Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Menej účastníkov a uzavrieť ligu. Čo na to prvoligisti?

Nebyť rozšírenia koronavírusu, už niekoľko dní by sme bilancovali vyvrcholenie sezóny Tipsport Ligy. Pandémia žiaľ ukončila súťaž ešte pred štartom play off. A kým hokej na Slovensku je na striedačke, pandémia hrá naďalej prím. Najväčšou mierou sa momentálne podieľa na rozhodovaní o budúcnosti športu na Slovensku i vo svete.

07.05.2020 23:00
Richard Lintner. Foto: ,
Extraligové kluby preferujú uzavretie súťaže, respektíve chcú vylúčiť možnosť vypadnutia. Verím, že sa to naplní, vraví Richard Lintner.
debata (1)

Situácia v slovenskom ligovom hokeji je mizerná. Niektoré kluby okrešú rozpočet na nasledujúcu sezónu o polovicu. Napríklad v Košiciach v súčasnosti nemajú zazmluvneného ani jedného hráča. Kluby volajú po uzavretí súťaže, aby prežili koronakrízu.

"Sme v situácii, keď extraligové kluby preferujú uzavretie súťaže, respektíve chcú vylúčiť možnosť vypadnutia v nasledujúcich dvoch sezónach. Je to legitímna požiadavka. Verím, že sa naplní.

Na druhej strane prináša aj vážny problém, čo sa týka prípadného postupu. Už teraz sme na hrane marketingového, ekonomického, obchodného, športového a spoločenského potenciálu súťaže, čo sa týka počtu klubov.

Našou ambíciou je dostať sa v krátkom čase na optimálne číslo, ktorým je desať slovenských účastníkov v extralige. Rozširovanie ligy by bola cesta znižovania jej športovej aj ekonomickej stránky,“ povedal šéf Pro-Hokeja Richard Lintner pre Denník Šport.

Uzavretie ligy môže byť úplné (nik nezostúpi a nik nepostúpi z druhej najvyššej súťaže) alebo vylúči len možnosť zostupu. Prvá alternatíva by nepotešila kluby z nižšej súťaže. Tie koronakríza fackuje minimálne rovnako ako extraligistov.

Uzavretie Tipsport Ligy na dva roky bez možnosti postupu by pre nižšiu súťaž a jej účastníkov mohlo byť fatálne.

Lintner poukázal na úspešnosť nezostupového modelu vo Fínsku, kde prináša aj pozitíva.

„Nezanedbateľným faktorom je využívanie mladších hráčov, ktorí by pri zostupovej súťaži nedostali toľko priestoru. Určite by to bolo aj na prospech reprezentáciám Slovenska. Uzavretie ligy by bol benefit nielen pre kluby, ale aj pre slovenský hokej,“ tvrdí Lintner.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #pro-hokej #Tipsport Liga #slovenská hokejová liga