Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košarišťan: Chcel som sa ukázať Ramsaymu. Nech na mňa nezabudne

Pred štartom sezóny sme pasovali Košice za top favorita na zisk titulu. Hoci v obrane a útoku to ešte občas škrípe, v bránke majú oceliari veľkú oporu. Andrej Košarišťan (25) vedie ligové štatistiky gólmanov a svoje kvality ukázal aj v nedeľu večer v šlágri Slovan - Košice (1:2 sn).

21.10.2019 17:29
Košarišťan Foto: ,
Brankár Andrej Košarišťan bol rozdielový element víťazstva Košíc na ľade Slovana Bratislava.
debata

„Hoci som mohol mať čisté konto ako bonus, výhra ma veľmi teší. V Bratislave bola výborná atmosféra, v hojnom počte prišli aj naši fanúšikovia. Ich podpora bola pre nás dôležitá,“ vravel spokojne člen širšieho kádra reprezentácie.

So Slovanom ste prehrali doma v 1. kole a mali ste mu teda čo vracať. Chutí výhra dvojnásobne lepšie?

Určite áno. Prehrali s nimi v otváracom zápase sezóny a chceli sme si zobrať body späť. Škoda, že výhra nebola za tri body, ale teší nás aj takýto výsledok.

Mali ste predtuchu, že by to mohol byť váš večer?

Cítil som sa v pohode. Avšak bolo vidieť aj na chalanoch, že aj napriek dlhej a ťažkej ceste sú aj oni vyhecovaní.

Je pre vás veľký rozdiel cestovať na zápas do hlavného mesta alebo napríklad do Michaloviec?

Cesta vždy zaváži, každý to pozná. Je to aspekt, ktorý treba brať do úvahy. Vždy je dobré, ak sa nám podarí zápas dobre rozbehnúť, dobrými striedaniami sa dostať do tempa a rozhýbať stvrdnuté nohy z autobusu.

Mali ste na dosah čisté konto, inkasovali ste až v 59. minúte. Nerozhodil vás takýto gól?

Taký je šport, nie vždy sa vám podaria veci na sto percent. Mrzí ma, že gól prišiel až tak neskoro. Avšak na nejaké nervy či smútok nebol čas. Čakal nás záver riadneho hracieho času, potom predĺženie a nájazdy. Museli sme zostať koncentrovaní.

Po góle ste sa sťažovali u rozhodcov, že hráč súpera mal ruky vyššie ako je povolené. Bola to relevantná námietka?

Najskôr som si myslel, že áno. Ale aj spoluhráči mi potvrdili, že nešlo o porušenie pravidiel.

Tri sekundy pred vypršaním 60. minúty na vás pálil Štajnoch. Vedeli ste, že to je posledná strela v riadnom hracom čase?

Vedel som, že o chvíľu zaznie klaksón. Martin má dobrú strelu príklepom, takže som si trochu vykorčuľoval z bránky a napokon to dobre dopadlo.

Kedy ste naposledy vychytali všetkých päť nájazdov?

Podarilo sa mi to v príprave, ale v lige… (chvíľu rozmýšľa). V minulej sezóne som mal jeden takýto zápas, keď som vychytal nájazdy dvadsiatky. Tým, že sa upravili pravidlá a v predĺžení hrajú traja proti trom, už toľko nájazdov nebýva. Pribúdajú prípady, keď sa zápas zlomí v predĺžení.

Študovali ste si slovanistov pred nájazdmi, poznáte ich spôsoby alebo ste sa spoliehali najmä na inštinkt?

Niektorých hráčov zo Slovana poznám, ale väčšina je pre mňa neznáma. Jediný, s ktorým som hrával a išiel na nájazd, bol Tomáš Zigo. Pri ňom som možno trochu tušil čo spraví. Avšak ľad bol zlý a hráči poväčšine volili strely, pretože predviesť blafák bolo skutočne náročné.

Kvalitu ľadu kritizovali hráči i tréneri. Je to väčší problém pre hráča v nájazde alebo pre brankára?

Je to individuálne, nechcem hovoriť za iných. Niekomu to vadí, inému zase nemusí. Keď je veľa snehu a ľad je zlý, tak puk niekedy neposlúcha. Vtedy je to výhoda pre gólmana.

Počas stretnutia ste viackrát výborne zasiahli lapačkou. Zdalo sa, že ju máte ideálne nastavenú a že hráči vám triafajú puky priamo do nej. Je správny postoj niekedy dôležitejší ako rýchly inštinkt?

Hovorí sa, že teraz sa viac chytá pozične ako kedysi. Správny postoj je záruka dobrej prípravy na strelca, ktorému brankár vykryje priestory. Strelec potom musí hľadať skulinky a má to o to ťažšie.

Andrej Košarišťan. Foto: SITA, Jana Birošová
Andrej Košarišťan Andrej Košarišťan.

Na zápase bol aj reprezentačný kouč Craig Ramsay, z jeho výberu ste vypadli až tesne pred domácimi MS. Vedeli ste, že sa príde na derby pozrieť?

Vedel som, že pred pár dňami prišiel na Slovensko a predpokladal som, že sa príde na zápas pozrieť. Dokonca to aj niekto pred stretnutím spomenul v šatni. Áno, mal som motiváciu ukázať sa pred ním. Nerád by som bol, ak by na mňa zabudol (úsmev). Verím, že sa mu zápas páčil.

Aj ste sa s ním po zápase stretli?

Nie, na také veci nebol čas.

Na budúci týždeň tréneri oznámia nomináciu na Nemecký pohár. Máte ambíciu v nej figurovať?

Momentálne sa sústredím na zápasy za Košice a na body, ktoré potrebujeme. Máme pred sebou náročných súperov. Ak by potom náhodou niečo prišlo, budem len rád.

Andrej Košarišťan. Foto: SITA, Diana Černáková
Andrej Košarišťan Andrej Košarišťan.

Pamätáte si na rivalitu medzi Slovan a Košicami pred odchodom belasých do KHL?

Tieto derby som sledoval už ako malý chalan. Pre slovenský hokej je super, že Slovan sa vrátil do extraligy. Liga má väčší náboj. V Bratislave bola výborná atmosféra, v hojnom počte prišli aj naši fanúšikovia. Ich podpora bola pre nás dôležitá, cítili sme ju.

V lige je čoraz viac prekvapujúcich výsledkov. Ako hodnotíte doterajší priebeh sezóny?

Myslím, že liga potvrdzuje stúpajúcu kvalitu. Zápasy sú vyrovnané, každý vie zdolať každého. To sa odzrkadľuje aj na tabuľke, v ktorej sú minimálne rozdiely.

Tréner Draisaitl má povesť prísneho kouča. Ako sa vám pozdáva spolupráca s ním?

Je veľký profesionál. Mne sa to páči, chválim si to. Myslím, že aj keď niekedy zvýši hlas, tak to k tomu patrí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #HC Slovan Bratislava #HC Košice #Andrej Košarišťan #Tipsport Liga #Craig Ramsay