Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan uštedril majstrovi prvú prehru v nadstavbe, Réwayovi to sype

Hokejisti Košíc využili výhodu domáceho ľadu a zdolali hráčov Zvolena 4:1 v prvom nedeľňajšom zápase 7. kola skupiny o 1.- 6. miesto v Tipsport lige.

08.03.2020 18:07 , aktualizované: 19:38
Martin Štajnoch, Brian Ihnačák Foto: ,
Obranca Slovana Martin Štajnoch naráža na mantinel Briana Ihnačáka z Bystrice.
debata

HC Košice – HKM Zvolen 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Góly: 2. Majdan (Pavlin, Paršin), 3. Milý (Faith, Zeleňák), 35. Paršin (Pavlin), 60. Paršin (Jokeľ) – 38. Corrin (Thompson). Rozhodovali: Goga, Juhász – Kis-Király (obaja Maď.), Kacej, vylúčení: 5:5 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3454 divákov
HC Košice: Košarišťan – Pavlin, Repe, Slovák, Cibák, Michalčin, Zeleňák, Bučko – Paršin, Vrábeľ, Sukeľ – Majdan, Suja, Jokeľ – Milý, Faith, Nagy – Eliáš, Frič, Matej
HKM Zvolen: Petrík – Betker, Stephenson, Corrin, Tomko, Švarný, Drgoň, Kubát – Zuzin, Trotter, Parks – Tibenský, Mráz, Thompson – M. Halama, Mikúš, Žilka – Marcinek, Petráš, Kolenič

Tréner HC Košice Peter Draisaitl nemal k dispozícii až 12 hráčov, šiesti z nich chýbali pre nariadenie vedenia klubu. Debut v najvyššej súťaži tak absolvovali Adam Matej a Patrik Frič. Na striedačke hostí už nebol kolega hlavného trénera Andreja Podkonického Don Nachbaur, s ktorým vedenie klubu ukončilo spoluprácu.

Košičania mali ideálny štart do zápasu, keď Majdan v 2. minúte dorážkou na hranici bránkoviska prekonal Petríka – 1:0. Uplynulo presne 59 sekúnd, keď Faithovu strelu dorazil Milý a bolo 2:0. Zaskočení hostia sa v prvej tretine ťažko dostávali do vylúžených šancí, postupne sa však čoraz viac dostávali pred brankára Košarišťana. V závere prvej tretiny mali sľubné príležitosti Corrin aj Mikúš, ale skóre sa nezmenilo.

Zvolenčania v druhej časti zvýšili tempo a častejšie sa hralo pred košickým brankárom. Ten bol dlho neprekonateľnou prekážkou hostí, poriadne sa zapotil najmä pri dvoch oslabeniach. Od 35. minúty viedli „oceliari“ už 3:0, keď Paršin presne namieril strelu spoza obrancu. Útočná snaha Zvolenčanov priniesla výsledok v 38. minúte. Thompson krížnou prihrávkou v útočnom pásme našiel Corrina, ktorý pred odkrytou bránkou nezaváhal – 3:1.

Domáci sa v tretej časti nehrnuli do útočenia, skôr sa sústredili na defenzívu. Ofenzívnym akciám hostí však často chýbal moment prekvapenia aj finálna prihrávka. V 51. minúte mohol znížiť Thompson, s voľným pukom pred Košarišťanovou bránkou však nenaložil ideálne. Úspešný nebol krátko na to na opačnej strane ani Vrábeľ, ktorý nepresne zakončil prečíslenie troch proti dvom. Od 57. minúty hrali hostia bez brankára. Síce si vytvorili tlak, ale pomerne dlhú presilovku šiestich proti piatim však nevyužili. Naopak, štvrtý gól domácich pridal Paršin po spolupráci s Jokeľom.

Peter Draisaitl, tréner HC Košice: „Môžeme byť veľmi spokojní. Dnes za nás nastúpila zostava, ktorá spolu ešte nehrala. Páčila sa mi naša mentalita a skutočnosť, že sme boli schopní dodržiavať systém. Hráči to po väčšinu zápasu držali a pokyny prenášali aj na ľad. Profitovali sme z veľmi dobrého začiatku zápasu a to, čo sme neudržali ďalej od bránky, pochytal brankár Košarišťan.“

Andrej Podkonický, tréner HKM Zvolen: „Po tom, čo sa udialo dnes ráno (koniec trénera Dona Nachbaura, pozn.), to bol pre nás ťažký začiatok. Rýchlo sme dostali dva góly, a hoci sme si vytvorili tlak, nedokázali sme streliť viac ako jeden gól. S tým nemôžeme byť úspešní. Sme v situácii, keď po každej našej chybe dostávame góly. V košickej zostave boli dnes 6 juniori a hoci nám tiež pár hráčov chýbalo, nemali by sme v našej dnešnej zostave prehrať.“

Slovan triumfoval v predĺžení

Hokejisti Slovana Bratislava zdolali v šlágri 7. kola v skupine o 1.-6. miesto úradujúceho majstra HC '05 iClinic Banská Bystrica 5:4 po predĺžení. „Belasí“ si udržali druhé miesto v tabuľke, líder z Bystrice utrpel prvú prehru v nadstavbe. Už istý držiteľ Pohára Dušana Pašeka prišiel o víťaznú šnúru, ktorá – počítajúc aj prvú fázu základnej časti – trvala sedem zápasov.

HC Slovan Bratislava – HC '05 iClinic Banská Bystrica 5:4 pp (2:1, 1:0, 1:3 – 1:0)
Góly: 4. Viedenský, 18. Basaraba (Kytnár, St. Pierre), 26. Basaraba (St. Pierre, Bondra), 53. Bondra (Meszároš, St. Pierre), 63. Pance (Bačik, Kytnár) – 17. Hickmott (Ihnačák, Owens), 48. Owens (Kriška, Mlynarovič), 51. Ihnačák (Stupka), 59. Hickmott (Cardwell, Bartánus). Rozhodovali: Tvrdoň, M. Novák – Synek, Orolín, vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 4273 divákov.
HC Slovan Bratislava: Habal – Bačik, Sersen, Štajnoch, Meszároš, Carson, Šedivý, Kučný, Demo – Pance, Kytnár, Viedenský – Basaraba, St. Pierre, Bondra – Jendek, Zigo, Žitný – Š. Petráš, Kukumberg, Sloboda
HC '05 iClinic Banská Bystrica: Beskorowany – Cardwell, Ďatelinka, Owens, Maier, Brejčák, Nemčík, Petrinec, Žiak – Hickmott, Ihnačák, Fafrák – Stupka, Mlynarovič, Kriška – Lunter, Bartánus, Hričina – Sarvaš, Gabor, Kabáč

Šláger kola sledoval iba riedko zaplnený Zimný štadión Ondreja Nepelu. Slovan sa ujal vedenia v 4. min zásluhou Viedenského – nahodený puk vyrazil Beskorowany iba pred seba a domáci útočník ho poslal do siete. „Belasých“ rýchly gól nabudil a v ďalších minútach boli aktívnejším tímom. Drzú individuálnu akciu predviedol Jendek, chýbalo jej iba gólové vyjadrenie.

Majster postupne vyrovnal hru a v 13. minúte mohol dať jeho prvý gól Žiak, ktorý sa dostal do samostatného úniku, Habal ho vychytal betónom. Domáci brankár ukázal svoje umenie aj v 16. min po strele Maiera. Bystrici to vyšlo až v 17. min v presilovke, po zakončení Hickmotta zostal puk ležať v bránkovisku, Habal ho stratil z dohľadu a nešťastne si ho zrazil za čiaru – 1:1. Odpoveď Slovana bola rýchla, o minútu neskôr mu v početnej výhode vrátil vedenie tečovanou strelou Basaraba.

Úvod druhej tretiny patril Slovanu. Po góle volala strojová akcia s prihrávkou Kukumberga na Slobodu, ktorú v poslednej chvíli zastavila obrana hostí, dobrú šancu na zvýšenie náskoku mal aj Bačik. V 26. min sa domáci dostali do rýchleho prečíslenia 2 na 1, St. Pierre prihral Basarabovi, ktorý svojím druhým zásahom poslal Slovan do dvojgólového vedenia. Akcie Bystrice narážali na pozornú defenzívu „belasých“, tí čakali na chyby súpera a využívali voľné priestory na brejky. V 33. min mal dobrú možnosť na poistenie náskoku Pance, Beskorowany bol proti.

Slovan sa v tretej tretine stiahol dozadu a prenechal iniciatívu Bystričanom, ktorí v snahe vyrovnať vrhli všetky sily do útoku. V 48. minúte potiahol akciu hostí Kriška a Owens delovkou spoza kruhov prepálil Habala – 3:2. „Barani“ potom ustáli oslabenie pri vylúčení Cardwella a po jeho konci znovu gólovo udreli. Na 3:3 vyrovnal v 51. minúte Ihnačák. Tento moment prebral domácich z letargie a opäť hokejovo ožili.

V 53. min Slovan vyšachoval obranu hostí, kombináciu po osi St. Pierre – Meszároš zakončil zblízka Bondra – 4:3. Bystrica potom ubránila oslabenie pri vylúčení Nemčíka a v závere stavila všetko na jednu kartu. Po prihrávke Cardwella 77 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času vyrovnal Hickmott a poslal duel do predĺženia. V ňom rozhodol o dvojbodovom víťazstve Slovana Pance.

Nitra dosiahla dôležité víťazstvo

V skupine o 7.- 12. miesto dosiahli dôležité víťazstvo hokejisti Nitry, ktorí doma zdolali Michalovčanov 5:3. Hostia zo Zemplína už po 105 sekundách viedli 2:0, ale potom domáci piatimi gólmi v sérii otočili skóre a už na jeden bod sa v tabuľke priblížili práve Michalovciam na siedmom mieste.

HK Nitra – HK Dukla Ingema Michalovce 5:3 (2:2, 2:0, 1:1)
Góly: 6. Yellow Horn (Kollár, Buček), 10. Fominych (Minárik), 24. Yellow Horn (Morrison, Kollár), 35. Minárik (Kubka), 44. Blackwater (Morrison) – 1. Lalancette (Korhonen), 2. Hvila (Toma), 54. Hančák. Rozhodovali: Lokšík, Adamec – Jurčiak, Frimmel, vylúčení: 2:6 na 2 min, navyše: Mašlonka (Michalovce) 10 min za vrazenie na mantinel, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 1984 divákov.
Nitra: Burgart (2. Nagy) – Pupák, M. Versteeg, S. Rácz, Kubka, Mezei, Morrison, McNally, A. Sloboda – Scheidl, Kollár, Lušňák – Buček, Šiška, Blackwater – Čaládi, Yellow Horn, Csányi – Fominych, Minárik, Hrušík
Michalovce: Surák (41. Trenčan) – Pukka, Ventelä, Hančák, Mesikämmen, Bdžoch, Vorobjev, Zekucia, Borov – Korhonen, Lalancette, Phillips – Giľák, Galamboš, Šimun – Štrauch, Linet, Mašlonka – Chalupa, Toma, Hvila

Nitrania nezachytili úvod a už po necelých dvoch minútach prehrávali 0:2. Burgart inkasoval hneď z prvej strely, keď ho z uhla prekvapil Lalancette. Kanadský brankár sa v bráne dlho neohrial a po góle Hvilu prenechal miesto Nagyovi. Michalovčania následne poľavili a domáci chytili výborný rytmus hry. V 6. minúte znížil prudkou strelou Yellow Horn a v 10. minúte vyrovnal na 2:2 nečakanou strelou po vhadzovaní Fominych.

Druhá tretina už jasne patrila „corgoňom“. V 24. minúte otočil stav druhým gólom v zápase Yellow Horn. Michalovčania boli čoraz častejšie pod tlakom a inkasovali aj štvrtýkrát. V 35. minúte urobil chybu brankár Surák, ktorý pri skoku za pukom nechtiac nabil Minárikovi a ten sa pred prázdnou bránou nezmýlil – 4:2.

V 44. minúte vnikol do pásma Morrison a krížnou prihrávkou vyzval na zakončenie nekrytého Blackwatera, ktorý zvýšil na 5:2. V 54. minúte na rozdiel dvoch gólov upravil Hančák, avšak hostia už nevedeli viac zápas zdramatizovať a Nitrania zvíťazili za tri body.

Miroslav Kováčik, tréner Nitry: „Nie som fanúšik hororov a dnešný začiatok zápasu bol ešte horší. Chalani boli pozitívne nastavení na zápas a veľmi chceli. Prišlo prvé striedanie a hneď gól, následne druhý. Z tohto pohľadu klobúk dolu, že sa chalani naďalej bili o víťazstvo, aj keď tam bolo veľké množstvo chýb. Pripisujem ich veľkému chceniu. Veľa našich hráčov vo svojej kariére nehralo takéto dôležité zápasy. Bojovnosťou a vôlou sme zápas otočili a dobojovali až do víťazného konca. Teší nás, že sme späť v hre o postup. Dotiahli sme sa na bod na Michalovce a sú pred nami ďalšie tri zápasy, ktoré musíme rovnako zvládnuť.“

Richard Šechný, asistent trénera Michaloviec: „Začiatok bol z našej strany výborný, z prvých dvoch striel sme strelili dva góly. Potom sme zvoľnili a prestali aktívne korčuľovať. Prišlo vylúčenie a Nitra znížila na 1:2. Následne chyba obrancu a domáci vyrovnali. Dostali sa na koňa. Ďalšie dve tretiny neboli z našej strany dobré. Mali sme zbytočne veľa vylúčení a z nich Nitra dala dva góly.“

Budapešť si poradila s Detvou

Hokejisti MAC Újbuda zvíťazili v nedeľňajšom domácom dueli 7. kola nadstavby v skupine o 7.-12. miesto Tipsport Ligy nad Detvou 4:2.

MAC Újbuda – HC 07 WPC Koliba Detva 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)
Góly: 5. Orban (Carlisle, Nagy), 32. Majoross (Nagy, Pozsgai), 56. Busenius (Klempa), 57. Nagy (Szücs) – 16. Lalík (Gašpar, Mons), 22. Andersons (Podešva, Král). Rozhodovali. Orolin, Konc st. – Šoltés, Konc ml., vylúčení: 6:6, presilovky: 1:2, oslabenia: 1:0.
MAC Budapešť: Bálizs – Busenius, Macaulay, Carlisle, Fejes, Garát, Pozsgai, Bugár, Orbán – Sofron, Strech, Szigeti – Klempa, Majoross, Kreisz – Orban, Pitt, Szücs – Nagy, Loczi
HC 07 WPC Koliba Detva: Zalivin – Fekiač, Golian, Turan, Andersons, Lalík, Gachulinec – Čenka, Klíma, Surový – Ščurko, Podešva, Král – Gašpar, Valent, Mons – Čacho

Detva navyše nevyhrala v hlavnom meste Maďarska už tri stretnutia v sérii a nezačala dobre ani tentokrát. Už v piatej minúte napriahol Brance Orbán a poslal domácich do vedenia. MAC mal potom prevahu, ale v 16. minúte Lalík vyrovnal a stanovil skóre prvej tretiny.

V tej druhej ubehlo len 64 sekúnd, keď Janis Andersons napriahol od modrej čiary a prestrelil Bálizsa – 1:2. V polovici zápasu mali Detvanci výhodu početnej výhody, ale inkasovali. Majoross utiekol ich obrane a vyrovnal. Do konca druhej tretiny už gól nepadol, no bližšie k nemu mali domáci hráči.

Aj v tretej tretine mohli ísť najskôr do vedenia hráči Újbudy. V 46. minúte hrali presilovú hru, ale bez efektu. Rozhodnutie napokon priniesla až 56. minúta. Klempa nabil do palebnej pozície Buseniusovi, ktorý strelil víťazný gól. Domáci vzápätí dôležitý triumf ešte poistili gólom Nagya.

Poprad si poradil aj s Trenčínom

Popradčania si na domácom ľade v rozpätí dvoch dní po Košičanoch (3:1) poradili aj s Trenčanmi (3:0). V druhom zápase po sebe a celkovo po tretí raz po angažovaní pod Tatrami skóroval Martin Réway. Podtatranci si v tabuľke poistili štvrté miesto a práve hokejistom Dukly sa vzdialili na 6 bodov.

HK Poprad – HK Dukla Trenčín 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Góly: 20. Lapšanský (Mercier), 24. Réway (Svitana), 58. Zagrapan (Mercier). Rozhodovali: Výleta, Fridrich – Smrek, Gegáň, vylúčení: 2:8 na 2 min, navyše Mikyska (Trenčín) 10 min za nešportové správanie sa, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 2331 divákov.
Poprad: Vošvrda – Larkin, Erving, Chovan, Ulrych, Brejčák, Kozák – Svitana, Réway, Handlovský – Vandas, Zagrapan, Takáč – Lapšanský, Jacobs, Mercier – Matej Paločko, Bjalončík, Matúš Paločko
Trenčín: Tomek – Starosta, McCormack, Brodeur, Stacha, Sládok, Bokroš, Kajínek – Sojčík, Mikyska, Valach – Hecl, Paukovček, Sádecký – Hlinka, Špirko, Bartovič – Krajč, Švec, Ferényi,

V Poprade sa od úvodu hralo bez tempa a nasadenia. Veľké šance zahodili Takáč a po ňom aj Svitania. Do vedenia šli domáci gólom do šatne v 20. minúte. Mercier posunul puk do jazdy Lapšanskému a ten sa bekhendom nemýlil 1:0.

Aj druhú tretinu začali lepšie domáci. Veľkú príležitosť nepremenil po Svitanovej prihrávke Bjalončík. O chvíľu však Popradčania predsa len odskočili na rozdiel dvoch gólov. Z prihrávky Svitanu ťažil Réway, Tomek nemal šancu zasiahnuť. „Vojaci“ z Trenčína si ani v prostrednej časti hry nevypracovali gólovú šancu. Brankár „kamzíkov“ bol prakticky bez práce.

Jalový výkon hostí pokračoval aj v tretej tretine. Domáci kontrolovali hru a Trenčanov k ničomu nepúšťali. Pri náznaku platonického tlaku „vojakov“ si vzala popradská lavička oddychový čas. V závere si nervy na uzde neudržal Mikyska, ktorý navyše inkasoval aj 10-minútový osobný trest. V presilovke Popradu najprv Vošvrda vychytal trenčiansku dvadsaťdvojku a z protiútoku poistil víťazstvo „kamzíkov“ utešenou strelou Zagrapan. Brankár Popradu si proti Dukle udržal šieste čisté konto v sezóne.

Peter Mikula, tréner Popradu: „Prvá tretina bola vlažná a potom sme začali dominovať. Mali sme dobrú medzihru, vyhrávali sme osobné súboje. Tretia tretina bola taká, ako v Trenčíne, asi sme sa báli, aby sme to nepokazili ako v Trenčíne, ale dokázali sme to ustáť, Vošvrda nás podržal. Vyhrali sme zaslúžene.“

Ján Pardavý, tréner Trenčína: „Zápas sme totálne pokazili. Prvých desať minút bolo vlažných, Poprad nakopli k výkonu dve presilovky a potom dominovali. Potom som náš tím dlho nevidel tak zle hrať. Prehrávali sme osobné súboje, nevypracovali sme si ani jednu šancu. Tretia tretina mala bojovnosť z našej strany, ale Poprad nepripustil drámu.“

Miškovec s nádejou na play off

Rovnaký počet bodov ako Nitra má aj maďarský Miškovec, ktorý doma zdolal Nové Zámky 3:2 po predĺžení. Maďarský tím si vďaka triumfu udržal nádej na účasť v play off, v tabuľke mu patrí deviata priečka so ziskom 77 bodov, rovnaký počet má aj ôsma Nitra.

DVTK Miškovec – HC Mikron Nové Zámky 2:2 pp a sn (0:0, 1:1, 1:1 – 0:0, 1:0)
Góly: 21. Vas (Vandane), 48. Vojtkó (Harrison, Beauviller), rozh. nájazd Galanisz – 36. Pavúk (Andrisík, Jurík), 56. Bajtek (Hatala). Rozhodovali: Korba, Rencz – Beniač, Soltész, vylúčení: 5:6 na 2 min, navyše Rodman (DVTK) 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1025 divákov.
DVTK Miškovec: Rajna – D. Kiss, Ross, Vandane, Láda, Wehrs, Szirányi – Beach, Vas, Valchař – Magosi, Galanisz, P. Kiss – Beauviller, Harrison, Rodman – Páterka, Vojtkó
HC Mikron Nové Zámky: Nechvátal – Hatala, Magovac, Drtina, Fereta, Pavúk, Mikuš, Hain – Obdržálek, Bajtek, Rogoň – Števuliak, Holovič, Andrisík – Fábry, Šille, Jurík – Ondrušek, Mikula

Domáci začali lepšie, prvé šance mali Vas a Valchař, ale svoje príležitosti nevyužili. Potom prevzali opraty zápasu do rúk Zámčania, vypracovali si niekoľko dobrých príležitostí, ale ani oni nemierili presne.

Skóre otvvoril na začiatku druhej tretiny kurióznym spôsobom János Vas, jeho strelu tečoval do vlastnej bránky obranca Mikuš. Hra sa potom opäť vyrovnala, šance mali oba tímy, ale v 36. minúte vypálil spomedzi kruhov Pavúk a vyrovnal.

V tretej tretine domáci chceli rozhodnúť o dôležitom triumfe, ktorý by ich udržal v boji o play off, a opäť skórovali po hrubej chybe hostí. Brankár Nechvátal v snahe rýchlo rozohrať puk zaváhal, čo využil Vojtkó a poslal ho do siete. Zámčania však opäť dokázali vyrovnať, dve minúty po góle Vojtka sa o to postaral Bajtek a poslal duel do predĺženia.

V ňom mali možnosť rozhodnúť obe mužstvá, ale rozuzlenie napokon priniesli až nájazdy. V nich ukázali viac kumštu hráči DVTK, ktorí premenili tri pokusy, Zámčania iba jeden.


Tabuľka hokejovej Tipsport Ligy

Nadstavbová časť

Skupina o 1.-6. miesto

1. Banská Bystrica 55 32 6 4 9 4 0 180:109 120
2. Slovan Bratislava 55 29 6 2 13 4 1 191:118 108
3. Košice 55 28 2 7 14 3 1 163:114 106
4. Poprad 55 28 5 0 17 2 3 170:131 99
5. Trenčín 55 26 4 1 19 2 3 167:139 93
6. Zvolen 55 29 0 0 22 4 0 186:152 91

Skupina o 7.-12. miesto

7. Michalovce 55 20 4 1 22 6 2 152:157 78
8. Nitra 55 21 2 1 23 7 1 149:157 77
9. Miškovec 55 20 4 3 25 0 3 148:158 77
10. Budapešť 55 18 2 0 30 5 0 158:201 63
11. Nové Zámky 55 13 4 2 28 6 2 143:188 59
12. Detva 55 16 3 0 34 1 1 131:206 56
debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #HC Slovan Bratislava #HC Košice