Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemci začínajú s tréningmi. Čoskoro snáď i my

Má bohaté skúsenosti z českej i slovenskej extraligy, pred piatimi rokmi získal s Košicami svoj zatiaľ jediný majstrovský titul. V tejto sezóne si odskočil do druhej najvyššej súťaže, kde šéfoval lavičke v ambicióznom projekte Bratislava Capitals.

16.04.2020 20:02
Peter Oremus. Foto: ,
V Nemecku postupne začínajú s tréningmi. Verím, že sa v dohľadnej dobe dočkáme aj u nás, želá si nový tréner Zvolena Peter Oremus.
debata

V hlavnom meste ho neudržala ani vidina pôsobenia v nadnárodnej EBEL lige a Peter Oremus (49) kývol na ponuku Zvolena. „Som doma, mám to bližšie k rodine. Aj to zavážilo v aktuálnej situácii,“ vraví nový kouč hokejistov HKM.

Ako sa zrodila spolupráca medzi vami a Zvolenom?

Oslovil ma predseda predstavenstva HKM Dušan Mráz s víziou trénovania. Organizácia zvolenského klubu je na vysokej úrovni, mužstvo chce hrať v každej sezóne o najvyššie priečky. Najmä preto som ponuku prijal.

S akými ambíciami prichádzate pod Pustý hrad?

V prvom rade bude dôležité zložiť tím. Mužstvo by mali tvoriť šikovní zvolenskí hráči, ktorí doteraz pôsobili v HKM či v iných kluboch. Tých by sme radi doplnili ďalšími slovenskými hokejistami. Chceme mať kvalitu a silu do takej miery, aby sme boli konkurencieschopní všetkým súperom v súťaži.

Očakávate, že v súvislosti s momentálnou situáciou ohľadom pandémie to budete mať so skladbou mužstva náročnejšie?

Každý tréner, hráč či funkcionár vie, že aktuálny stav nie je ideálny. Či sa tréningový proces začne zajtra alebo o mesiac, musíme byť pripravení. Nemyslím si, že s výstavbou mužstva to bude extra náročné. Kto bude chcieť hrať za Zvolen, ten príde.

Váš trénerský štáb dopĺňajú Andrejovia Kmeč a Podkonický. Čo si sľubujete od vzájomnej spolupráce?

Môj príchod do Zvolena sa skompletizoval v stredu. S Andrejom Podkonickým som sa ešte nerozprával, ale na všetko príde čas. Za prvého asistenta som si vybral Andreja Kmeča. Poznám ho ako bývalého hráča, viem, akú má trénerskú filozofiu. Pôsobili sme spolu aj pri olympijskom výbere.

Aký bude podľa vás scenár najbližších udalostí? Kedy mužstvo začne s letnou prípravou?

Z Nemecka počúvame správy, že nariadenia sa uvoľňujú a kluby postupne začínajú s tréningmi. Verím, že niečoho podobného sa v dohľadnej dobe dočkáme aj u nás. Najdôležitejšie a prvoradé je však zdravie. Zvykol som to robievať tak, že v júni sme sa spoločne stretli s tímom, vyšli na ľad a vysvetlili si základné veci. V júli už hráči vedeli, čo môžu odo mňa očakávať.

Začne sa extraliga v riadnom termíne, ktorý je naplánovaný na polovicu septembra?

Ťažká otázka, na ktorú nepoznám odpoveď. Musíme sa pripravovať tak, že súťaž sa vtedy skutočne začne. Veľmi si želám, aby sa zdravotný stav našej krajiny zlepšil do takej miery, aby sme sa vrátili do normálneho fungovania – spoločensky i hokejovo.

Ako hodnotíte sezónu v Bratislava Capitals?

Vyhrali sme základnú časť, prešli cez štvrťfinále play off. Sezóna sa potom predčasne skončila. Avšak myslím si, že ambície klubu sme naplnili. Mrzí ma, že sme nemohli odohrať semifinále, finále a možno sa na konci aj tešiť z titulu. V Bratislave všetko fungovalo na sto percent. Tamojšia partia sa v hokeji vyzná.

Peter Oremus. Foto: SITA, Tomáš Somr
Peter Oremus Peter Oremus.

Capitals prehrávali boj o diváka so Slovanom, na vaše domáce zápasy chodilo niekoľko stoviek fanúšikov. Bolo náročné hrať pred prázdnym hľadiskom?

Mali sme vytvorené výborné podmienky, ale pravda je, že na takom veľkom štadióne sa menší počet divákov stratí. Mrzelo nás to, pretože sme hrali dobre, predvádzali pekný hokej. Počet fanúšikov na tribúnach však bolo niečo, čo sme nedokázali ovplyvniť.

Capitals boli suverénmi I. ligy. Zastali by si miesto aj v extralige?

Mali sme dosť šikovných i skúsenejších hráčov. Ak by sa tím doplnil, mohli by sme reálne hrať o stred extraligovej tabuľky.

Bratislavčania majú ambície hrať v budúcej sezóne v nadnárodnej EBEL lige. Nelákala vás táto novinka?

Šéfovia EBEL chcú Capitals v súťaži. S vedením klubu sme mali seriózne rokovania o pokračovaní spolupráce. Avšak prišla ponuka zo Zvolena a rozhodol som sa ju akceptovať. Som doma, mám to bližšie k rodine. Aj to zavážilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #Peter Oremus #Tipsport Liga #Bratislava Capitals #koronavírus