Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bystrica ubránila triumf a priblížila sa k lídrovi. Slovan doma padol

Hokejisti Banskej Bystrice zvíťazili na ľade Dukly Trenčín 3:2 v pondelkovom zápase 36. kola najvyššej slovenskej súťaže Tipsport ligy 2019/2020 a v tabuľke sa na rozdiel troch bodov priblížili k vedúcim Košiciam.

30.12.2019 19:09 , aktualizované: 20:51
Gilbert Gabor, Juraj Bezúch Foto: ,
Banskoystričan Gilbert Gabor v súboji s Jurajom Bezúchom z Trenčína.
debata (1)

Zaujímavosťou je, že až v treťom vzájomnom zápase v tejto sezóne sa o víťazovi rozhodlo v riadnom hracom čase, v predchádzajúcich dvoch to bolo až v predĺžení.

HK Dukla Trenčín – HC'05 iClinic Banská Bystrica 2:3 (0:1, 1:2, 1:0)
Góly: 34. Valach (Alderson, Hecl), 58. Sojčík (Starosta, McCormack) – 13. Hickmott (Hohmann, Southorn), 35. Hickmott (Hohmann, Southorn), 40. Mlynarovič (Gabor, Petrinec). Rozhodovali: Baluška, Štefík – J. Konc ml., D. Konc ml., vylúčení: 3:5 na 2 min., navyše Bartovič (Trenčín) 10 minút za vrazenie na mantinel, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 5051 divákov.
Trenčín: Valent – Starosta, McCormack, Štach, Bokroš, Kajínek, A.Dúžek, Janík – Bezúch, Mikyska, Alderson – Hecl, Valach, Bartovič – Lapšanský, Balán, Sojčík – Maniaček, Ferényi, Deneš – J.Haščák
Banská Bystrica: Beskorowany – Southorn, Mihálik, Cardwell, Nemčík, J. Brejčák, Petrinec, Sarvaš, Kobolka – Hohmann, Hickmott, Jääskaläinen – Lamper, Bubela, Hrnka – Gabor, Mlynarovič, Šille – Fafrák, Sojka, Mesaroš

Úvodné minúty priniesli aktivitu na strane Banskej Bystrice. Tá niekoľko náznakov šancí nedokázala využiť a postupom času sa k slovu dostali aj domáci hráči. V 10. minúte pristavil Balán puk pre Lapšanského, no Beskorowaneho nedokázal prekonať. O dve minúty neskôr pri prečíslení neuspel Valach. Barani šli do vedenia v 13. minúte.

Po vyhranom vhadzovaní Hohmann posunul puk na Hickmotta, ktorý spoza brániaceho hráča poslal puk za Valentov chrbát. O tri minúty neskôr mohol Hohmann pridať druhý úspech Banskobystričanov, no puk mu nesadil. V samom závere úvodnej dvadsaťminútovky mal vyrovnanie na hokejke Bezúch, avšak brankára z medzikružia nedokázal prestreliť.

V prostrednej tretine mal zápas vysokú úroveň a diváci sa mali na čo pozerať. Úvod druhej časti poznačili dve vylúčenia, no ani jeden tím si nedokázal vypracovať vyloženú gólovú šancu. Až v 29. minúte McCormack našiel medzi kruhmi Bezúcha, ale ten neprestrelil brankára. Na opačnej strane Hickmottovu strelu zastavila žŕdka.

V polovici stretnutia mala Dukla na hokejke vyrovnanie. Zakončenie McCormacka a následne ani Bezúcha v sieti neskončili. Dukla vyrovnala v 34. minúte. Odrazenú puk sa dostal k Valachovi, ktorý osamotený trafil ideálne okolo vyrážačky gólmana. O minútu však barani znova viedli. Pri vylúčení Bartoviča sa na dvakrát presadil Hickmott. V závere Mlynarovič dokorčuľoval voľný puk a popod chrániče Valenta poslal hostí do dvojgólového vedenia.

V záverečnej tretine sa domáci snažili dostať späť do zápasu. Pozorná defenzívna hra Banskobystričanov im v tom však dobre bránila. V závere stretnutia putoval na trestnú lavicu Brejčák. Jeho vylúčenie podporili Trenčania odvolaním brankára. V 58. minúte tvrdú strelu od modrej čiary v podaní Starostu tečoval Sojčík do siete. Napriek snahe sa už ale Dukle vyrovnať nepodarilo.

Slovan podľahol Nitre

Šancu držať krok s Banskou Bystricou nevyužil Slovan Bratislava. „Belasí“ v domácom prostredí podľahli Nitre 2:3.

HC Slovan Bratislava – HK Nitra 2:3 (1:2, 0:1, 1:0)
Góly: 2. Meszároš (Zigo, Abdul), 56. Puliš (Kytnár) – 7. Mezei (Yellow Horn, Blackwater), 12. Lušňák (Blackwater), 39. Yellow Horn (Morrison, Blackwater). Rozhodovali: Orolin, Kókai – Ordzovenský, Soltész, vylúčení: 3:5 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 9166 divákov.
Slovan Bratislava: Habal – Bačik, Sersen, Štajnoch, Meszároš, Šedivý, Demo – Puliš, Zigo, Abdul – Žitný, Viedenský, Š. Petráš – Kukumberg, Kytnár, Kormúth – Marek Sloboda, R. Bondra
HK Nitra: Šimboch – Mezei, Morrison, Pupák, M. Versteeg, S. Rácz, Kubka, A. Sloboda, Korím – Blackwater, Kerbashian, Yellow Horn – Buček, Kollár, Scheidl – Fominych, Lušňák, Koyš – Tábi, Hvizdoš, Hrušík

Domácim vyšiel vstup do zápasu, už po 25 sekundách od úvodného buly putoval na trestnú lavicu Kerbashian a Slovan presilovku využil zásluhou Meszároša, ktorý strelou švihom zakončil vydarenú kombináciu. Gól však viac nabudil hostí, ktorí ešte v 1. tretine skóre otočili. V 7. min vyrovnal Mezei a v 12. min poslal Nitranov do vedenia Lušňák, ktorý prekonal Habala strelou z ľavého kruhu na vhadzovanie. „Belasí“ boli v úvodnej časti strelecky aktívnejší, v koncovke sa však trápili. Viedenský trafil žŕdku, veľkú šancu nevyužil pred prestávkou Puliš, ktorý stroskotal na vyrážačke Šimbocha.

Hostia cítili, že majú šancu na dobrý výsledok. V druhej tretine mohol poistiť ich náskok Kollár, proti ktorému vytiahol bravúrny zákrok Habal, nebezpečná bola aj dorážka Scheidla v presilovke. Potom sa začali viac tlačiť dopredu slovanisti, ich akcie ale končili na pozornom Šimbochovi, ktorý zastavil strelu Bondru i presilovkové delovky Sersena. Nitrania si trpezlivo počkali na svoju šancu. V závere tretiny dostali možnosť hrať v početnej výhode a využili ju zásluhou Yellow Horna, ktorý tečoval strelu Morrisona – 1:3.

Slovan začal tretiu tretinu mohutným náporom, hostia ale obetavo bránili, vrhali sa do striel a nepúšťali domácich k dorážkam. V ojedinelých šanciach Kytnár a Štajnoch nechali vyniknúť Šimbocha. Tlak domácich silnel a v 56. minúte sa dočkali kontaktného gólu, keď sa na dvakrát presadil úplne voľný Puliš. Tréner Stantien v závere odvolal brankára, Slovan to skúsil v šestici, ale predĺženie si už nedokázal vynútiť.

Andrej Meszároš, autor prvého gólu Slovana: „Hrali sme dobre prvých desať minút, potom sme urobili niekoľko chýb, po ktorých sme dostali góly. Škoda tej prvej tretiny. Tretí gól sme dostali na konci nášho oslabenia a už sa nám to ťažko doháňalo. Bojovali sme do konca, ale vyrovnať sa nám už nepodarilo. Bol to vyrovnaný zápas, sme radi, že nás prišlo toľko ľudí povzbudiť, bodaj by takto chodili na každý zápas.“

Roman Stantien, tréner Slovana: „Konečne prišla parádna kulisa, ľudia očakávali, že vyhráme. Nástup tomu zodpovedal, po strelenom góle sme mali pridať, ale opak bol pravdou, súper sa dostal na nohy a dal nám dva góly. Neboli sme dostatočne dôrazní v koncovke, v druhej tretine sme dokonca dostali tretí gól. Verili sme, že to otočíme, kontaktný gól sme už ale dali neskoro. Vypracovali sme si šance, len to zakončenie nám chýbalo.“

Branislav Mezei, kapitán Nitry: „Slovan bol favorit, patrilo mu druhé miesto v tabuľke, kým nám sa až tak nedarilo. Začali sme ustráchane, ale po vyrovnávajúcom góle sme si začali viac veriť, začali hrať s pukom a vytvorili sme si šance. Dúfam, že táto výhra nás nakopne a budeme pokračovať v takýchto výkonoch.“

Marián Bažány, tréner Nitry: „Bol to pre nás ťažký zápas. Slovan hrá doma nátlakový hokej, my sme mali slabší začiatok, dostali sme gól v oslabení. Potom sme sa spamätali a strelili dva góly. Bolo veľmi dôležité hrať s náskokom proti veľmi dobrému Slovanu. Viedli sme 3:1, ale ako sme videli, Slovan nás zatlačil. Veľmi dobrý výkon podal brankár Šimboch, ktorý chytil pár tutoviek. Musím vyzdvihnúť veľkú obetavosť našich hráčov, ktorí bojovali pri mantineloch, blokovali strely a podali tímový, obetavý výkon. Sme veľmi radi za tri body.“

Michalovce opäť víťazne

Hokejistom Michaloviec sa darí a dosiahli triumf už v treťom zápase za sebou, v domácom prostredí si poradili s Novými Zámkami 4:1. Nováčik si poradil s týmto súperom aj v treťom vzájomnom súboji v tejto sezóne.

HK Dukla Ingema Michalovce – HC Mikron Nové Zámky 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)
Góly: 17. Toma (Giľák), 32. Lalancette, 42. Kolba (Galamboš, Spilar), 60. Mesikämmen (Giľák, Šimun) – 59. R. Hruška (Števuliak, P. Mikuš). Rozhodovali: Fridrich, J. Tvrdoň – Valo, Durmis, vylúčení: 1:5, navyše: Mesikämmen 10 minút za napadnutie hlavy a krku, Mašlonka (obaja Michalovce) 5+DKZ za napadnutie, presilovky a oslabenia: 0:0, 3800 divákov.

Na michalovskom štadióne sa v prvej tretine viac bojovalo ako hralo. Pozorné obrany nepúšťali súperov k šanciam, čo preniklo na bránu, tak ako v siedmej minúte strela Drtinu, riešili spoľahlivo brankári. Na prvý gól tak diváci čakali až do sedemnástej minúty, kedy obrane hostí unikol Lukáš Toma a pohotovo otvoril skóre. Michalovčania mohli v samom závere navýšiť svoje vedenie, z presilovej hry ale druhý gól nevyťažili.

Priebeh druhej tretiny ovplyvnila 23. minúta, keď za bránkou narazil domáci Mašlonka do hosťujúceho brankára Kristína, ktorého po strete brali nosidlá. Obaja aktéri tohto súperi v zápase dohrali. Zranený Kristín bol vystriedaný Pavlasom, Mašlonka inkasoval trest päť plus dokonca zápasu. Hostia ale s presilovkou nenaložili najlepšie, ba v nej mohli aj inkasovať, Pavlas sa však vyznamenal pri tutovke Giľáka. Presilovku o dvoch hráčov v trvaní 69 sekúnd nevyužili ani domáci, tí však predsa pridali druhý gól, keď sa v predbránkovom priestore presadil Lalancette.

Hneď v úvode tretej časti sa gólovo presadil aj michalovský kapitán Kolba, ktorý tak definitívne upokojil svojich spoluhráčov a zápas sa už len dohrával. Hostia, ktorí neskórovali v predchádzajúcich dvoch dueloch, sa snažili aspoň o čestný úspech. Na Trenčanovi ale postupne stroskotali Jurík, Hruška aj Tomáš Pospíšil. Nakoniec ale michalovský brankár tretiu tohtosezónnu nulu neudržal, keď ho sedemdesiat sekúnd pred koncom prekonal Hruška. Skóre sa menilo ešte raz, keď do prázdnej brány pečatil na 4:1 Mesikammen.

Richard Šechný, asistent trénera Michaloviec: „Nemali sme dobrý začiatok. Upokojil nás až Tomov gól na 1:0. Odvtedy sme dominovali a sme radi, že sme doviedli duel do víťazného konca.“

Miroslav Mosnár, tréner Nových Zámkov: „Ja ani nemám čo hodnotiť. Chýbal nám pohyb, podali sme odovzdaný výkon. Trápime sa v koncovke, čo bolo vidieť aj dnes.“

Poprad zabodoval naplno

Po dvoch prehrách naplno zabodovali hráči Popradu, ktorí si pred vlastnými fanúšikmi poradili s maďarským tímom MAC Budapešť 5:3. Pre hostí to bola už piata prehra za sebou.

HK Poprad – MAC Budapešť 5:3 (2:1, 1:0, 2:2)
Góly: 8. Takáč (Svitana), 9. Matúš Paločko (Jacobs, Paukovček), 30. Matúš Paločko (Kozák), 55. Matúš Paločko (Brejčák, Paukovček), 59. Zagrapan (Takáč) – 6. Stretch, 51. Sofron (Langkow, Stretch), 52. Sofron. Rozhodovali: Müllner, Juhász – Bogdaň, Stanzel, vylúčení: 6:4 na 2 min., navyše: Paukovček (Poprad) 10 minút za nešportové správanie sa, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 3587 divákov.
Poprad: Vošvrda – Kozák, Brejčák, Erving, Fabian, Magovac, Ťavoda, Romaňák, Božoň – Handlovský, Preisinger, Vandas – Takáč, Zagrapan, Svitana – Jacobs, Paukovček, Matúš Paločko – Matej Paločko, Bjalončík, Kundrik
MAC: Halász – Pozsgai, McNally, Blake Orbán, Carlisle, Fejes, Garát, Bugár – Terbócs, Stretch, Brance Orbán – Sofron, Langkow, Klempa – Bodó, Pitt, Nagy – Szigeti, Majoross, Kreisz

Poprad nastúpil na zápas bez viacerých hráčov základnej zostavy. Domáca lavička kombinovala najmä v obrane, v ktorej postavili až dvojicu juniorov. Zápas lepšie rozohrali hostia z Budapešti. Rozohrávku Brejčáka zachytil v útočnom pásme Stretch, ktorý mal dostatok času poriadne zamieriť a brankár Popradu Vošvrda nemal žiadnu šancu – 0:1. Vzápätí sa opäť po veľkej hrubke popradskej obrany ocitol v šanci Bodó.

Tentokrát puk skončil v lapačke domáceho gólmana. Na konci 8. minúty prišlo vyrovnanie. Do predbránkového priestoru si nakorčuľoval Takáč, ktorý poza Halásza dostal puk do siete. O 34 sekúnd sa skóre menilo znova. Jacobs vyrobil pred Halászom neprehľadnú skrumáž. V nej mali domáci niekoľko dorážok za sebou. Tou gólovou sa však prezentoval až navrátilec v zostave Popradu Matúš Paločko.

Festival šancí pokračoval aj v druhej tretine. Naďalej sa totiž hral živelný hokej nezviazaný taktickými zámermi. Na začiatku 30. minúty si do úniku po Kozákovej prihrávke nakorčuľoval Matúš Paločko. Najprv naznačil strelu, následne si Halásza položil na ľad a elegantne skóroval do prázdnej bránky – 3:1. Hostia hrozili najmä v presilových hrách. Veľkú šancu spálil najlepší hráč hostí Langkow. V bráne hostí sa predviedol proti Zagrapanovej strele efektným zákrokom Halász.

V tretej tretine sa hralo nervózne, čo sa prejavilo na častých vylúčeniach. Domáci mali najväčšie šance paradoxne vo vlastných oslabeniach. V nájazdoch na Halásza však postupne nespeli Handlovský ani Zagrapan. Zákonite prišiel trest. Hostia pri presilovke 4 na 3 zahrali biliardovú akciu, na konci ktorej z prvej zakončoval do odkrytej časti bránky Sofron – 3:2. O necelú minútu bolo vyrovnané.

Po strete s Langkowom ostal na ľade ležať Ťavoda, cez ktorého prepadol Matúš Paločko. K opustenému puku sa dostal voľný Sofron a blafákom si poľahky poradil v zakončení. Parádny návrat po ťažkom zranení ale predvádzal Matúš Paločko. Päť minút pred koncom riadnej hracej doby poslal puk k vzdialenejšej žrdi a zavŕšil tak hetrik. Hostia sa k záverečnému tlaku už nedostali. V 59. minúte stanovil konečné skóre na 5:3 Zagrapan.

Peter Mikula, tréner Popradu: „Je to o nás známe, že proti maďarským tímom máme problémy, ale chceli sme tento rok ukončiť výhrou. Viedli sme 3:1, ale dostali sme sa do problémov, ale svojou húževnatosťou sme tento zápas zvládli.“

Gergely Majoross, tréner Budapešti: „Myslím si, že sme odohrali solídny zápas proti výbornému tímu. Náš prístup bol skvelý, najmä keď sme prehrávali o dva góly. Spravili sme nanešťastie veľa chýb v obrane a to nás stálo zápas. Budeme sa snažiť v novom roku na týchto chybách popracovať.“

Dokonalý obrat Zvolena

V tabuľke sú po boku Popradčanov hráči Zvolena, ktorí zvíťazili na ľade Miškovca 6:2. Hosťom sa podaril dokonalý obrat, keďže u súpera prehrávali 0:2, no šnúrou šiestich gólov si zabezpečili zisk troch bodov a ustrážili si 5. priečku v hodnotení.

DVTK Jegesmedvék Miškovec – HKM Zvolen 2:6 (2:1, 0:3, 0:2)
Góly: 4. Vas (Beauvillier), 14. Beauvillier (Ritó, Sziranyi) – 18. Corrin (Betker, Mráz), 33. M. Halama (Betker), 33. Corrin (Parks, Trotter), 38. Tomko (Trotter, McPherson), 54. Meliško, 60. Meliško (M. Halama, McPherson). Rozhodovali: Kalina, Snášel ml. – Jurčiak, Šoltés, vylúčení: 5:5, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1967 divákov.
DVTK: Rajna – Láda, Vandane, Göz, Dudás, Szirányi, Vojtkó, D.Kiss – Beauvillier, Vas, Ritó – Beach, St. Pierre, Tousignant – Harrison, Galanisz, Magosi – Farkas, Miskolczi, P. Kiss
HKM Zvolen: Tomek – Švarný, Corrin, Maier, Betker, Tomko, Drgoň – Parks, Trotter, Tibenský – Meliško, M. Halama, McPherson – Štrauch, Mráz, Marcinek – Chlepčok, P. Halama, Petráš

V doteraz na góly najbohatšom vzájomnom zápase v sezóne (predchádzajúce dve stretnutia vyhral vždy domáci tím 2:1) začali lepšie hostitelia, ktorí išli do vedenia v 4. minúte. Po prihrávke spoza brány sa presadil Vas. Úvodný gól Miškovec povzbudil, v ďalších minútach bol aktívnejším tímom, odmenou bol ďalší presný zásah na začiatku 14. minúty po individuálnej akcii Beauvillera. Práve strelec však faulom ponúkol o necelé tri minúty Zvolenu možnosť vrátiť sa v presilovke do zápasu, čo využil dorážkou po tvrdej strele od modrej obranca Wiliam Corrin.

Prvý útok v druhom dejstve patril Zvolenu a hostia postupne ovládli dianie na ľade v celej druhej tretine. Stále väčší tlak domáci neustáli v 33. minúte, keď sa z prvej presadil pred bránkoviskom nepokrytý Halama. O pol minúty už Zvolen viedol, Corrin zaznamenal príklepom svoj druhý gól v zápase. Hoci sa v ďalších minútach Miškovec mierne vymanil z tlaku hostí, v 38. minúte pykal za chybu, keď domáci prepadli v strednom pásme a po nájazde traja na jedného zvýšili hostia obrancom Tomkom už na 4:2.

I v tretej tretine bol Zvolen aktívnejším tímom. Definitívny zlom prišiel šesť minút pred koncom po ďalšej hrubej chybe domácich, úplne voľný Meliško využil nedorozumenie medzi brankárom Rajnom a obrancom Ládom a skóroval do prázdnej brány. Meliško sa stal napokon druhým dvojgólovým zvolenským strelcom v zápase, v 60. minúte upravil prudkou strelou z pravej strany na konečných 6:2 pre hostí.

Detva otočila proti Liptákom

V Detve sa domácim dvakrát podarilo zmazať najtesnejšie vedenie Liptovského Mikuláša a napokon v 51. min Zdeněk Král strelil aj víťazný gól. Liptáci sú naďalej na poslednom 13. mieste tipsportligovej tabuľky, Detve patrí aktuálne 10. pozícia.

HC 07 WPC Koliba Detva – MHk 32 Liptovský Mikuláš 3:2 (1:2, 1:0, 1:0)
Góly: 5. V. Fekiač (Lalík, Ľupták), 24. Török (Gachulinec), 51. Král (Ščurko, Jendroľ) – 2. Tamáši (Roman, Romančík), 17. Roman (Uhrík, Nechaj). Rozhodovali: Korba, Adamec – Smrek, Gegáň, vylúčení: 4:5, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 483 divákov.
Detva: Petrík – Andersons, Chovan, Jendroľ, Golian, Lalík, Gachulinec – J. Sýkora, Čacho, Šišovský – Král, Podešva, Ščurko – Török, Valent, Gašpar – Ľupták, V. Fekiač, Čenka
Liptovský Mikuláš: Romančík – Kramár, Kurali, Petran, Droppa, Mezovský, Roman, Smutný – J. Sukeľ, Piatka, Kriška – Oško, Tamáši, Vybiral – Ri. Huna, Ró. Huna, Surový – Nechaj, Uhrík, Lištiak – Haluška

Už po 80 sekundách zápasu dostali hostia výhodu presilovej hry po vylúčení Goliana a využili ju expresne. Po 24 sekundách sa presadil Tamáši. Liptáci sa však z vedenia dlho netešili, keď už o tri minúty neskôr vyrovnal V. Fekiač. Detva ešte v prvom dejstve mohla otočiť, ale pred Romančíkovou bránkou neuspeli Valent ani Török. Nedostatok efektivity tak potrestali Liptáci, v 17. minúte z modrej čiary trafil presne Roman.

V úvode druhej časti hry sa však opäť tešili domáci, Gachulinec nahodil od modrej čiary, jeho pokus šikovne tečoval Török – 2:2. Liptovský Mikuláš mal vzápätí skvelú príležitosť, keď sa v krátkom slede ocitli na trestnej lavici Sýkora a Andersons, presilovku o dvoch hráčov však nevyužili. V závere druhej tretiny sa blysli brankári, najprv Romančík pri Čachovej strele, potom Petrík pri nájazde Sukeľa.

V záverečnej dvadsaťminútovke si ani jeden tím nevypracoval väčšiu šancu. Napokon však domáci získali všetky body, keď v 51. minúte strelil rozhodujúci gól zápasu Král.


Tabuľka hokejovej Tipsport Ligy

Nadstavbová časť

Skupina o 1.-6. miesto

1. Banská Bystrica 55 32 6 4 9 4 0 180:109 120
2. Slovan Bratislava 55 29 6 2 13 4 1 191:118 108
3. Košice 55 28 2 7 14 3 1 163:114 106
4. Poprad 55 28 5 0 17 2 3 170:131 99
5. Trenčín 55 26 4 1 19 2 3 167:139 93
6. Zvolen 55 29 0 0 22 4 0 186:152 91

Skupina o 7.-12. miesto

7. Michalovce 55 20 4 1 22 6 2 152:157 78
8. Nitra 55 21 2 1 23 7 1 149:157 77
9. Miškovec 55 20 4 3 25 0 3 148:158 77
10. Budapešť 55 18 2 0 30 5 0 158:201 63
11. Nové Zámky 55 13 4 2 28 6 2 143:188 59
12. Detva 55 16 3 0 34 1 1 131:206 56
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Trenčín #HC Slovan Bratislava #HC 05 Banská Bystrica