Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Extraliga? Možno budeme rozprávať o poloamatérskej súťaži

Počas lanského leta prišiel do klubu, ktorý po siedmich rokoch v KHL trápili miliónové dlhy a nemal liceniu pre štart v extralige.

10.04.2020 14:14
Bakoš hokej Slovan Foto: ,
Generálny manažér hokejového Slovana Juraj Bakoš.
debata (2)

Napriek tomu dokázal Juraj Bakoš (59) v pozícii generálneho manažéra vyskladať v bratislavskom Slovane kvalitné mužstvo. Boj o titul však vystriedal predčasný koniec sezóny a utlmenie činnosti klubu.

„Šport čaká náročné obdobie. Kríza poriadne zatrasie existenciou športových klubov nielen na Slovensku a nielen v hokeji,“ vraví skúsený funkcionár.

Prevláda vo vás pocit nedokončenej práce?

Áno. Rovnaký pocit, samozrejme, majú aj všetci moji kolegovia z iných klubov. Zápasy play off mohli byť veľmi zaujímavé, pretože na titul si brúsilo zuby viacero tímov.

Hráčsky káder v Slovane ste stavali na rýchlo a za pochodu, napriek tomu ste bojovali o špicu ligy. Vládne v tomto smere spokojnosť?

Postavenie v tabuľke a naše výkony boli výsledkom každodennej práce a prístupu v tréningoch a zápasoch celého mužstva, trénerov a realizačného tímu. Uznanie patrí im.

Boli niektoré hráčske výbery, ktoré považujete za nevydarené?

Nie, nebol taký prípad. Z toho mála, čo bolo v júli a auguste k dispozícii a ochotné upísať sa Slovanu bez licencie, si každý hráč zastal svoje miesto v mužstve na výbornú. Veľmi si vážim každého hráča, ktorý túto sezónu v Slovane pôsobil.

Slovan mal najlepšiu divácku návštevnosť, ale čísla boli slabšie v nadstavbe, fanúšikovia všeobecne kritizovali slabú atraktivitu nového systému. Prospel by návrat ku klasike základná časť plus play off?

Nadstavba bola pre mužstvá z prvej šestky vyčerpávajúca. V niektorých zápasoch niektoré mužstva kalkulovali so šetrením opôr, hrali hráči zo širšieho kádra. Tak to pochopil možno aj fanúšik, pre ktorého, zdá sa, nadstavba nebola atraktívna. Diváci oddychovali, ostali doma či pri televíznych obrazovkách vo väčšom počte v porovnaní s tým, ako sme očakávali. V budúcnosti sa tento model určite prehodnotí.

Počítal Slovan minimálne s účasťou v semifinále a potom aj vo finále?

V závere nadstavby sme potvrdzovali zlepšenie výkonnosti, do zostavy sa postupne vracali všetci maródi. Do bránky bol už pripravený aj Brust. Aj keď sme o tom v tíme nahlas nehovorili, cítili sme, že máme šancu na úspech. Pre výborný výsledok sme boli odhodlaní urobiť maximum. Posledný zápas a víťazstvo nad Banskou Bystricou tomu nasvedčovali.

Schvaľujete rozhodnutie SZĽH o odobratí titulu Banskej Bystrici? Nebola to zbytočná kauza?

Nemám rád takéto situácie, keď sa šije horúcou ihlou a výsledok sa potom stretne s vlnou nevôle naprieč celej hokejovej verejnosti. Mali by sme sa z toho poučiť a do budúcna nevyvolávať takéto negatívne vášne. Hokeju to nerobí dobre.

Aký je váš názor na snahu hráčov, ktorých zastupuje trio Sersen, Rapáč, Švarný, vykomunikovať v tomto období jednotné hráčske zmluvy pre celú súťaž?

Jednotné zmluvy na princípe, že hráči sú samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), už v extralige boli. Kluby si časom niektoré časti zmlúv upravili, doplnili a prispôsobili aktuálnej dobe. Môj osobný názor je, že toto nebude pre kluby aktuálnou témou ani v deň, keď sa opatrenia kvôli pandémii v spoločnosti skončia a kluby začnú podpisovať s hráčmi nové zmluvy. Treba povedať, že kluby budú mať iné problémy – existenčné.

Čo to bude znamenať?

Kluby sa budú správať tak, aby ekonomicky prežili. Hráčom budú ponúkať zmluvy len s takými podmienkami a platmi, ktoré si budú môcť dovoliť. Tie budú niekoľkokrát nižšie ako doposiaľ. Ak sa platový strop v mužstvách bude pohybovať na úrovni 2500 –3000 eur brutto, nebudem ďaleko od pravdy. Hráči chcú byť zamestnancami klubov a mať zamestnanecké zmluvy tak, ako ich mali hráči v Košiciach a Slovane. Zabezpečuje im to určitý komfort a ochranu. Klub platí hráčom mesačné preddavky na dane z príjmu , hráč si platí zdravotné poistenie. Klub nie je povinný za hráča-zamestnanca platiť sociálne poistenie, to si dobrovoľne platí hráč . Zamestnanecké zmluvy navyšujú mzdový rozpočet klubu na hráčov v priemere o 22 percent v porovnaní s klubmi, ktoré podpisujú hráčov ako SZČO. Od 1. februára 2020 vstúpila do platnosti novelizácia Zákona o športe, v ktorej sa okrem iného hovorí, že hráč má možnosť vybrať si či podpíše zamestnaneckú zmluvu alebo bude pôsobiť ako SZČO.

Michal Sersen s brankárom Slovana Vladislavom... Foto: SITA, Martin Havran
Michal Sersen Michal Sersen s brankárom Slovana Vladislavom Habalom.

Bude to tak aj v praxi?

Podľa mňa nie. Realita bude taká, že žiadny klub nepodpíše hráča na zamestnaneckú zmluvu. Ponúkne mu zmluvu SZČO, pretože jednak to klubom umožňuje zákon a jednak v tomto obdobi sú pre kluby zamestnanencké zmluvy likvidačné. Hráč ju buď podpíše v takom znení, ako ju predloží klub,alebo nebude mať kontrakt. Je to fakt, s ktorým sa budú musieť vysporiadať všetci hráči. Platí to v prvom rade pre starších hráčov, ktorí boli doteraz zvyknutí na nadštandardné príjmy. Veľmi ľahko sa môže stať, že od budúcej sezóny budeme hovoriť o poloprofesi­onálnej či poloamatérskej súťaži s talentovanými juniormi a mladými lacnými hráčmi z I. ligy.

Existenčné problémy hlásia aj v Košiciach či Poprade. Hrozí niektorým klubom zánik? Zmení kríza hokejovú mapu krajiny?

Myslím si, že aj napriek ekonomickej kríze, ktorá šport čaká, Košice predovšetkým vďaka generálnemu partnerovi zostanú ekonomicky najstabilnejším klubom v súťaži. Slovan potrebuje injekciu v podobe silného generálneho partnera. Impulz by mohol prísť už aj so spomínaným niekoľkoročným pokusom ponúknuť klub silnému partnerovi . Neviem posúdiť, či iným klubom hrozí zánik. Avšak nebude pre mňa prekvapenie, ak sa do budúceho ročníka extraligy neprihlási niekto zo štandardných klubov – práve kvôli problémom naplniť čo i len minimálny rozpočet. Kríza poriadne zatrasie s existenciou športových klubov nielen na Slovensku a nielen v hokeji.

Podpísali sa na utlmení klubu aj dlhy, ktoré si nesie klub z čias pôsobenia v KHL?

Na utlmení klubu sa podpísalo nedohratie súťaže a nejasná vízia, kedy sa ukončia reštriktívne opatrenia štátu, ktoré sa budú týkať celého nášho hospodárstva a zasiahnu aj sponzorov Slovana. Dlhy voči hráčom z čias KHL sa od júla minulého roka výrazne znížili a ak by sa súťaž dohrala, boli by v apríli všetky vyrovnané. Snahou majiteľov je, samozrejme, všetko v čo najreálnejšom čase dorovnať.

Koronavírus by mal kulminovať na Slovensku v júli. Je reálny začiatok sezóny v polovica septembra?

Dnes je predčasné hovoriť o tom, čo bude o tri mesiace. Júl a august budú rozhodujúce mesiace pre hokej. Ak sa zrušia prísne opatrenia, povolí sa spoločný tréning a kluby budú schopné finančne zabezpečiť sezónu, tak potom sa extraliga začne – hoci i neskôr. Ak to všetko, čo spomínam, do seba nezapadne, tak nie som optimista.

Veľa hráčov si musí hľadať alternatívny príjem. Čo budete robiť najbližšie mesiace vy?

Rovnako ako ostatní, i ja musím prečkať čas celospoločenskej karantény. Rozhodnem sa až potom, keď sa postupne uvoľnia opatrenia a opäť sa všetko rozbehne správnym smerom. Pri hokeji by som chcel ešte pár rokov ostať. Ak sa to nepodarí, vrátim sa do biznisu, z ktorého som do hokeja prišiel .

V oficiálnom vyhlásení sa píše, že klub s vami „nateraz“ ukončil spoluprácu. Viete si predstaviť návrat do Slovana?

Áno, viem si návrat predstaviť . Ak budem oslovený, rád budem pokračovať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Juraj Bakoš