Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Reprízu finále ovládol majster, Košice otočili derby. Trenčín s nádielkou

Úradujúci slovenský hokejový šampión HC '05 iClinic Banská Bystrica zvíťazil 5:2 na ľade HK Nitry v piatkovom súboji 46. kola základnej časti Tipsport ligy 2019/2020 a v tabuľke strácajú už len jeden bod na vedúci Slovan Bratislava, v porovnaní s "belasými" však majú dva zápasy k dobru.

31.01.2020 19:53 , aktualizované: 21:56
Košice, Poprad Foto: ,
Roztržka medzi hokejistami Košíc a Popradu.
debata (1)

HK Nitra – HC ‘05 iClinic Banská Bystrica 2:5 (1:2, 1:2, 0:1)
Góly: 20. Buček (Morrison, Yellow Horn), 39. Blackwater (Lušňák, Yellow Horn) – 1. Jääskeläinen (Lamper, Bubela), 4. Mlynarovič (Cardwell, Hickmott), 26. Lamper (Ihnačák, Bubela), 39. Ihnačák (Bubela, Žiak), 43. Mlynarovič (Hohmann, Brejčák). Rozhodovali: Štefik, Korba – Gegáň, Stanzel, vylúčení: 8:8 na 2 min, navyše: Mezei 10 minút za zhodenie rukavíc – Gabor 10 minút za zhodenie rukavíc, presilovky: 1:3, oslabenia: 0:0, 2326 divákov
Nitra: Nagy (4. Šimboch) – Mezei, Kubka, Morrison, Korím, A. Sloboda, M. Versteeg, S. Rácz – Buček, Šiška, Koyš – Blackwater, Lušňák, Yellow Horn – Fominych, Kollár, Scheidl – Csányi, Minárik, Hrušík – Tábi
Banská Bystrica: Melicherčík – Mihalik, Cardwell, Ďatelinka, Žiak, Nemčík, Brejčák, Petrinec, Lopejský – Hickmott, Ihnačák, Hohmann – Jääskeläinen, Bubela, Lamper – Bartánus, Mlynarovič, Šoltés – Kabáč, Gabor, Kriška

Stretnutie minuloročných finalistov začali lepšie hostia. Už prvá strela z hokejky Jääskeläinena skončila za chrbtom Nagya. V 4. minúte strelil druhý gól Bystričanov v presilovej hre Mlynarovič. Do brány sa postavil Šimboch. Nitrania zlepšili hru a vytvorili si niekoľko príležitostí, ale Lušňák ani Fominych nedokázali prekonať Melicherčíka. Podarilo sa to až v 20. minúte Bučekovi, ktorý znížil na 1:2.

Aj v druhej tretine najskôr presne mierili hostia. V 24. minúte neuznali rozhodcovia gól Ihnačákovi, ale o dve minúty už gól Lampera platil. Rušná bola najmä predposledná minúta druhej tretiny. Na jej začiatku strelil štvrtý gól Banskej Bystrice Ihnačák. Následne videli diváci pästnú výmenu medzi Mezeiom a Gaborom, v ktorej “na body” vyhral domáci kapitán. O 12 sekúnd neskôr znížil na rozdiel dvoch gólov Blackwater.

“Corgoni” potrebovali v tretej tretine streliť kontaktný gól, aby mohli pomýšľať na body. To sa nestalo, naopak, v 43. minúte inkasovali z hokejky Mlynaroviča. V 49. minúte pomohla domácim horná žŕdka pri strele Bubelu. Záverečné minúty sa už iba dohrávali a Banská Bystrica si výsledok postrážila.

Miroslav Kováčik, tréner Nitry: „Veľmi ma táto prehra mrzí. Chalani boli pred zápasom nabudení a veľmi sme chceli vyhrať. Žiaľ, hneď v prvom striedaní náš tretí hráč, ktorý mal brániť sa pošmykol, vzniklo z toho prečíslenie a z prvej strely sme inkasovali. Mužstvo to nezložilo aj napriek tomu, že sme inkasovali góly v presilovkách. Bojovali sme ďalej a skorigovali sme stav. V druhej tretine sme mali šance, žiaľ, opäť sme neubránili presilovku súpera, ktorý má šikovných hráčov. Súper nás potrestal za každú chybu. Myslím si, že v našej hre boli pozitívne veci a bol to lepší výkon ako v posledných zápasoch. Chceme sa vrátiť k štýlu, ktorý Nitru zdobil, a teda hrať útočný hokej. Náznaky tam už boli a verím, že sa budeme v tomto zlepšovať a prídu aj výsledky. Chcem vyzdvihnúť našich fanúšikov. Zostal som stáť a nasával z nich energiu, pretože povzbudzovali aj dávno po skončení zápasu.“

Dan Ceman, tréner Banskej Bystrice: "Snažili sme sa, aby sme boli na tento zápas pripravení. Vedeli sme, že v Nitre nastali zmeny, napríklad odchod Kerbashiana. Vedeli sme, že budú nabudení, čo sa aj potvrdilo. My sme mali dobrý začiatok, od toho sme sa odrazili. Musím vyzdvihnúť fanúšikov Nitry, ktorí fandia bez ohľadu na výsledok a je pred nimi náročné hrať. Išli sme do vedenia 2:0, potom sme trochu poľavili. V druhej tretine sme sa snažili stráviť čo najviac času v útočnej tretine. V tretej tretine sme si výsledok ustrážili. Som veľmi rád, že si vezieme z Nitry tri body.

Košice otočili s Popradom

Zaujímavý súboj dvoch z elitnej štvorky sa hral v košickej Steel Aréne, domáci „oceliari“ v ňom zdolali HK Poprad tesne 2:1. Po stredajšom triumfe nad Michalovcami si Košice pripísali ďalšie tri body a už len bod ich delí od vedúceho Slovana.

HC Košice – HK Poprad 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Góly: 36. Sukeľ (Skokan), 37. Belluš (Suja, Čížek) – 13. Mercier (Kozák), rozhodovali: Novák, D. Konc st. – D. Konc ml, J. Konc ml., vylúčení: 6:4 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 5607 divákov.
HC Košice: Košarišťan — Slovák, Koch, Pavlin, Repe, Čížek, Růžička, Zeleňák — Květoň, Chovan, Haščák — Rom. Faith, Skokan, Sukeľ — Rapáč, Bortňák, Klhůfek — Milý, Suja, Belluš
HK Poprad: Vošvrda — Ulrych, Erving, Dalhuisen, Larkin, Kozák, Fabian, Česánek, Kundrik — Takáč, Zagrapan, Svitana — Lapšanský, Jacobs, Vandas — Handlovský, Bjalončík, Mercier — Králik, Matej Paločko, Matúš Paločko

Prvé zaujímavé momenty prišli počas presilovky hostí v 5. minúte. V nej sa Košičan Klhůfek dostal do úniku, ale Vošvrdu neprekonal. V 13. minúte domácim nevyšiel ani nádejný brejk dvojice Haščák – Chovan a „kamzíci“ následne uplatnili známe „nedáš-dostaneš.“ Mercier v úniku dvoch proti jednému skúsil prihrať, ale domáci obranca Čížek si puk zrazil do vlastnej bránky – 0:1.

Hostia umne bránili tesný náskok a hoci Košičania začali druhú tretinu aktivitou, defenzíva Popradu pracovala spoľahlivo. Náskok hostí nezvýšil v nádejnej pozícii Lapšanský, na opačnej strane nebol úspešný Sukeľ. Domácim k vyrovnaniu výrazne pomohol popradský brankár Vošvrda. Ten v 36. minúte nešikovne rozohral, puk zachytil Skokan a zmätok v okolí popradskej bránky využil Sukeľ – 1:1. O 77 sekúnd neskôr už Košičania viedli, Suja vyhral súboj za bránkou a po jeho prihrávke Belluš upravil na 2:1.

Aj tretia tretina priniesla vyrovnaný hokej, avšak iba minimum nádejných gólových príležitostí. V 53. minúte sa zápas predčasne skončil pre domáceho útočníka Klhůfeka, ktorého nešetrne trafil Handlovský. Popradčania skúsili od 59. minúty aj hru so šiestimi hráčmi, ale bez želaného efektu.

Zvolen sfúkol Trenčín

V stretnutí tabuľkových susedov si Zvolen doma poradil pomerne ľahko s Trenčínom 6:1 a v tabuľke sa dostal práve pred „vojakov“ na 5. miesto.

HKM Zvolen – HK Dukla Trenčín 6:1 (2:0, 3:0, 1:1)
Góly: 3. Marcinek (Tibenský, Kolenič), 8. B. Mráz (Thompson), 27. Mikúš (M. Halama, Trotter), 28. B. Mráz (Mikúš, McPherson), 29. Tibenský (Kolenič, Marcinek), 54. Trotter (McPherson) – 46. Mikyska. Rozhodovali: M. Valach (SR), Kókai (Maď.) – Rojík (SR), Soltész (Maď.), vylúčení na 2 min: 9:6, navyše: Sládok 10 min za zhodenie rukavíc, Bartovič 10 min za nešportové správanie – Maier 10 min za zhodenie rukavíc, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1845 divákov.
Zvolen: T. Tomek – Betker, Stephenson, Corrin, Kubát, S. Tomko, Švarný, Meliško, Maier – Kelemen, B. Mráz, Thompson – Štrauch, Špirko, McPherson – M. Halama, Trotter, Mikúš – Kolenič, Tibenský, Marcinek
Trenčín: M. Valent – McCormack, Brodeur, Štach, Rajnoha, Sládok, Kajínek, Stacha, T. Bokroš – Alderson, Mikyska, Bezúch – M. Valach, L. Paukovček, M. Hecl – Bartovič, J. Švec, Sojčík – Ďurina, Sádecký, Ferényi

Zvolen začal dobre, do vedenia išiel v tretej minúte, keď Marcinek vystrelil spoza kruhu a Valent nezareagoval. Domáci boli pri chuti a vedenie zvýšili v 8. minúte. Thompson našiel na modrej čiare Mráza, ktorý išiel na bránku a na dvakrát sa presadil. Tretí gól mali potom na hokejke zvolenskí útočníci Thompson a Tibenský, ale neuspeli. O slovo sa tak prihlásili aj hostia. Konkrétne Hecl. Najprv mieril do žŕdky, z dorážky ho následne skvele vychytal Tomek a po nebezpečnom teči Valacha sa v sedemnástej minúte do tretice ocitol zoči–voči gólmanovi HKM, ale nepokoril ho.

Na začiatku druhého dejstva si hokejisti spod Pustého hradu vytvorili tlak, najmä Mikúš viackrát zakončoval, no Valent bol pozorný. Neprekonal ho ani McPherson, ktorý sa v 26. minúte na neho rútil sám v oslabení. Podarilo sa to však o minútu neskôr Mikúšovi. Nepokrytý dostal dobrý puk spoza bránky od Halamu a zblízka z prvej nezaváhal – 3:0. Následne na opačnej strane nevyužil štvrtú šancu v zápase Hecl a prišiel ďalší trest.

Domáci sa totiž v presilovke presadili, konkrétne pohotový Mráz z dvoch metrov po predchádzajúcej trme–vrme pred bránkoviskom. Uplynulo iba 66 sekúnd a bolo 5:0. Od modrej vystrelil Kolenič, Valent puk vyrazil a z dorážky sa nemýlil Tibenský. Hostia potom mohli znížiť vďaka Valachovi, ten išiel sám na bránku, ale Tomek dobre vykorčuľoval a aj zakročil. Šiesty gól HKM mal na hokejke Štrauch, ale gólman Dukly tiež ukázal svoje kvality. Hecl sa v závere tejto časti ocitol v piatej a v presilovke i v šiestej čistej príležitosti, ale radosť mu znovu prekazil brankár Zvolena.

Až v tretej tretine sa dočkali gólu aj Trenčania. V 46. minúte mal veľa priestoru na ľade Mikyska, vystrelil z pravej strany a hoci Tomek puk vyrazil, dostal sa k nemu opäť spomenutý útočník hostí a upratal ho napokon technicky do bránky. Skóre sa iba na chvíľku znovu menilo o päť minút neskôr po strele Tomka spoza kruhu, keď Valent mal zakrytý výhľad a kapituloval. Videorozhodca však gól neuznal pre sporné postavenie útočníka HKM v bránkovisku.

Dukla potom nevyužila 109 sekundovú presilovku o dvoch hráčov a po nej opäť pykala. Trotter vyviezol puk do útočného pásma, nešiel striedať a vyplatilo sa. Po prihrávke McPhersona sa presadil strelou z pravého kruhu – 6:1. Zvolenčania darovali toto víťazstvo trénerovi Nachbaurovi k jeho piatkovým 61 narodeninám.

Andrej Podkonický, tréner Zvolena: „Som veľmi rád, že sme zvládli toto dôležité stretnutie. Hráčom chcem poďakovať za veľmi dobrý výkon. Od začiatku hrali aktívne, tlačili sa do bránky a góly nám tam tým pádom aj padali. Sme radi, že sme sa po tejto výhre bodovo priblížili k Popradu a preskočili Trenčín.“

Bruno Mráz, autor dvoch gólov Zvolena: „Potešili ma góly, ale je to tímová práce. Teší ma aj štvrtá výhra v rade. Bol to však ťažký zápas. Trenčín má dobrý tím, no dnes sme eliminovali silné stránky súpera a aj nám to tam napadalo. Verím, že vyhráme i v nedeľu s Novými Zámkami a pred reprezentačnou prestávkou dosiahneme piatu výhru v rade.“

Ján Pardavý, tréner Trenčína: „Mal som pocit, akoby sme zostali ešte v autobuse z Miškovca. Nemali sme pohyb, prehrávali sme všetky súboje a veľmi skoro sme dostali dva góly, ktoré ešte viac otriasli tímom. Potom sme mali určité náznaky v tretej tretine, mohli sme ten výsledok aspoň prikrášliť, ale nepodarilo sa nám streliť druhý gól v presilovke piatich proti trom. Po nej sme inkasovali šiestykrát a zápas sa už iba dohrával. Nemôžeme byť spokojní s výkonom. V nedeľu musíme odohrať oveľa lepší zápas. Brankár Tomek necestoval do Zvolena pre vysokú horúčku, no Valenta z prehry neviníme, inkasoval síce v úvode dva lacné góly, no potom mužstvo podržal. Dnes to bol zlý výkon všetkých dvadsiatich hráčov.“

Nové Zámky zdolali a predstihli Detvu

V súboji dvoch tímov z dolnej polovice tabuľky Nové Zámky získali tri body na ľade Detvy za triumf 3:1 a v hodnotení sa dostali pred svojho piatkového súpera na 11. priečku tabuľky.

HC 07 WPC Koliba Detva – HC Mikron Nové Zámky 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)
Góly: 17. V. Fekiač (Gašpar, Čacho) – 7. Stupka (Rogoň, Bajtek), 24. Obdržálek (Bajtek, Mikuš), 44. Števuliak (Mikula). Rozhodovali: Kalina, Juhász – Bogdaň, Kis-Király, vylúčení: 4:7 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 300 divákov.
HC 07 WPC Koliba Detva: Petrík – Golian, Mart. Chovan, Andersons, F. Fekiač, Jendroľ, Turan, Gachulinec – Žilka, Klíma, Zuzin – Čacho, Podešva, Ščurko – Lalík, Valent, Gašpar – Král, V. Fekiač, Čenka – Török
HC Mikron Nové Zámky: Pavlas – Hatala, Ordzovenský, Drtina, Fereta, Pavúk, Mikuš – Rogoň, Bajtek, Stupka – Obdržálek, Fábry, Jurík – Števuliak, Hruška, Andrisík – Mikula, Holovič, Ondrušek

Oba tímy si v úvode vypracovali náznaky šancí, od začiatku sa hralo v dobrom tempe. Ako prví udreli hosťujúci hokejisti, v 7. minúte sa po strele Bajteka dostal k puku Stupka a dorazil ho za Petríkov chrbát. V 10. minúte mali Zámky ďalšiu veľkú príležitosť, prečíslenie 2 na 1 zakončil Obdržálek strelou, s ktorou si brankár poradil. Domáci mohli vyrovnať v 13. minúte, keď si zahrali minútu a 38 sekúnd presilovku o dvoch hráčov. Mali veľký tlak, ale Pavlasa neprekonali. Podarilo sa im to až v 17. minúte, keď sa z dorážky presadil V. Fekiač.

Hosťom sa podarilo skórovať v početnej výhode. V 24. minúte poslal na bránku tvrdú strelu Mikuš, Obdržálek ju šikovne tečoval a Petrík už nestačil zareagovať – 1:2. V ďalšom priebehu si zahrali tri presilovky aj Detvania, potom dve hostia, ale ani jeden tím ich nedokázal premeniť na gól.

Ten prišiel až v tretej tretine. Najprv mal veľkú šancu Čacho, ktorý však nedostal puk do odkrytej bránky a domáci vzápätí znovu pykali. V 44. minúte vybojoval puk Mikuš, prihral ho Števuliakovi a ten zvýšil na 3:1 pre Nové Zámky. Hostia si v ďalšom priebehu kontrolovali dvojgólový náskok a domácich nepúšťali do vyložených šancí. V posledných dvoch minútach im k tomu pomohlo vylúčenie Krála, po ktorom už Detve nezostal priestor na záverečný tlak.

Miškovec uspel na Liptove

Hokejisti maďarského Miškovca zvíťazili na ľade Liptovského Mikuláša 3:1.

DVTK Jegesmedvék Miškovec triumfoval po sérii piatich duelov bez bodu, pod vedením staronového kouča Glena Hanlona si pripísal prvý triumf.

Liptovský Mikuláš je stále na dne tabuľky s 32 bodmi, Miškovec má 59 bodov a bojuje o priečky na hranici elitnej osmičky.

MHk 32 Liptovský Mikuláš – DVTK Miškovec 2:3 (0:0, 1:3, 1:0)
Góly: 39. Uhrík, 60. Kurali (Uhrík, Ró. Huna) – 35. Valchař (Láda, P. Kiss), 37. Beach (Beauviller), 38. Beauviller (Vandane). Rozhodovali: Snášel, Orolin – Durmis, Šoltés, vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 800 divákov.
MHk 32 Liptovský Mikuláš: Romančík – Nemec, Kurali, Petran, Smutný, Kramár, Michalčin – Surový, Oško, Rud. Huna – Rich. Huna, Rób. Huna, Michalík – Haluška, Uhrík, Nechaj – Vybíral, Lištiak
DVTK Miškovec: Adorján – D. Kiss, Ross, Vandane, Láda, Göz, Szirányi – Magosi, Galanisz, Rodman – Beach, Harrison, Beauvillier – Ritó, Miskolczi, Valchař – P. Kiss

Úvod prvej tretiny bol rozháraný a dlho sa čakalo, kým si jeden z tímov vypracoval lepšiu šancu. Mal ju domáci Uhrík, ale Adorján pohotovo zasiahol. Ani ďalšie minúty veľa pekného hokeja nepriniesli. V 11. minúte išiel na trestnú Ró. Huna a Miškovec si zahral prvú presilovku. V jej závere mal šancu Valchař, ale Romančík bol pozorný.

V úvode druhého dejstva si zahrali v početnej výhode oba tímy, ale ani jednému sa nepodarilo skórovať. V 26. minúte mal dobrú možnosť Nemec, ku ktorému sa odrazil puk od mantinelu, v 30. sa Nechaj rozhodol pri prečíslení 2 na 1 pre samostatné zakončenie a na druhej strane zachránil po strele Rodmana Romančík. Góly prišli až v závere tretiny a hneď štyri po sebe. V 35. minúte otvoril skóre po Kissovej prihrávke Valchař, o dve minúty zvýšil so šťastím Beach a v 38. minúte pridal tretí gól do domácej siete po individuálnej akcii Beauviller. Mikuláš znížil ešte pred prestávkou, keď sa presadil Uhrík – 1:3.

V 45. minúte mohol upraviť na rozdiel jedného gólu v presilovke Surový, ale chýbala mu presnosť v koncovke. DVTK sa sústredilo na bránenie náskoku a darilo sa mu kaziť akcie súpera. Na ľade sa tak viac bojovalo a hra sa kúskovala. V 53. minúte mal v presilovke dobrú možnosť Kurali, ale nechal vyniknúť Adorjána. Brankár hostí sa vyznamenal aj chvíľu potom, keď zneškodnil dorážku Vybírala. Mikuláš v závere stupňoval tlak, zahral si aj bez brankára a 17 sekúnd pred koncom sa mu podarilo znížiť. Po Kuraliho góle však už nezostal čas na vyrovnanie a tak sa z výhry tešili hostia.

Ďalšia prehra Michaloviec

Tretiu prehru z ostatných štyroch vystúpení si pripísali hokejisti Michaloviec, ktorý v piatok nestačili v Budapešti na MAC a podľahli mu 1:3.

MAC Újbuda – Dukla Ingema Michalovce 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Góly: 14. Klempa (Strech, Sofron), 38. Strech (Klempa, Sofron), 60. Bodó (Orban, McNally) – 32. Giľák (Ťavoda, Šimun). Rozhodovali: Tvrdoň, Baluška – Kacej, Synek, vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 602 divákov.
MAC Újbuda: Bernard – McNally, Pozsgai, Orbán, Carlisle, Maculay, Garát, Fejes – Bodó, Pitt, Orban – Sofron, Strech, Klempa – Terbócs, Majoross, Kreisz – Szigeti, Schlekmann
Dukla Ingema Michalovce: Trenčan – Ventelä, Ťavoda, Mesikämmen, Pukka, Hančák, Bdžoch, Zekucia – Spilar, Lalancette, Korhonen – Hvila, Šimun, Mons – Giľák, Linet, Safaralejev – Hričina, Toma, Chalupa – Farkaš

Maďarský klub položila na koňa úspešná presilovka. V 14. minúte otvoril skóre po ideálnej prihrávke pred bránku od Američana C. J. Strecha Tomáš Klempa. Zemplínčanom sa podarilo vyrovnať v polovici stretnutia, keď sa zblízka presadil Matej Giľák.

Lenže domáci išli opäť do vedenia, keď sa o druhý gól postarala rovnaká dvojica ako o prvý, tentokrát si úlohy vymenili a zakončoval Strech.

Tretí zásah dal už do prázdnej bránky v úplnom závere Chris Bodó. MAC bodoval naplno v druhom stretnutí za sebou, Michalovce prehrali tretí z posledných štyroch duelov.


Tabuľka hokejovej Tipsport Ligy

Nadstavbová časť

Skupina o 1.-6. miesto

1. Banská Bystrica 55 32 6 4 9 4 0 180:109 120
2. Slovan Bratislava 55 29 6 2 13 4 1 191:118 108
3. Košice 55 28 2 7 14 3 1 163:114 106
4. Poprad 55 28 5 0 17 2 3 170:131 99
5. Trenčín 55 26 4 1 19 2 3 167:139 93
6. Zvolen 55 29 0 0 22 4 0 186:152 91

Skupina o 7.-12. miesto

7. Michalovce 55 20 4 1 22 6 2 152:157 78
8. Nitra 55 21 2 1 23 7 1 149:157 77
9. Miškovec 55 20 4 3 25 0 3 148:158 77
10. Budapešť 55 18 2 0 30 5 0 158:201 63
11. Nové Zámky 55 13 4 2 28 6 2 143:188 59
12. Detva 55 16 3 0 34 1 1 131:206 56
1 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #HK Nitra #HC 05 Banská Bystrica