Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Boháči v extralige? S príjmom 750 eur asi ťažko

Jej pomoc vyhľadáva čoraz viac hokejistov, obzvlášť v súčasnej náročnej situácii. Slovenská asociácia hráčov ľadového hokeja (Slovak Ice Hockey Players’ Association - SIHPA) je občianske združenie, ktoré plní funkciu športovej odborovej organizácie.

04.04.2020 00:10
TL Foto: ,
"Veľmi veľké percento extraligových hokejistov zarába do 1500 eur. Ak namiesto ôsmich mesiacov teraz zarábali len šesť, potom je matematika jasná," vraví šéf SIHPA Oliver Pravda.
debata (28)

„Veľmi veľké percento extraligových hokejistov zarába do 1500 eur. Ak namiesto ôsmich mesiacov teraz zarábali len šesť, potom je matematika jasná,“ vraví šéf SIHPA Oliver Pravda.

Aké je poslanie vašej organizácie?

Podstata je brániť záujmy hráčov v oblasti práva a ochrany ich príjmov. Momentálne oficiálne nemáme charakter odborovej organizácie a to z jediného dôvodu. Doteraz, do konca minulého roka, väčšina klubov porušovala zákon. Hokejisti mali byť riadnymi zamestnancami, ale väčšina z nich boli samostatne zárobkovo činné osoby. SZČO sa nemôžu kolektívne združovať a ani kolektívne vyjednávať. Rovnako ako futbalisti sme mali doteraz formu občianskeho združenia.

Ako kluby porušovali zákon?

Myslíme si a vyplýva to aj zo stanovísk Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu či z usmernení Finančnej správy SR, že hokejisti vykonávali závislú prácu a preto mali byť v pracovno-právnom vzťahu. Napriek tomu sa u nás, s výnimkou Slovana a Košíc, podpisovali SZČO zmluvy.

Koľko hokejistov je členmi SIHPA?

Počet kolíše, najviac sme mali 220. Momentálne sa postavila na čelo hráčov trojica Michal Sersen, Ivan Švarný, Branislav Rapáč, ktorí sa snažia hokejistov zjednotiť tak, aby držali spolu.

Prezident Slovenskej asociácie hráčov ľadového... Foto: TASR, Martin Baumann
Oliver Pravda. Prezident Slovenskej asociácie hráčov ľadového hokeja (SIHPA) Oliver Pravda.

Pribudla vám v súčasnej situácii práca? Obracajú sa na vás hráči s prosbou o pomoc či právnickú radu?

Áno, pretože od klubov dostali oznámenia o ukončení zmlúv. Drvivej väčšine sa to nepáči. Ale spomenul by som napríklad Košice, ktoré sa k situácii postavili veľmi zodpovedne. Hráčom vyplatili celý marec a snažia sa vyplatiť aj apríl. Uvidíme, ako sa k tomu postavia v iných kluboch. Naša aktivita spočíva najmä v tom, že sme sa obrátili na Slovenský olympijský a športový výbor a Slovenský zväz ľadového hokeja a navrhli sme vytvorenie tzv. solidárneho fondu, do ktorého by obe inštitúcie prispeli určitým objemom peňazí. Tieto financie by sa prerozdelili medzi hráčov, ktorých súčasná situácia v súvislosti s koronavírusom zasiahla najviac. To znamená, že by sme chceli zabezpečiť, aby mali pokrytú aspoň minimálnu mzdu. Návrh sme dali ešte predtým, ako vláda oznámila, že bude preplácať určité straty pre zamestnancov a SZČO. Aktuálna situácia vyzerá tak, že slovanisti a Košičania budú môcť dostať maximálne 1100 eur, ostatní maximálne 540, pretože sú SZČO.

FIFA a hráčska asociácia FIFPro už zriadili globálny fond na ochranu príjmov futbalistov. Vy ste sa vyjadrili, že očakávať niečo podobné od IIHF zatiaľ nie je možné. Prečo?

IIHF veľmi zaostáva v tom, ako má nastavenú legislatívu a predpisy okolo hokeja. Nemá toľko finančných možností, nie je flexibilná a navyše vôbec nebola pripravená na podobnú situáciu. Medzinárodná hokejová federácia zaostáva za tým, čo robí FIFA, o desiatky rokov. V rámci IIHF neexistuje žiadna komisia či orgán, na ktorý by sa hráči vedeli obrátiť s tým, že takéto niečo sa deje. V septembri budú nové voľby IIHF. Od nového vedenia by bolo rozumné, aby sa začalo podobnými otázkami zaoberať. FIFPro združuje všetky hráčske asociácie na svete. Hokej nič také nemá. V NHL majú svoju hráčsku asociáciu, európske ligy zase svoje. Ale strešný orgán neexistuje.

Hokejisti na Slovensku majú osemmesačné zmluvy, v Česku podpisujú kontrakty na desať mesiacov. Prečo je to tak?

Je to spôsobené ekonomickým zázemím jednotlivých klubov. Hráči sa môžu s vedením dohodnúť, že im peniaze vyplatia za dlhšiu dobu, ale kluby nedokážu nafúknuť rozpočty. Česi majú dlhodobejšie zmluvy, ako aj oveľa vyššie percento zmlúv, ktoré sú podpísané na viac sezón. U nás je väčšina kontraktov podpísaná na osem či deväť mesiacov.

Aký je priemerný plat extraligového hokejistu? Môže pre niektorých dvojmesačný výpadok znamenať problém?

Presnú sumu vám nepoviem, ale je veľmi veľké percento hráčov, ktorí zarábajú do 1500 eur. Čiže, ak namiesto ôsmich mesiacov zarábajú len šesť, tak matematika je jasná. Vychádza suma 750 eur a to je v hrubom. Z toho musia platiť odvody a dane. Preto sa snažíme, aby sme zohnali peniaze či už od zväzu alebo olympijského výboru, pretože pre niektorých hráčov to môže byť zásadná pomoc.

V Slovane Bratislava skončil aj generálny... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Juraj Bakoš V Slovane Bratislava skončil aj generálny manažér Juraj Bakoš.

Ako hodnotíte krok Slovana o utlmení činnosti klubu?

Slovan má hráčov ako zamestnancov, robia veci podľa zákona a presne tak, ako majú. K utlmeniu prišlo až teraz, verejnosť sa to dozvedela cez médiá. Ale ostatné kluby, s výnimkou Košíc, to však už urobili dávno. Keďže hráči boli SZČO, zmluvy im okamžite ukončili. Predčasný koniec sezóny nastal okolo 10. marca. V priebehu niekoľkých dní nám hráči písali a oboznámili nás so situáciou. Hráčom prišiel list, kde im oznámili, že končia.

Hokejisti v Česku riešili podobnú situáciu podnetom na zmierovaciu komisiu národného zväzu. Je niečo podobné možné aj na Slovensku?

Je možné obrátiť sa na SZĽH, ale u nás máme jeden zásadný problém. V rámci zväzu je zložená len jedna komisia, ktorá pozostáva z troch ľudí. Túto komisiu nominuje aj volí kongres, to znamená kluby. Podľa môjho názoru sa nedá predpokladať, že takáto komisia, ktorú zvolili kluby, by rozhodovala v prospech hráčov. Je potrebné rozprúdiť debatu, aby na Slovensku vznikol nezávislý rozhodujúci orgán.

Futbalová Žilina vyhlásila likvidáciu. Existuje možnosť, že rovnaký krok urobia aj niektoré hokejové kluby?

V Žiline majú aj mládežnícku akadémiu, ktorá zamestnáva nemalý počet ľudí. V hokejových kluboch sú najväčšími finančnými nákladmi hráči. Ak sa niekto rozhodne to zabaliť, je to len na ňom. Každý klub je obchodná spoločnosť a pokiaľ nemá peniaze, musí skončiť.

Začne sa nová sezóna podľa plánu v polovici septembra?

Všetci si želáme, aby nový ročník odštartoval tak, ako je naplánovaný. Verím, že situácia sa upokojí a všetci sa čo najskôr vrátime do normálneho fungovania.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Tipsport Liga #SIHPA #koronavírus #Oliver Pravda