Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čierny scenár sa naplnil. Tipsport Ligu predčasne ukončili

Najvyššia hokejová súťaž na Slovensku sa v sezóne 2019/20 nedohrá. Zástupcovia klubov Tipsport Ligy na svojom stredajšom zasadnutí vo Zvolene rozhodli o jej predčasnom ukončení.

11.03.2020 12:53 , aktualizované: 19:57
Štadión Ondreja Nepelu Foto: ,
Riedko zaplnené tribúny Zimného štadióna Ondreja Nepelu počas nedeľňajšieho šlágra Slovan - Banská Bystrica.
debata (30)

Pristúpili k tomu pre šíriacu sa koronavírusovú infekciu a na základe pondelkového rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR, ktorý predbežne na dva týždne zakázal usporiadanie všetkých športových podujatí v krajine. O tom, či sa udelí majstrovský titul, rozhodne Ligová rada v najbližších dňoch.

Predstavitelia klubov sa spoločne so šéfom Pro-Hokeja Richardom Lintnerom dohodli, že zostávajúce kolá nadstavbovej časti a ani play off už tímy neodohrajú. Následne oficiálne požiadali Ligovú radu SZĽH o ukončenie sezóny, v čom im riadiaci orgán súťaže vyhovel.

VIDEO: Šéf Pro-Hokeja Richard Lintner o predčasnom ukončení tipsportligovej sezóny.

Video

„Všetci sme išli na toto stretnutie s cieľom nájsť riešenia ako ligu dohrať. Zaoberali sme sa úvahou, že ak by sme dlhšie čakali, či by nám okolnosti umožňovali nejakým skráteným formátom ligu dokončiť. No ako diskusia pokračovala, každým ďalším príspevkom sme dospeli k tomu, že táto úvaha je nerealizovateľná. Dospeli sme k záveru, že v súčasnosti nie je možné dohrať súťaž žiadnym realizovateľným formátom. Či už z obchodnej, alebo logistickej stránky, je to nereálne. V tomto sa zhodli všetci zástupcovia,“ uviedol Lintner.

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) už predtým odložil na neurčito zápasy najvyššej súťaže Tipsport Ligy, Slovenskej hokejovej ligy (SHL), extraligy žien a juniorov a ďalších súťaží. K tomuto kroku pristúpil vzhľadom na 14-dňový zákaz organizovania akýchkoľvek verejných športových či kultúrnych podujatí na slovenskom území pre šíriaci sa koronavírus. Napokon kluby pristúpili k úplnému zrušeniu Tipsport Ligy.

„Vzhľadom k ťažko predvídateľnej situácii spojenej so šírením koronavírusu je toto riešenie najprijateľnejšie, keďže by pre kluby bolo ekonomicky nevýhodné aj prípadné dohrávanie sezóny bez divákov,“ uviedol v tlačovej správe SZĽH.

Podobný osud zrejme neminie ani ďalšie nižšie seniorské a mládežnícke súťaže: „Zasadáme nepretržite, sme v komunikácii s prezidentom SZĽH Miroslavom Šatanom. Momentálne platí prerušenie všetkých súťaží na dva týždne. Po rozhodnutí ukončiť Tipsport ligu je vysoká pravdepodobnosť, že dôjde k predčasnému ukončeniu všetkých hokejových súťaží na Slovensku. Situácia je vážna v okolitých krajinách a my to nechceme podceniť. Rozhodnutie chceme modifikovať v krátkom čase,“ vyhlásil vo Zvolene generálny sekretár SZĽH Miroslav Valíček.

Kluby Tipsport Ligy sa na stretnutí vo Zvolene zhodli, že by bolo pre ne ekonomicky nevýhodné prípadné dohrávanie sezóny bez divákov. „Play off je nosným produktom, ktorý obchodujeme a ponúkame fanúšikom i reklamným partnerom. To, že sa neodohrá, je katastrofa. Musíme teraz zodpovedne vyčísliť a následne eliminovať, znížiť ekonomické dopady, aby kvalita najvyššej hokejovej súťaže bola pre budúcu sezónu zachovaná v čo najlepšej miere,“ doplnil Lintner.

Po nadnárodnej EBEL lige, nemeckej DEL lige, poľskej a nórskej najvyššej lige je Tipsport Liga piata európska hokejová súťaž, ktorá ukončila sezónu predčasne. O tom, či sa v nej udelí majstrovský titul, bude v najbližších dňoch rozhodovať Ligová rada.

„V tomto momente tabuľka jasne ukazuje poradie. V najbližšej dobe zasadne riadiaci orgán a bude musieť rozhodnúť aj o tom, či sa vyhlási majster Slovenska, len víťaz ligy, alebo to bude akokoľvek inak uchopené. S tým súvisia aj otázky postupov medzi jednotlivými súťažami. Túto otázku bude treba riešiť globálnejšie a aj v komunikácii s riadiacimi orgánmi ostatných súťaží,“ povedal Lintner.

V najbližších dňoch tak zasadne riadiaci orgán Tipsport ligy – Ligová rada. Rozhodne o konečnom stave tabuľky a poradí mužstiev. HC '05 iClinic Banská Bystrica, ako víťaz základnej časti, dostane právo štartovať v budúcoročnej hokejovej Lige Majstrov (CHL). Slovenský zväz ľadového hokeja a Ligové rady budú rokovať aj o osude ostatných súťaží prebiehajúcich pod hlavičkou SZĽH.

„Musíme akceptovať situáciu, aká je vo svete. Rozhodli najvyššie orgány štátu a ani my sme nevideli možnosti ako regulárnym spôsobom dohrať súťaž. Tabuľka je jasná, všetci akceptujú jej stav po odohratí posledného zápasu. Banská Bystrica vyhrala najvyššiu hokejovú súťaž, aj keď bola ukončená predčasne,“ vyjadril sa prezident trojnásobného majstrovského tímu spod Urpína Juraj Koval.

Stredajšie rozhodnutie ukončiť Tipsport Ligu pozitívne hodnotil aj riaditeľ HK Nitra Miroslav Kováčik: „Zvíťazil zdravý rozum. Iné rozhodnutie sme ani prijať nemohli, pokiaľ sme sa chceli správať zodpovedne. Ukázali sme celému Slovensku, že sme sa k súčasnej situácii postavili zodpovedne. Je vážna a netreba ju podceňovať.“

Hráčska asociácia SIHPA ešte pred zasadnutím apelovala prostredníctvom listu na vedenie SZĽH a spoločnosť Pro-Hokej, aby nepristúpili k úplnému zrušeniu súťaží. „Takýto krok by bol zásadným zásahom do práv hráčov, nakoľko by hrozilo, že hráči nedostanú odmeny tak, ako sa s klubmi dohodli v hráčskych zmluvách,“ uviedla SIHPA v stanovisku.

Na Slovensku sa v stredu potvrdili ďalšie tri prípady nákazy novým koronavírusom, počet prípadov tak stúpol na desať. Slovenské úrady evidujú aj infikovanú štvorčlennú rodinu v karanténe v rakúskej prihraničnej obci Kittsee. Tá bola v uplynulom období v kontakte predovšetkým s osobami na Slovensku, kde rodičia pracujú a deti navštevujú školské zariadenia. A v stredu predseda vlády Peter Pellegrini oznámil, že s touto rodinou boli pred karanténou v kontakte dve ženy a jeden muž, ktorých v stredu oficiálne zaregistrovali na zoznam infikovaných.

Počet smrteľných obetí SARS-CoV-2 sa podľa údajov „Coronavirus COVID-19 Global Cases by Johns Hopkins CSSE“ celosvetovo k stredajšiemu popoludniu zvýšil na 4373, v 118 krajinách/re­giónoch sveta ho diagnostikovali u 121.545 osôb.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Tipsport Liga #koronavírus