Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Derby východu proti západu. Košičania po 90 mesiacoch prišli do Bratislavy

Návrat Slovana Bratislava do slovenskej najvyššej hokejovej súťaže priniesol aj obnovenie odvekej rivality medzi metropolami západu a východu krajiny. Po deväťdesiatich mesiacoch, teda sedem a pol roku, sa v hlavnom meste Slovenska predstavia hráči HC Košice, ktorí si v nedeľňajšom dueli 14. kola Tipsport ligy zmerajú sily s "belasými". V ostro sledovanom súboji nepôjde len o prestíž, ale aj o možnosť posunúť sa na líderskú pozíciu v tabuľke.

20.10.2019 08:39
Kytnár, Foto: ,
V úvodnom zápase sezóny v Košiciach zvíťazil Slovan Bratislava.
debata

Slovanisti zažívajú napriek turbulentnému letu výborný vstup do novej sezóny. Po trinástich kolách figurujú na druhej pozícii tipsportligového pelotónu s jednobodovou stratou na vedúcich Banskobystričanov. „Oceliari“ sú síce až štvrtí, ale od Bratislavčanov ich delí jediný bod a takisto v úvode ročníka ukazujú dobrú formu.

„Hrá sa o špicu tabuľky a oba tímy budú chcieť získať tri body. Verím, že nám sa to podarí poctivou hrou a dobrou obranou. Na zápas sa tešíme a nevieme sa dočkať nedele,“ povedal najproduktívnejší hráč Slovana Tomáš Zigo.

Dvadsaťsedemročný útočník bol v uplynulých sezónach zvyknutý v drese Banskej Bystrice na derby súboje so Zvolenom. Teraz si musí zvykať na inú rivalitu.

"Je zaujímavé, že je to derby medzi dvoma mestami, ktoré sú od seba vzdialené stovky kilometrov. V prvom zápase sezóny bolo v Košiciach vypredané a bolo by super, ak by prišlo čo najviac fanúšikov aj v Bratislave.

Určite to pomôže aj samotnému stretnutiu," hovoril dvojnásobný účastník seniorských MS, ktorý v 12 dueloch prebiehajúcej sezóny nazbieral 15 bodov (9+6).

V prvom vzájomnom súboji ročníka 2019/20 zvíťazili hráči Slovana v Košiciach 2:1 po góloch Martina Štajnocha a Radovana Bondru. Vtedy ešte v zostave zverencov trénera Romana Stantiena chýbal center Marek Viedenský, ktorý sa zotavoval zo zranenia.

Útočník s reprezentačnými či zámorskými skúsenosťami si však na tento duel dobre pamätá. „Zápas s Košicami som sledoval a bol veľmi náročný. Verím, že doma dokážeme nadviazať na výkon z prvého kola a opäť zvíťazíme,“ uviedol rodák z Handlovej.

Hokejisti Slovana mali počas týždňa dostatok času na prípravu, pretože po nedeľňajšom vystúpení v Detve ich čakali iba tréningy. Preto vedia, čo by na súpera malo platiť.

"Musíme eliminovať najmä prvú košickú formáciu, ktorá dáva veľa gólov. Zodpovedne sa pripravujeme a potrebujeme vychádzať zo zabezpečenej obrany. Zároveň však musíme vytvoriť dostatočný tlak na súperovho brankára, byť v jeho blízkosti a dorážať puky.

Nesmie sa nám stať to, že budeme len strieľať a nebudeme mať nikoho pripraveného na dorážku," doplnil 29-ročný Viedenský.

Hráči Slovana a Košíc sa stretnú v Bratislave prvýkrát od apríla 2012, kedy si zmerali sily vo finále play-off slovenskej najvyššej súťaže. Lepšie spomienky na túto sériu majú „belasí“, ktorí získali majstrovskú trofej a následne zamierili do Kontinentálnej hokejovej ligy.

Úvodné buly očakávaného šlágra je naplánované v nedeľu o 18.00 h na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #HC Košice #Tipsport Liga