Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Filmy, seriály a videohry. Čakám, kedy otvoria golfové ihriská

Pred piatimi rokmi si ho v drafte vybrala Philadelphia, ale šancu v NHL nedostal. Po nevydarenej zámorskej anabáze sa vrátil na Slovensko a v drese Dukly Trenčín opäť našiel radosť z chytania pukov.

26.04.2020 19:48
tomek hokej Foto: ,
Matej Tomek patril v tejto sezóne medzi najlepších extraligových brankárov.
debata

Za svoje výkony si Matej Tomek (22) vyslúžil pozvánku do reprezentácie a na konci sezóny aj atraktívny angažmán vo fínskej Lappeenrante.

„V klube sú traja Slováci, vrátane Mária Grmana, s ktorým sme spolu vyrastali. Výrazne to uľahčilo moje rozhodovanie,“ vraví talentovaný brankár.

Odkedy ste vedeli, že vás sledujú zástupcovia SaiPy?

O záujme klubu som vedel dlhší čas. No neriešil som nič konkrétnejšie do momentu, kým sa neskončila sezóna na Slovensku. Chcel som sa sústrediť na výkony v Dukle.

Čo vám o klube povedal Mário Grman?

Bol som s ním v kontakte, ale ozval sa mi aj Tomáš Záborský. Obaja boli veľmi nápomocní a odpovedali mi na všetky otázky ohľadom klubu, zázemia a podobne. Mali veľký vplyv na moje rozhodnutie.

Vlani v lete ste sa po piatich rokoch vrátili zo zámoria. Bolo ťažšie zvykať si na širšie klziská a európsky štýl hokeja?

Nejak som to nevnímal. Štýl hry je, samozrejme, trochu iný, ale pár zápasov v príprave proti kvalitným tímom mi ukázalo, čo očakávať a na čo si dávať väčší pozor.

Podľa viacerých ste boli brankárskym objavom tejto sezóny. Ako ju hodnotíte?

Pozitívne. Dostával som veľa príležitostí, bol som v zápasovom rytme a čo bolo najlepšie – nemal som zdravotné problémy. Uplynulý ročník je však pre mňa už uzavretá kapitola a pozerám sa len dopredu.

Bolo vám ľúto, že sezóna sa nedohrala? Mohli Trenčania v play off prekvapiť?

Samozrejme, veď celý rok sme sa pripravovali práve na nadstavbovú časť. Počas sezóny sme hrali vyrovnané zápasy so všetkými súpermi z najlepšej šestky. Som si istý, že play off by bolo zaujímavé. Škoda, že sa nikto nedozvie, ako by dopadlo.

Robilo vám ťažkosti prepnúť zo zápasového rytmu do domáceho módu? Je pre športovca náročné zo dňa na deň takmer nič nerobiť?

Ani nie. Po ohlásení konca sezóny som si týždeň-dva oddýchol. Bol som v udržiavacom režime a momentálne začínam pomaly stupňovať prípravu na ďalšiu sezónu.

V čom spočíva váš domáci tréning? Ako trávite voľný čas?

Na každý deň dostávam plán od môjho kondičného trénera. Väčšinou si chodím zabehať alebo si zacvičím doma. Zábava patrí Netflixu a videohrám. Ale keď otvoria golfové ihriská, určite budem tráviť čas aj tam.

Matej Tomek v drese Dukly Trenčín. Foto: SITA, Tomáš Somr
Matej Tomek Matej Tomek v drese Dukly Trenčín.

Zaujíma sa ešte Philadelphia o váš hokejový rast?

Momentálne vôbec nie sme v kontakte. Nelámem si s tým hlavu, zameriavam sa na letnú prípravu. Chcem byť pripravený a vo Fínsku podávať čo najlepšie výkony.

Cítite, že ste dostali od Flyers dostatočnú šancu? Neprestali s vami počítať príliš skoro?

Počas rokov som sa pravidelne zúčastňoval na nováčikovských kempoch. Veľa som sa tam naučil, za príležitosti som vďačný. Nie všetky sezóny v zámorí sa vyvinuli ideálne, no aj taký je život športovca. Teraz sa sústredím iba na seba, pretože sám som strojcom svojho šťastia.

V Amerike ste boli päť rokov, iste tam máte priateľov. Niektorí Američania sa teraz búria, aby federálne vlády uvoľnili prísne opatrenia v súvislosti s pandémiou. Znamená to, že USA znášajú situáciu okolo koronavírusu ťažšie ako Slovensko či Európa?

Situácia v USA je do istej miery odlišná od tej v Európe. Američania nezachytili nástup pandémie včas.To je dôvod, prečo tam je momentálne taký trend v počte nakazených.

Kedy očakávate, že sa prvýkrát dostanete do Fínska? Začne sa sezóna regulárne v polovici septembra?

Ak pôjde všetko podľa pôvodného plánu, mal by som sa tam presunúť koncom leta. Avšak na to, ako sa situácia vyvinie, si budeme musieť počkať. Pevne verím, že môj odlet a nadchádzajúcu sezónu to ovplyvní čo najmenej.

V zmluve s Laaperantou je opcia o možnom odchode do KHL. Je to ďalší medzistupienok v kariére a na ceste za vysneným cieľom v NHL?

Až tak dopredu sa nepozerám. Už som to spomenul – chcem sa čo najlepšie pripraviť tak, aby som mohol byť v SaiPe zdravý a podávať spoľahlivé výkony.

V auguste sa má uskutočniť olympijská kvalifikácia. Debut v A-tíme vám vyšiel, tréneri vás chválili. Dúfali ste, že by vás mohli povolať na MS či práve na kvalifikáciu o Peking 2022?

V kútiku duše som dúfal, že by som do prípravy pred MS nazrel aspoň na chvíľku. Chcel by som reprezentovať čo najčastejšie, vždy je pre mňa česť obliecť si národný dres.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Dukla Trenčín #brankár #Matej Tomek #Lappeenranta