Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vraj si máme len ťuknúť päsťami. Nerobíme však z toho vedu

Dva tituly za sebou vyhral v Dánsku, teraz sa o niečo podobné pokúša v slovenskej extralige. Tréner Dan Ceman (46) zopakoval s hokejistami Banskej Bystrice vlaňajší triumf v základnej časti a darilo sa im aj v nadstavbe. Barani tak opäť pôjdu do play off z prvého miesta.

09.03.2020 19:30
Dan Ceman Foto: ,
Hlavný tréner Banskej Bystrice Dan Ceman.
debata

„Vytvorili sme mužstvo, ktoré maká na sto percent a popri tom pôsobí skromne a pokorne,“ pochvaľuje si kanadský kouč.

Je ťažké motivovať hráčov, aby dohrali nadstavbu na sto percent?

Hráči majú pred sebou určitý druh mentálnej výzvy. Musia v sebe nájsť energiu a nasadenie tak, aby hrali ako doteraz. Na nás tréneroch je, aby sme ich k tomu motivovali. Navyše, do zostavy sa vracajú jedinci po zraneniach, ktorí chcú naspäť svoje miesta v zostave. Čaká nás posledný týždeň nadstavby a potom je na rade play off. Na žiadne výpadky – herné či tréningové – nie je čas.

Bolo prvenstvo po základnej časti jedným z vašich predsezónnych cieľov?

Zo začiatku ani nie. Skôr sme pomýšľali na účasť v top štvorke. S pribúdajúcim počtom zápasov sa však naša bilancia zlepšovala, z tímu sa vykreoval dobre fungujúci celok. Keď prišla šanca na prvé miesto, nenechali sme si ju ujsť. Od Vianoc naše výkony gradujú. Myslím, že sme zaslúžene tam, kde sme.

Kluboví šéfovia po treťom titule za sebou znížili rozpočet, omladili tím. Pracovalo sa vám náročnejšie v porovnaní s minulou sezónou?

Možno v úvode áno. Mužstvo prešlo prestavbou, odišli opory z predchádzajúceho obdobia. Rýchlo sme museli dať dokopy nový tím, nájsť lídrov a vytvoriť chémiu na ľade i v šatni. Každá sezóna prináša nové výzvy. Vytvorili sme mužstvo, ktoré maká na sto percent a popri tom pôsobí skromne a pokorne. Máme silných lídrov, domáci a zahraniční hráči si výborne rozumejú. Potom je aj naša trénerská práca jednoduchšia.

Kanadsko-slovenská spolupráca trénerov vo Zvolene trvala len niekoľko týždňov, vedenie mužstva v nedeľu odvolalo kouča Nachbaura. Ako to, že podobná kooperácia u vás funguje?

Nepoznám podrobnosti situácie vo Zvolene, nebudem ju komentovať. Avšak za nás môžem povedať, že tranzícia prebehla veľmi plynule. Do funkcie som nastúpil po odchode Vlada Országha, ktorý preferoval zámorský štýl koučingu. Tréningy a systémy, ktoré využívame, sa veľmi nezmenili. S Ivanom Droppom sa mi spolupracuje výborne. Pomáha mi aj ako tlmočník a prekladá pokyny hráčom, ktorých angličtina nie je stopercentná.

Ozývajú sa hlasy, že nový systém nadstavby má viacero nedostatkov. Aký je váš názor?

Myslím, že hrať o hornú šestku je v poriadku. Ale v spodnej časti tabuľky sú tri tímy, ktorým už prakticky o nič nejde. Pustili najlepších hráčov a teraz už len dohrávajú sezónu. Ďalšia vec je nie najšťastnejšie vyžrebovanie. Zápasy v nadstavbe nasledujú v rýchlom slede. Hrať pätnásť zápasov za päť týždňov je skutočne dosť. Potom sa zvyšuje počet zranených hráčov a to práve pred začiatkom play off.

Na pozápasovej tlačovke ste trénerovi Slovana Romanovi Stantienovi nepodali ruku, z vašich úst zaznelo len suché čau. Ste aj sám opatrnejší v poslednom čase?

Myslím, že každý z nás je. Ale s kolegami-trénermi sa snažíme nerobiť z toho veľkú vedu. Liga nám odporučila nepodávať si ruky, namiesto toho sa máme pozdraviť ťuknutím pästí. S koučom Stantienom som si po zápase ruku normálne podal. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia. Verím, že neprepukne zbytočná panika a že zvíťazí zdravý rozum.

Šéf klubu Koval minulý týždeň vyhlásil, že Bystrica odohrá budúcu sezónu mimo vlastnej haly, najpravdepodob­nejšie v Brezne. Ste pripravený viesť mužstvo v exile?

Zmluva s klubom mi vyprší po aktuálnej sezóne. Myslím, že na všetko bude správny čas. Bolo by zbytočné otvárať túto otázku pred štartom play off. Sústredíme sa na hokej, potom prídu na rad ostatné záležitosti. V Bystrici som veľmi spokojný, aj moja rodina. O budúcnosti sa budeme rozprávať po sezóne.

debata chyba
Viac na túto tému: #HC 05 Banská Bystrica #Dan Ceman