Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zlyhali Košice i majster. Novým lídrom je Slovan

Hokejisti MHk 32 Liptovský Mikuláš zvíťazili v zápase 41. kola Tipsport ligy na ľade HC Košice 2:1.

17.01.2020 19:41
Košice, Liptovský Mikuláš Foto: ,
Vladimír Vybíral z Liptovského Mikuláša strieľa druhý gól v zápase HC Košice - MHk 32 Liptovský Mikuláš.
debata (3)

Postarali sa tým o jedno z najväčších prekvapení doterajšieho priebehu sezóny, keď ako posledný tím tabuľky naplno bodovali u lídra. O góly hostí sa postarali Vrábeľ a Vybiral.

Pre trojicu Sukeľ, Michalčin, Vrábeľ išlo o špeciálny zápas, keďže ešte donedávna obliekali dres svojho piatkového súpera.

Liptáci začali lepšie, keď práve Vrábeľ strelou nad lapačku prekvapil Škorváneka a hostia od 5. minúty viedli – 0:1. Košičania sa snažili o vyrovnanie, zvýšili obrátky, ale organizovaná obrana súpera im robila problémy.

Liptákom sa darilo držať „oceliarov“ mimo výhodných streleckých pozícií a často hrozili z brejkov. Košičania však ešte do prvej prestávky dokázali vyrovnať, keď brankár Zalivin neskrotil puk po pokuse Rapáča, ktorý v 15. minúte upravil na 1:1.

Domáci sa ani v druhej tretine nedostali do ideálnej hernej pohody. Napriek výraznému tabuľkovému rozdielu diváci videli vyrovnaný hokej s viacerými šancami na oboch stranách. V 30. minúte sa efektnou akciou prezentoval Róbert Huna, ale Škorváneka neprekonal.

Domáci si vydýchli aj po žŕdke Tamášiho v 34. minúte a keď Majdan ani Koch v nádejných príležitostiach neprekonali Zalivina, prišiel trest. Košičania prepadli v strednom pásme a Vybiral po úniku vrátil hosťom náskok – 1:2.

Tretia tretina bola o snahe domácich o vyrovnanie, no Liptáci pozornou defenzívnou hrou kontrolovali svoj náskok. Bezhlavo neútočili a Košičania mali problém dostať sa do nádejných pozícií.

Nevyšlo to ani Haščákovi v 55. minúte, ktorý sa po krátkom úniku dostal za obranu súpera. Domácim k vyrovnaniu nepomohla ani hra bez brankára v závere zápasu.

HC Košice – MHk 32 Liptovský Mikuláš 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Góly: 15. Rapáč – 5. Vrábeľ (Tamáši, Rud. Huna), 38. Vybiral (Piatka, Michalčin).
Rozhodovali: Fridrich, Goga – L. Beniač, Frimmel, vylúčení: 3:2 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 5626 divákov.
HC Košice: Škorvánek – Slovák, Koch, Pavlin, Růžička, Čížek, Zeleňák, Bučko – Majdan, Chovan, Haščák – Belluš, Skokan, Sukeľ – Rapáč, Bortňák, Klhůfek – Milý, Suja, Jokeľ
MHk 32 Liptovský Mikuláš: Zalivin – Kurali, Kramár, Droppa, Petran, Michalčin, Roman, Smutný, Mezovský – Rud. Huna , Tamáši, Vrábeľ – Vybiral, Piatka, Surový – Kriška, Rób. Huna, Ruch. Huna – Haluška, Oško, Uhrík

Peter Draisaitl, tréner HC Košice:
„Mikuláš vyhral zaslúžene. Náš herný prejav sa ťahá už dlhšiu dobu. V nedávnom zápase v Bratislave to vyvrcholilo. Je to ako keď idete na skúšku do školy a predtým sa nenaučíte, v tom momente už to riešenie nenájdeš. Dnes sme neboli schopní presadiť sa do priestorov, odkiaľ sa dávajú góly. Chlapci sa musia spamätať a uvedomiť si, že všetko začína tvrdou prácou.“

Anton Tomko, tréner MHk 32 Liptovský Mikuláš:
„Pred zápasom sme pracovali najmä na hlavách, aby sme boli pozitívni. Každý počítal s tým, že Košice sú favorit. Mali sme slušný pohyb v porovnaní s inými zápasmi. Gól Vrábeľa nás celkom nakopol. V náš prospech dnes rozhodla bojovnosť a organizácia hry, ale sčasti aj šťastie. Vybojovali sme tri body, ktoré sú pre nás povzbudením do ďalšieho priebehu sezóny. Ešte nevzdávame boj o predposlednú priečku.“

Poprad uspel v prestrelke so Zvolenom

Hokejisti domáceho Popradu zvíťazili nad Zvolenom 4:3.

V Poprade pokračovali zmenami v kádri. Po týždni opustil tím zámorský útočník Jimmy Lodge a výmenou za Lukáša Paukovčeka prišiel pod Tatry z Trenčína Adam Lapšanský. Domácim patrila prvá tretina tabuľkových susedov. Bolo to aj vďaka častým vylúčeniam Zvolenčanov.

Do vedena šli „kamzíci“ v 8. minúte počas výhodného presilovkového formátu 5 na 3. Strelcom bol Patrik Svitana. V závere tretiny sa Tomek prezentoval efektným zákrokom proti pohotovému zakončeniu Handlovského.

Aj hra v druhej tretine bola poznačená úzkostlivým metrom rozhodcov. Vylúčenia sa množili na oboch stranách. V úvode prostrednej časti hry chyboval na útočnej modrej Jacobs a hosťujúci McPhersom sa rútil na popradského brankára Vošvrdu, ktorý ho fauloval. Arbitri preto nariadili trestné strieľanie, ktoré faulovaný hráč Zvolena nepremenil.

Puk letí do brány HKM Zvolen počas zápasu... Foto: SITA, Radoslav Maaš
Poprad, Zvolen Puk letí do brány HKM Zvolen počas zápasu Poprad - Zvolen.

O pár minút neskôr sa do prieniku predral aj Trotter, ale stroskotal v zakončení. Počas signalizovaného vylúčenia hráča hostí pálil do konštrukcie Tomekovej bránky Kozák. V následnej presilovke sa Popradčania dočkali druhého gólu.

Erving zboku precedil puk cez Tomeka, ktorý poskakoval po bránkovej čiare. Do siete ho usmeril až rozbehnutý Takáč. „Rytieri“ sa dočkali minútu pred odchodom na druhú prestávku. Gól do šatne strelil k bližšej žrdi po bekhendovej kľučke McPherson.

Šesťbodový zápas vyvrcholil v tretej tretine. Hostia stupňovali tlak aj rýchlosť hry. Domáca lavička reagovala oddychovým časom. Po sérii kontroverzných vylúčení hrali hostia presilovku 4 na 3.

V nej si puk biliardovo narazili a Trotter nechytateľnou umiestnenou strelou vyrovnal. V ďalšej presilovej hre siahla po oddychovom čase aj hosťujúca lavička. Dráma vyvrcholila v poslednej pätminútovke. Misky váh na domácu stranu naklonil obranca Dalhuisen, ktorý po šťastnom odraze upratal puk do Tomekovej siete – 3:2.

Domáce tribúny si zakričali gól aj v 58. minúte. Jacobs vypracoval peknú útočnú akciu. Ervingova strela síce mierila vedľa, ale od hosťujúceho hráča sa puk odrazil do bránkoviska a Matúš Paločko ho dopichol za bránkovú čiaru – 4.2.

Takmer okamžite Zvolen siahol po hre bez brankára a oplatilo sa. Na konci kombinácie bol osamotený Špirko. V hektickom závere už hostia ale vyrovnať nedokázali.

HK Poprad – HKm Zvolen 4:3 (1:0, 1:1, 2:2)
Góly: 8. Svitana (Zagrapan, Ulrych), 27. Takáč (Erving, Zagrapan), 55. Dalhuisen (Jacobs, Matúš Paločko), 58. Matúš Paločko (Erving, Jacobs) – 40. McPherson (Drgoň, Tomek), 47. Trotter (Špirko), 59. Špirko (Corrin).
Rozhodovali: Štefik, Juhász Durmis, Rojík, vylúčení: 8:9 na 2 min., navyše: Vandas (Poprad) 10 minút za nešportové správanie sa, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0, 2694 divákov.
Poprad: Vošvrda Kozák, Brejčák, Erving, Ulrych, Dalhuisen, Larkin, Česánek Handlovský, Preisinger, Vandas Takáč, Zagrapan, Svitana Lapšanský, Jacobs, Matúš Paločko Matej Paločko, Bjalončík, Kundrik.
Zvolen: T. Tomek Betker, Švarný, Corrin, Stephenson, Drgoň, Tomko, Chlepčok, Meliško Kelemen, Trotter, Parks McPherson, Špirko, M. Halama Thompson, Mráz, Kolenič Tibenský, P. Halama, Marcinek

Ján Šimko, asistent trénera Popradu:
„Bol to veľmi emotívny zápas. Vytvorili sme si dvojgólový náskok, v druhej tretine sa to začalo kúskovať, žiadalo si to držať koncentráciu na striedačke aj na ľade. V určitých pasážach sa nám to prestalo dariť, Zvolen sa dostal do zápasu výsledkovo aj herne. Záver sme zvládli, Zvolenu sme vzali vietor z plachiet rozhodujúcim gólom. Chcel by som poďakovať hráčom, že sme tento zápas zvládli.“

Don Nachbaur, tréner Zvolena:
„Mali sme veľmi slabú prvú tretinu, Poprad bol rýchly, mali sme ťažké nohy, Popradu sme dali presilové hry. V druhej tretine sme začali hrať lepšie a v tretej tretine sme dali do zápasu veľa energie a mali sme veľa šancí. Popradu sme ale dali brejkové šance a jednu z nich využil ich obranca pred našou bránkou a bol to zlomový gól. My sme hrali pekne, ale musíme začať hrať jednoduchšie a viac sa tlačiť do bránky.“

Slovan sa natrápil s Detvou

Hokejisti HC Slovan Bratislava zvíťazili nad HC 07 WPC Koliba Detva tesne 4:3 a dosiahli piaty triumf v sérii. „Belasí“ sa vďaka trom bodom dostali na čelo tabuľky o bod pred Bystricu, tá však odohrala o dve stretnutia menej.

Domáci začali aktívnejšie a v úvode sa dočkali aj vedúceho gólu. Už v 3. minúte ho dosiahol Žitný, ktorý využil dobrú prihrávku Urbánka – 1:0.

Slovan mal viac z hry i šancí aj v ďalšom priebehu. V dobrých pozíciách sa ocitli Bondra i Matoušek, najbližšie k druhému gólu bol vo 8. minúte Abdul, ale jeho strela z príklepu opečiatkovala len žŕdku Petríkovej bránky.

Postupne sa osmelila aj Detva a záverečná päťminútovka jej vyšla výborne. Najprv v 16. minúte vyrovnal Žilka, ktorému nabil medzi kruhy Šišovský, následne Detvania ubránili oslabenie a štyri sekundy pred sirénou sa dokonca dostali do vedenia. Opäť bola úspešná akcia Šišovského so strelcom Žilkom – 1:2.

Radosť hokejistov Slovana. Foto: TASR, Pavel Neubauer
hokejisti Slovana Radosť hokejistov Slovana.

V 22. minúte mohlo byť už 3:1 pre hostí, ale Gašpar sám pred Habalom neuspel. V 27. minúte prišlo vzájomné vylúčenie Žitného s Golianom za sekanie a hra 4 na 4 sa viac vydarila domácim.

Po samostatnej akcii sa presadil Abdul, ktorý prekľučkoval s pukom od mantinelu až do bránky – 2:2. Vzápätí sa výborne predviedol Petrík, keď zmaril prečíslenie Štajnocha s Kytnárom.

V 33. minúte išiel na trestnú Török a Slovan početnú výhodu využil tri sekundy pred jej koncom, keď sa presadil Basaraba. V záverečných sekundách mohol vyrovnať Šišovský, ale vyznamenal sa Habal.

V úvode tretieho dejstva sa hra veľmi kúskovala, Slovan dobre forčekoval a nedovolil súperovi vypracovať si šance. Tempo tak upadlo a v prvých desiatich minútach nevideli diváci ani jednu gólovú šancu. Slovan hrozil z kontier, po jednej z nich v 52. minúte vypálil Jendek, ale Petrík si poradil.

Detve sa predsa podarilo vyrovnať v 55. minúte, keď F. Fekiač tečoval Šišovského strelu. No tento stav vydržal len 50 sekúnd a Slovan opäť viedol zásluhou Puliša. Dráma pokračoval, keďže následne išiel na trestnú domáci Meszároš.

V 58. minúte mohol vyrovnať a skompletizovať hetrik Žilka, ale Habal jeho strelu z otočky vyrazil. Na druhej strane sa dostal do brejku Abdul, obranca hostí ho zastavil faulom a tak nasledovalo trestné strieľanie.

Abdul skúsil kľučku, ale Petríka neoklamal. Detva to v závere skúsila bez brankára, ale vyrovnať sa jej už nepodarilo.

Slovan Bratislava – HC 07 WPC Koliba Detva 4:3 (1:2, 2:0, 1:1)
Góly: 3. Žitný (Urbánek, Šedivý), 28. Abdul, 35. Basaraba (Kytnár, St. Pierre), 55. Puliš (Abdul, Bačik) – 16. Žilka (Šišovský, Gachulinec), 20. Žilka (Šišovský, V. Fekiač), 55. F. Fekiač (Šišovský).
Rozhodovali: Stano, Kókai – Vyšný, Soltész, vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 4653 divákov.
Slovan Bratislava: Habal – Bačik, Sersen, Štajnoch, Meszároš, Šedivý, Kučný, Demo – Puliš, Zigo, Abdul – Basaraba, St. Pierre, Bondra – Kukumberg, Kytnár, Matoušek – Jendek, Urbánek, Žitný – Petráš, Sloboda
HC 07 WPC Koliba Detva: Petrík – Golian, Mart. Chovan, Andersons, F. Fekiač, Jendroľ, Turan, Gachulinec – Žilka, Čacho, Šišovský – Král, Podešva, Ščurko – Török, Valent, Gašpar – Lalík, V. Fekiač, Čenka

Rudolf Jendek, asistent trénera Slovana:
„Z našej strany to dnes nebol taký výkon ako proti Košiciam, ale očakávali sme, že sa bude mužstvo ťažšie motivovať. Detva podala výborný výkon a nás samozrejme tešia získané body. Potešil ma výborný výkon brankára a to, že sme dokázali zareagovať na neskorý gól a ešte to otočiť v náš prospech.“

Radovan Puliš, útočník a strelec víťazného gólu Slovana:
„To, že som v Detve hrával bola motivácia navyše. Ale dnes sme nehrali tak, ako sme mali, takže sme vďační za tie tri body a že sme vyhrali. Pri góle som videl, že sa tam Abdul tlačil, že to bude ťahať za bránku a počkám si na ten puk. Pekne ma našiel a ja som to už bez problémov zakončil.“

Josef Turek, tréner Detvy:
„Odohrali sme veľmi dobrý zápas, prvú tretinu sme vyhrali 2:1. V úvode sme boli trošku vystrašení, ale gól nás nakopol. V druhej tretine sme mali vyloženú šancu na 3:1, ale nedali sme. Potom sme dostali gól a súper otočil. Trochu sme pomenili zostavu a so šťastím sa nám podarilo vyrovnať, no potom v závere sme nepokryli hráča medzi kruhmi a to sa nesmie stať. To sme už mali uhrať aspoň na jeden bod. Ale napriek tomu, že sme prehrali, chcel by som hráčov pochváliť, pretože sme podali dobrý výkon proti silnému súperovi. Navyše nám chýbali štyria hráči z prvých dvoch pätiek. Tí, čo ich nahradili, hrali veľmi dobre.“

Michalovce dorazili majstra v predĺžení

Hokejisti Michaloviec zvíťazili nad majstrovskou Banskou Bystricou 3:2 po predĺžení.

Lepší vstup do zápasu mali domáci. Tí zatiaľ s majstrom bodovali v každom z troch zápasov a ukázali, že majú na to, aby sa im to podarilo aj štvrtýkrát.

Bystričanov v prvej časti pustili akurát k štyrom strelám na bránku a sami niekoľkokrát ohrozili Beskorowaneho. Toho neprekonali Šimun, Hvila, ani Mašlonka. Podarilo sa to až Ventelemu, ktorý v štrnástej minúte prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste.

Hostia väčšinu zo svojich striel na bránu vyslali v následnej presilovke po faule Ťavodu na Ihnačáka, po jej skončení mal ešte gól na hokejke Lalancette. Na konci prvej časti sa pred bránkou HC 05 do seba pustili Lukáš Hvila s Jánom Brejčákom a ich potyčku rozhodcovia posúdili rozdielovým trestom pre bystrického hráča.

Hráč Michaloviec Sameli Ventelä (vzadu) sa... Foto: TASR, Roman Hanc
Michalovce, Banská Bystrica Hráč Michaloviec Sameli Ventelä (vzadu) sa raduje z prvého gólu svojho tímu v zápase HK Dukla Ingema Michalovce - HC 05 iClinic Banská Bystrica.

Domáci tak hneď z kraja druhej tretiny hrali presilovku, ktorú využil na druhý gól Peter Galamboš. Dobrý hokej pokračoval aj v ďalších minútach. Čoraz viac sa do ofenzívy začali zapájať hostia, ktorí boli za to odmenení v 34. minúte kontaktným gólom Briana Ihnačáka.

Skóre druhej časti sa už nezmenilo, hoci sa mohlo, Galamboš ale svoj nájazd na Beskorowaneho nepretavil vo svoj druhý gól v zápase.

V úvode tretej tretiny na chvíľu prevzali iniciatívu domáci, ktorí pohrozili Safaralejevom a Šimunom, potom už viac hrozili Bystričania, ktorí viackrát podkúrili pred bránkou striedajúceho Suráka.

Ten v závere druhej časti musel vymeniť Trenčana. Tréner Dukly Miroslav Chudý reagoval oddychovým časom, ktorý ale nepomohol. V 51. minúte pálil od modrej Brejčák a jeho strelu tečoval do siete Šille.

Hostia boli po vyrovnaní dominantnejší, na gól ale nepretavili ani dve prísne presilovky. Za to ich postihol v predĺžení trest, keď Mikko Pukka prestrelil Beskorowaneho a rozhodol o michalovskej výh­re.

HK Dukla Ingema Michalovce – HC'05 iClinic Banská Bystrica 3:2 pp (1:0, 1:1, 0:1 – 1:0)
Góly: 14. Ventela (Lalancette, Korhonen), 22. Galamboš (Giľák, Spilar), 63. Pukka (Mesikammen, Galamboš) – 34. Ihnačák (Hrnka), 51. Šille (Brejčák, Mlynarovič).
Rozhodovali: Kalina, Korba – Smrek, Bogdaň, vylúčení: 4:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3658
Michalovce: Trenčan (35. Surák) – Hančák, Ventela, Pukka, Mesikammen, Ťavoda, Vorobjev, Zekucia – Korhonen, Lalancette, Spilar – Hričina, Galamboš, Mašlonka – Safaralejev, Linet, Giľák – Chalupa, Šimun, Hvila – Borov
Banská Bystrica: Beskorowany – Southorn, Mihalik, Ďatelinka, Cardwell, Petrinec, Brejčák, Žiak, Lopejský – Jaaskelainen, Hickmott, Hohmann – Bartánus, Mlynarovič, P. Lamper – Hrnka, Bubela, Ihnačák – Kabáč, Gabor, Šille

Peter Bartoš, asistent trénera Michaloviec:
„Po dvoch prehrách u súperov sme chceli uspieť. Proti nám však hral veľmi disciplinovaný súper, ktorý po celom klzisku čakal na chyby súpera. Pre nás bolo veľmi dôležité, že sme v závere ubránili dve oslabenia. Podržal nás brankár Surák, ktorý vymenil zraneného Trenčana. Konečne sme zdolali Banskú Bystricu po predĺžení, pretože v dvoch predošlých zápasoch sme s ňou takto prehrali. Chalani bojovali a víťazstvo si podľa mňa zaslúžili.“

Dan Ceman, tréner Banskej Bystrice:
„My sme nemali najlepší vstup do zápasu. Potom sa nám ale podarilo vyrovnať. V závere sme mali dokonca aj šance na víťazstvo, rozhodujúci gól sme ale nepridali. Michalovce si zaslúžili bodovať.“


Tabuľka hokejovej Tipsport Ligy

Nadstavbová časť

Skupina o 1.-6. miesto

1. Banská Bystrica 55 32 6 4 9 4 0 180:109 120
2. Slovan Bratislava 55 29 6 2 13 4 1 191:118 108
3. Košice 55 28 2 7 14 3 1 163:114 106
4. Poprad 55 28 5 0 17 2 3 170:131 99
5. Trenčín 55 26 4 1 19 2 3 167:139 93
6. Zvolen 55 29 0 0 22 4 0 186:152 91

Skupina o 7.-12. miesto

7. Michalovce 55 20 4 1 22 6 2 152:157 78
8. Nitra 55 21 2 1 23 7 1 149:157 77
9. Miškovec 55 20 4 3 25 0 3 148:158 77
10. Budapešť 55 18 2 0 30 5 0 158:201 63
11. Nové Zámky 55 13 4 2 28 6 2 143:188 59
12. Detva 55 16 3 0 34 1 1 131:206 56
3 debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #HC Slovan Bratislava #HC Košice #HK Poprad #HC 05 Banská Bystrica #HC 07 Detva #MHk 32 Liptovský Mikuláš #HK Dukla Ingema Michalovce