Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Názov zostáva. Aj my sme z hlavného mesta

V náročnej situácii sa púšťajú do riskantného biznisu. Neodradil ich ani osud mestského rivala, ktorý počas pôsobenia v nadnárodnej súťaži nazbieral miliónové dlhy. Bratislava Capitals bude prvým slovenským hokejovým klubom, ktorý bude pôsobiť v medzinárodnej rakúskej lige, doteraz známej ako EBEL.

28.04.2020 18:00
Bratislava Capitals Foto: ,
Gólová radosť hokejistov Bratislavy Capitals.
debata

„Radi by sme, aby zo súbojov s Viedňou či Znojmom vznikli zaujímavé derby zápasy, ktoré pritiahnu divákov do hľadiska,“ želá si viceprezident klubu Dušan Pašek (35).

Rakúšania oznámili vaše prijatie do súťaže deň pred vypršaním termínu. Neobávali ste sa, že prestup sa napokon neuskutoční?

Všetko ovplyvnila pandémia koronavírusu, ktorá spomalila určité procesy a administratívne úkony. Boli sme v očakávaní a napätí, ako dopadne hlasovanie účastníkov súťaže o našom vstupe. Kluby napokon zahlasovali v náš prospech, máme z toho radosť.

Kedy sa začne proces prípravy na novú sezónu?

Už sme začali riešiť viacero otázok. Týkajú sa zloženia trénerského i hráčskeho kádra či pôsobenia mužstva na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Čaká nás ešte veľa práce. Verím, že to všetko stihneme a budeme plnohodnotnými členmi súťaže.

Hlavné osobnosti Bratislava Capitals, prezident... Foto: SITA, Brano Bibel
HC Bratislava Capitals Hlavné osobnosti Bratislava Capitals, prezident Dušan Pašek (vľavo), športový manažér Július Koval a hlavný tréner Peter Oremus (vpravo) na tlačovej konferencii pred novou sezónou.

Ste pripravení na to, že pôsobenie mimo Slovenska bude finančne náročnejšie ako domáca liga?

Pracujeme s číslami a robíme analýzy. Ide o to, akú má klub ambíciu v danej sezóne. Od toho sa potom odvíja výška rozpočtu. Ak chce mužstvo útočiť na najvyššie priečky, musí tomu zodpovedať kvalita kádra a tým pádom stúpa aj finančná náročnosť. V prvej sezóne sa nebudeme hnať za titulom. Chceme sa etablovať v súťaži, postúpiť do play off a hrať kvalitný hokej. Podľa prvotných odhadov bude pôsobenie v medzinárodnej súťaži približne rovnako drahé, ako by bola naša účasť v extralige.

Budete teda pracovať s približne rovnakým rozpočtom ako v tejto sezóne?

Uvidíme, aký dopad bude mať pandémia na kompletnú ekonomickú situáciu. Problémy hlásia takmer všetky športové kluby nielen na Slovensku, ale po celom svete. Chceme sa s tým popasovať čo najlepšie. Rozpočet zatiaľ nie je pevne stanovený, budeme s ním pracovať priebežne.

Liga má nového sponzora – nemeckú stávkovú spoločnosť. Podľa zákona SR o hazardných hrách nemôže byť na štadióne žiadna reklama toho typu. Ako to vyriešite?

V súvislosti s touto situáciou komunikujem s riaditeľom ligy Christianom Feichtingerom. Vedenie súťaže má pripravené postupy v spolupráci s novým partnerom. Vedia, že musia splniť všetky právne a zákonné náležitosti. Ten istý problém budú mať aj v Maďarsku, Česku či Taliansku.

So Slovanom ste neúspešne bojovali o bratislavského diváka. Bola nízka návštevnosť na vašich zápasoch jedným z dôvodov na odchod?

Faktorov bolo viac. Malý počet fanúšikov na tribúnach je jeden z nich. Chceme pozdvihnúť návštevnosť a priniesť do mesta súťaž, aká tu ešte nebola. Ak by sme pôsobili v extralige, vzhľadom na konkurenciu v podobe Slovana by to bolo náročné. Ďalšou vecou sú marketingové pohnútky nášho hlavného akcionára smerom na rakúsky trh. Veríme, že zo zápasov s Viedňou či Znojmom by mohli byť zaujímavé derby stretnutia, ktoré sa zapáčia divákom.

Neuvažovali ste nad zmenou mena, keďže v súťaži pôsobí aj Viedeň Capitals?

Vôbec nie. Sme Bratislava Capitals, pretože pochádzame z hlavného mesta. Je to trend, ktorý vidíme aj v iných krajinách. Či už je to Washington Capitals v NHL alebo Berlín Capitals v Nemecku. Keď sme začínali robiť tento projekt a menili sme pôvodné meno HC Bratislava na nový názov, nemali sme v hlave myšlienku o pôsobení v rakúskej lige. Nevidím problém v tom, že budú dva tímy Capitals. Aj v KHL používajú názov Dynamo kluby z Moskvy, Rigy či Minska.

Bratislava Capitals. Foto: SITA, Jana Birošová
BA Capitals Bratislava Capitals.

Peter Oremus sa nedávno stal novým koučom Zvolena. Nelámali ste ho, aby u vás zostal a skúsil s vami medzinárodné dobrodružstvo?

S Petrom sme viedli seriózne rokovania o pokračovaní spolupráce. Predostreli sme mu predstavu pôsobenia v nadnárodnej súťaži, ale rozhodol sa zostať bližšie pri rodine a my to akceptujeme.

Takmer všetky hokejové kluby kvôli dopadom pandémie požiadali zväz o finančnú pomoc. Patríte medzi ne?

Áno, aj my sme poslali na zväz predbežný výpočet strát. Rátame s tým, že finančná pomoc pre prvoligové kluby bude menšia ako pre tímy z extraligy. Uvidíme, ako sa k tejto situácii postaví zväz.

Otvoria sa hranice včas tak, aby sa mohla regulárne začať nová sezóna?

V tejto veci zatiaľ vládne neprehľadná situácia. Sezóna by sa mala začať 18. septembra. Sme si vedomí, že tento dátum sa môže posunúť vzhľadom na nariadenia jednotlivých krajín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava Capitals #EBEL liga