Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Matovič naznačil blackout. Nehovorme o hokeji, bavme sa o budúcnosti

Z jeho hlasu bolo hneď cítiť, že udalosti posledných dní mu robia vrásky na čele. V utorok sa so spoluhráčmi dozvedel, že hokejový Slovan im zmluvy nepredĺži. V stredu sledoval tlačovú konferenciu premiéra Igora Matoviča a jeho nepríjemný pocit sa ešte znásobil.

01.04.2020 16:00
Michal Sersen Foto: ,
Michal Sersen s brankárom Slovana Vladislavom Habalom.
debata (1)

„Spomínal akýsi blackout. Debaty o jednej či dvoch zmeškaných výplatách teraz nemajú zmysel. Problém nemá len hokej, ale celý národ,“ vraví dlhoročný reprezentant Michal Sersen (34).

Váš klub sa rozhodol utlmiť činnosť. Ako vám o tom dal vedieť?

V podstate nám oznámili, čo sa bude diať – hráčom prišiel email. Následne som komunikoval aj s predstaviteľmi klubu. Všetkých nás teraz čakajú individuálne pohovory, kde sa dozvieme čo a ako.

Konzultoval niekto z vedenia tento krok aspoň so skúsenými hráčmi?

Nie. Postavili nás pred hotovú vec.

Ako sa po tomto všetkom cítite? Prekvapený, sklamaný, nahnevaný?

Niečo podobné som očakával. Sledujem situáciu a vidím, čo sa deje všade vo svete. Podniky zatvárajú prevádzky a prepúšťajú ľudí, nikto nikam nechodí. Mám sa teraz hnevať? A na koho? Na Číňanov? Alebo vari na majiteľa Slovana, pretože prišiel o príjmy? Možno na toho, kto vymyslel ten vírus.

Doterajšie záväzky si Slovan voči vám vyrovnal?

Budeme sa o tom rozprávať. Nie je žiadnym tajomstvom, že klub mal v uplynulých rokoch nemalé finančné problémy, dlhy riešil splátkovými kalendármi. To, čo malo prísť do decembra, je uhradené. Zvyšok sa odkladá, dostali sme však prísľub, že o peniaze neprídeme. Rovnako je to aj s výplatami za aktuálnu sezónu – januárové nám meškali a keďže sa objavil koronavírus, bolo jasné, že ich hneď neuvidíme.

Michal Sersen na archívnej snímke z tréningu... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Michal Sersen Michal Sersen na archívnej snímke z tréningu Slovana.

Čo znamená aktuálne dianie vo svete pre slovenských extraligistov?

Práve som dopozeral priamy prenos z tlačovej konferencie a premiér Matovič hovoril o akomsi blackoute. Žiada sa mi len povedať, že nejde len o nás hokejistov, ale o celý slovenský národ. Šport je jedným z odvetví, ktorý koronavírus zasiahol a debaty o jednej či dvoch zmeškaných výplatách aktuálne nemajú zmysel. Poďme sa baviť o budúcnosti. Bude sa vôbec hrať hokej v ďalšej sezóne? A ak áno, nájdu sa nejakí sponzori? A čo naše príjmy?

Košičan Marcel Haščák naznačil, že mnoho mladých hokejistov bude mať problém, skončia na úradoch práce a ich ligová budúcnosť zostane nejasná. Súhlasíte s ním?

Jeho slová odzneli pred niekoľkými týždňami, žiaľ, dnes sa to už netýka iba mladých hráčov. Nie každý mal príležitosť zarobiť si hokejom obrovské peniaze. Väčšina bude hľadať iné možnosti uživiť seba i svoju rodinu. Avšak ťažko si to viem predstaviť, ponuka práce je v týchto dňoch doslova biedna.

Mnohí to už urobili – reprezentant Ján Sýkora vzal do rúk lopatu. Môže sa stať, že si prácu budú musieť hľadať aj hráči Slovana?

Mám informácie, že niektorí z nich si ju už aj našli. Ide skôr o mladšie ročníky.

Michal Sersen s kapitánskym céčkom v... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Sersen hokej Michal Sersen s kapitánskym céčkom v reprezentačnom a trofejou pre víťaza Kaufland Cupu.

Klub prejavil záujem o tých istých hráčov na začiatku novej sezóny. Platí to aj opačne?

Baviť sa dnes o novom ročníku je veľmi predčasné. Ale že by bola situácia lepšia v nejakom inom slovenskom klube, tak to veľmi pochybujem.

S Richardom Lintnerom, šéfom Pro-Hokeja, ste rokovali o úpravách hráčskych zmlúv. Čo je na nich zlé?

Sú tam body, ktoré nás priam diskriminujú. Napríklad klub môže preradiť hráča do nižšej súťaže a siahnuť mu na plat až do výšky 80 percent. Ak niekto zarába tisíc eur a potom mu vezmú osemsto, tak má vážny problém. Tých vecí je však viac.

Dohodli ste sa na niečom?

Bolo to iba prvé stretnutie, nič oficiálne, o konkrétnych dohodách nemôže byť ani reč. Navyše, dnes je všetko vo hviezdach – mám pocit, že ľudia budú mať za chvíľu úplne iné starosti ako riešiť hráčske zmluvy.

Výkonný výbor SZĽH v utorok odobral Banskej Bystrici titul. Bolo to správne rozhodnutie?

Úprimne? Pre mňa to je pasé, táto téma ma už dávno nezaujíma. Na začiatku som si myslel, že sezóna mala zostať bez majstra, ale teraz je to už nanajvýš neaktuálne. Riešim úplne iné veci ako nejaký darovaný titul.

V auguste by mali jednotlivé tímy vykorčuľovať na ľad a začať sa pripravovať na novú sezónu. Dočkáme sa v extralige výrazných zmien?

Dúfam, že život – a nielen hokejový – sa rýchlo vráti do svojich koľají. Bodaj by to všetky slovenské kluby rýchlo rozchodili. Dnes však nemáme nijaké záruky.

Máte v tejto situácii obavy o slovenský extraligový hokej?

Trápia ma oveľa dôležitejšie veci ako hokej. Hovorme o existenčných problémoch – ak bude tento stav trvať niekoľko mesiacov, kto bude mať peniaze na to, aby si kúpil lístok na hokej? Nájde sa niekto, kto ho bude chcieť sponzorovať? Šport teraz nie je ani zďaleka témou číslo jedna.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Michal Sersen #koronavírus