami ako Slovan či Košice tisícka divákov príliš nepomôže.

Slovan mal v minulej sezóne najvyššiu priemernú návštevnosť, na jeho domáce zápasy chodilo v priemere 5241 fanúšikov. V tesnom závese boli Košice (5221). Ak by do konca roka platilo pravidlo „o tisícke“, oba kluby by prišli o 400– až 500-tisíc eur.

"Pre Slovan, ale aj Košice by to bolo doslova likvidačné,“ vraví marketingový riaditeľ Slovana Milan Vajda pre portál hokej.sk .

"Ide pritom o dva kluby, ktoré predstavujú dlhé roky výkladnú skriňu slovenského klubového hokeja. Práve tieto kluby však fungujú vo veľkých halách a na základe záujmu divákov. Musia si platiť haly a ak by prišli o príjem zo vstupného, tak ich to zlikviduje.“

Najkrajšie futbalové štadióny na Slovensku Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Tehelné pole.

Kmotrík navrhuje fázy

Futbalisti na rozdiel od hokejistov dohrajú prerušenú sezónu. Viac divákov na tribúnach chce aj generálny riaditeľ bratislavského Slovana Ivan Kmotrík mladší.

Fortuna liga sa po „odklepnutí“ Manuálu organizácie zápasov zo strany vlády SR a konzília odborníkov začne 13. júna.

Slovan odohrá prvý duel na Tehelnom poli proti Ružomberku a následne opäť doma v úvodnom semifinále Slovnaft Cupu nastúpiť proti Zlatým Moravciam.

"Samozrejme, všetko musí mať svoju postupnosť. Preto navrhujeme sprístupniť kapacitu štadiónov v jednotlivých fázach. V prvej fáze by sa sprístupnilo 25 % kapacity, rovnako ako sa rozhodli v Poľsku. Nechali by sme si dva týždne, aby odborníci vyhodnotili úspešnosť tohto opatrenia, a ak by bola situácia priaznivá, rozprávali by sme sa o 50-percentnej kapacite.

Tréning futbalistov Slovana Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Každému hráčovi Slovana meral klubový lekár...

Následne by sme sa mohli posúvať v percentách ďalej. Kľúčové je pozerať sa na túto tému cez optiku infraštruktúry štadiónov a otvoriť debatu o tom, ako sprístupniť určité percento z kapacity štadióna. Považujeme to za spravodlivejší a rovnocennejší princíp pre jednotlivé kluby, každý klub totiž sprístupní rovnaké percento z miest, ktoré má k dispozícii," povedal Kmotrík ml. pre TASR.

V stanovisku ŠK Slovan zverejnenom na klubovom webe sa ďalej uvádza, čo by obmedzenie 1000 osôb znamenalo v slovenskej ligovej realite.

"Pri vypredaní plnej kapacity 1000 miest by na štadióne FK Pohronie bolo zaplnených 43,5 % kapacity, v Zlatých Moravciach 26,4 %, kým v Dunajskej Strede 7,9 %, Trnave 5,2 % a v na Tehelnom poli 4,4 %.

Kým na Tehelnom poli by 1000 divákov zaplnilo aj pri rozostupoch maximálne tri-štyri sektory (zo štadióna pre 22.500 divákov), na štadióne Pohronia by bola zaplnená takmer polovica miest. Presnejšie, pravdivejšie a reálnejšie čísla ukáže vždy percentuálne, nie absolútne porovnanie."

Trnava súhlasí so Slovanom

Vedenie Spartaka Trnava sa stotožňuje s vyhlásením Kmotríka.

"Všetci na Slovensku sme počas najťažšieho obdobia pandémie zodpovedne rešpektovali veľmi prísne opatrenia, ktoré na dlhý čas paralyzovali takmer celú krajinu. Výsledkom je pozitívny vývoj ochorenia a v súčasnosti sú pozitívne testovaní skôr výnimkou. Aspoň miernou odmenou za toto príkladné kolektívne správanie nám mohol byť rýchlejší návrat do normálu.

Bohužiaľ, napriek tomu, že patríme k celoeurópskym lídrom v nízkom počte infikovaných na počet obyvateľov, uvoľňovanie u nás prebieha veľmi pomaly. Trpia tým nielen športové kluby, ale celá ekonomika, ktorá sa bude z „koronajari“ spamätávať ešte dlho.

Na jednej strane sme s potešením prijali správu o tom, že na zápasoch bude môcť byť prítomný obmedzený počet divákov, no na druhej strane sú tie počty skôr symbolické. Športové kluby už roky bojujú o každého diváka a o každého partnera, ktorý je ochotný sa finančne podieľať chode klubu. Neviditeľný nepriateľ, ktorý nám hrozil, zasadil športovcom ťažkú ranu, ktorá môže byť pre viacerých smrteľná," uvádza sa v stanovisku Spartaka Trnava.

Pre klub je účasť fanúšikov na zápasoch z pohľadu ekonomiky kľúčová, pripája sa preto k výzve konkurenčného Slovana:

"Futbal je hrou, ktorá sa hrá pre ľudí a len vďaka nim môžeme existovať. Ak chceme ešte vstať z kolien, tak jedine s pomocou fanúšikov na tribúnach. Kluby, ktoré majú silnú fanúšikovskú základňu, majú aj moderné štadióny, ktoré dokážu spĺňať prísne hygienické kritériá. Apelujeme preto na kompetentné orgány, aby povolili vstup fanúšikov v závislosti od kapacity jednotlivých štadiónov a podľa vývoja situácie v potrebných intervaloch postupne zvyšovali percento divákov.

Keď sú dnes čiastočne sprístupnené uzatvorené inštitúcie ako kiná, kostoly a nákupné centrá, kde sa za dve hodiny vystrieda možno viac ľudí ako na priemernom ligovom zápase, nevidíme väčšie riziko ochorenia na otvorenom futbalovom štadióne. Samozrejme, ak budú dodržané všetky rozumne nadstavené hygienické nariadenia, ktoré nebudú predstavovať úplný ekonomický nezmysel.

Tohto kroku sa neobávali vo viacerých, aj okolitých krajinách a na ich príklade môžeme odsledovať, či môžu mať uvoľnené opatrenia negatívny dopad a podľa toho sa prispôsobiť. Nenaháňajme sa za nulou nakazených, lebo tá už nemusí byť nikdy, ale naučme sa s vírusom, tak ako s mnohými ďalšími chorobami, existovať."

5 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #hokej #diváci #Fortuna liga #Tipsport Liga