Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po štyroch mesiacoch na stavbe sa nedá ísť v pohode do sezóny

Hrával vo viacerých európskych kluboch. Z Česka sa presunul do Švédska, potom do KHL a z nadnárodnej ligy naspäť do Škandinávie. Následne zakotvil v krajine, v ktorej so seniorským hokejom začínal.

09.04.2020 09:34
Dominik Graňák Foto: ,
Dominik Graňák (vpravo) v reprezentačnom drese.
debata

Hokejový obranca Dominik Graňák sa so svojimi skúsenosťami so zmluvami v tamojších ligách podelil v rozhovore pre denník Šport.

„V Česku som mával na začiatku kariéry v Slavii Praha kontrakt na dvanásť mesiacov. Podobne to bolo aj v Hradci Králové či teraz v Karlových Varoch. Vo Švédsku a v Rusku boli dĺžky kontraktov iné,“ poznamenal.

Väčšinu kontraktov na Slovensku hráči podpisujú na osem či deväť mesiacov, v Česku na dlhšie obdobie.

„Rozdiel je zrejme aj v tom, že v Česku sa robia spoločné letné prípravy, ktoré sú povinné pre mladších chalanov. Ja som mal prípravy v posledných rokoch individuálne, ale kontrakty som mal na dvanásť mesiacov. Zrejme to je o vzájomnej dohode," pokračuje.

Dominik Graňák. Foto: SITA, Peter Maďar
Dominik Graňák. Dominik Graňák.

Kratšie zmluvy aj v KHL a vo Švédsku

Podľa Graňáka sa slovenská prax dá trochu porovnať s KHL a Švédskom, kde sú tiež kratšie zmluvy: „To je však na dlhú debatu, keďže ekonomické podmienky klubov vo vyspelej hokejovej Európe sa nedajú s našimi porovnávať. Chalanom v niektorých kluboch na Slovensku vôbec nezávidím.“

Hokejistom v predčasne ukončenej najvyššej slovenskej súťaži sa skončili zmluvy už v marci, aj keď pôvodne platili do apríla. Aká je situácia v Česku?

„V Karlových Varoch bola platobná disciplína celú sezónu stopercentná. Bolo to možno ovplyvnené aj tým, že keď sme začínali predkolo play off, mali sme stretnutie s majiteľom klubu, ktorý vyjadril spokojnosť. V play off sme chceli spraviť niečo navyše. Následne sme sa po konci ročníka pre pandémiu koronavírusu dohodli na znížení platov počas tejto situácie. Chápem, že kluby nemajú šancu zarobiť si a musia znášať oveľa väčšiu finančnú záťaž,“ opisuje Graňák.

Rusko bolo transparentné

Skúseností má aj so zmluvami v Rusku. Počas angažmánu v Dyname Moskva sa dokonca stal víťazom Gagarinovho pohára. Negatívnu skúsenosť v KHL nemal.

„Z môjho pohľadu bolo Rusko transparentné, aj keď som počul mnoho príbehov. Môžem s čistým svedomím povedať, že som sa s ničím negatívnym z tejto stránky nestretol. Zmluvu som mal dohodnutú na čistý príjem. Na kontrakte už bola suma v hrubom, daň znášal klub. Nemusel som riešiť nič navyše. V Rusku by to bolo zrejme zložitejšie ako vo Švédsku, keby sme ukončovali kontrakt skôr. Predsa len, je to drsnejší kraj,“ porovnáva.

Dominik Graňák s Gagarinovym pohárom. Foto: SITA, TomᚠSomr
Dominik Graňák Dominik Graňák s Gagarinovym pohárom.

Vyjadril sa aj k videu útočníka Jána Sýkoru zo stavby: „Je veľa ľudí na Slovensku, ktorí žijú v skromnejších podmienkach, a pritom pracujú oveľa tvrdšie ako my. Poviem to na rovinu, môj život je jednoduchý, lebo som mal šťastie na kluby, kde to finančne všetko fungovalo. Jediné, o čo sa starám, je hokej.

Povolanie, ktoré ma baví a som ešte zaň nadštandardne ohodnotený, čo je perfektné. Podobné šťastie má málo ľudí. Bohužiaľ, pre viacerých hokejistov pôsobiacich na Slovensku je realita, že musia po sezóne robiť, aby uživili rodinu. Každý z nás by sa chcel ako profesionál venovať len hokeju, ale nedá sa to vždy.“

Situáciu, že by sa zo stavby presunul do profesionálnej sezóny, si nevie predstaviť. Obdivuje prístup hráčov zo slovenskej Tipsport Ligy.

„Nedá sa štyri mesiace robiť na stavbe a ísť v pohode do sezóny. Je to úplne iné, keď si môžete po ročníku oddýchnuť, a potom sa pripravujete s kondičným trénerom.

Naozaj je obdivuhodné, ako sa chalani udržujú pri slovenských pomeroch. Zažil som to na reprezentačných zrazoch, keď ma viacerí hráči nadchli. Kluby na Slovensku chcú od nich rovnaký prístup, aký majú hráči vo vyspelej Európe, pritom dostávajú oveľa menej peňazí,“ uzavrel 36-ročný bek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Graňák #koronavírus