Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prognóza Pravdy: Slovan titul nezíska, play off bez Maďarov

S nepárnym počtom trinástich účastníkov, jedným úplným nováčikom a jedným návratilcom z nadnárodnej KHL vo štvrtok odštartuje 27. ročník najvyššej slovenskej hokejovej súťaže.

11.09.2019 20:37
debata (1)

Tipsport Ligu budú hrať mužstvá z dvoch krajín, okrem domácich klubov pokračujú v súťaži i maďarskí zástupcovia z Budapešti a Miškovca. Naopak, v extralige bude po osemnástich rokoch chýbať Žilina a po dvanástich sezónach aj HK Orange 20.

Zo súťaže nikto nezostúpi. Priamy postup do nej si zabezpečí víťaz I. ligy. Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na All-Star víkend, exhibičné podujatie sa uskutoční v polovici januára v Trenčíne.

Prinášame vám predpovede a očakávania, ktoré budú podľa nás charakterizovať novú hokejovú sezónu.

Slovan a liga sa potrebujú

Noviniek v nadchádzajúcej sezóne je niekoľko, ale tou najvýznamnejšou je bezpochyby návrat Slovana medzi slovenskú elitu. Klub z hlavného mesta nútene ukončil pôsobenie v KHL, kde hral sedem sezón.

Michal Sersen. Foto: SITA, Marko Erd
Michal Sersen Michal Sersen.

Za ten čas sa mu nahromadili nemalé dlhy voči hráčom i trénerom. Bratislavčania mali čo robiť, aby sa včas dohodli s druhou stranou na splátkových kalendároch, čo bola hlavná podmienka pre ich štart v domácej súťaži. Napokon to stihli v posledný možný deň.

Na titul to hneď v prvej sezóne zrejme nebude, ale na Nepelovom štadióne sa sformovala zaujímavá partia hráčov. Zostali defenzívne opory Sersen s Meszárošom, do útoku prišli veteráni Kukumberg s Miklíkom, ale aj mladíci Abdul či Bondra. Jedným z lídrov – ak zostane zdravý – by mal byť Viedenský, fanúšikov potešil návrat brankára Brusta.

Isté je, že Slovan potrebuje čas na zohratie. Ukázala to aj príprava, v ktorej belasí vyhrali iba dva z ôsmich zápasov. Družina trénera Romana Stantiena sa trápila najmä v koncovke, o čom svedčí len štrnásť strelených gólov.

Z návratu bratislavského klubu do súťaže budú profitovať najmä súperi. Napokon, žiadny iný klub nepriláka do hľadísk viac divákov ako práve Slovan.

Ukončia Košice čiernu sériu?

Hoci podľa kurzov stávkovej kancelárie, ktorej meno figuruje v názve súťaže, je najväčším favoritom na titul Slovan, naše finálové predpovede smerujú viac na východ.

Veľké ambície majú najmä v Košiciach. Oceliari sú odhodlaní ukončiť čiernu sériu, keď tri roky za sebou skončili v play off zakaždým už vo štvrťfinále.

Po ďalšom neúspechu nastalo v Steel Aréne májové zemetrasenie. Skončilo nielen trénerské trio Šimíček, Bartoš, Šimurda, ale aj športový manažér Pavol Zůbek. Toho nahradil Čech Jan Šťastný, novým šéfom striedačky sa stal Nemec Peter Draisaitl.

Košičania naznačili silu už v príprave. Z ôsmich zápasov vyhrali šesť a z Pardubíc si odniesli domov trofej za triumf na kvalitne obsadenom Memoriáli Zbyňka Kusého.

Marcel Haščák (vpravo) v košickom drese. Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Marcel Haščák Marcel Haščák (vpravo) v košickom drese.

Vo výbornom svetle sa ukazoval najmä prvý útok Haščák, Chovan, Majdan, ktorý v prípravných zápasoch zaznamenal 18 gólov a 16 asistencií. V útoku bude mužstvo z východu patriť medzi špičku ligy, menší otáznik visí nad defenzívou.

Práve Košičania vo štvrtok odštartujú nový ročník, v šlágri privítajú Slovan. Duel bude mať veľkú váhu z psychologického hľadiska a ukáže, kde sa oba tímy nachádzajú na štarte sezóny.

Menej legionárov, viac mladíkov

Ostatné tri sezóny kraľovala v súťaži Banská Bystrica, ktorá ťažila aj z výbornej práce manažmentu pri výbere legionárov. Ďalšia zmena v novej sezóne prichádza aj v tomto smere. Kluby sa dohodli, že obmedzia počet zahraničných hráčov. Na súpiske ich môže mať klub ľubovoľný počet, ale do zápasu ich zasiahne len sedem.

Kvalitní legionári sú drahí a keďže v tejto sezóne nikto z extraligy nezostúpi, dá sa očakávať, že niektoré kluby budú na zahraničných hráčoch šetriť. Zároveň sa domnievame, že nadchádzajúca sezóna bude pre viaceré tímy konsolidačná.

TV Pravda: Slovenský zväz ľadového hokeja bude od nadchádzajúcej sezóny riadiť Tipsport Ligu. Aké novinky čakajú najvyššiu súťaž? Pozrite si video. (Vysielané 5. 6.2019)

Video

Aj z toho dôvodu zrejme neuvidíme veľa prekvapujúcich výsledkov, ako to bolo v predchádzajúcom ročníku. Rozdiely medzi bohatými a menej solventnými klubmi sa budú zväčšovať a ukáže sa to aj na výsledkoch.

Pri zmenšenom počte legionárov dostanú viac priestoru mladí Slováci. Zväz prišiel s finančnou motiváciou a klubom, ktoré budú pravidelne nasadzovať juniorov do prvého tímu, prispeje určitou sumou na výplaty pre mladíkov.

Posledná sezóna pre Maďarov?

Názory na účinkovanie maďarských klubov v Tipsport lige sa naďalej rôznia. Isté je, Budapešť i Miškovec oživili súťaž – herne určite, marketingovo už menej.

Navyše, za účasť v extralige musia platiť. Balík sa následne spravodlivo prerozdeľuje medzi slovenské mužstvá. Negatívom je slabá divácka podpora u našich južných susedov.

Momentka zo zápasu Trenčín - Miškovec. Foto: SITA, Tomáš Somr
Trenčín - Miškovec Momentka zo zápasu Trenčín - Miškovec.

Keď hral majster z Banskej Bystrice v úvode minulej sezóny v Budapešti, do hľadiska prišlo sotva tristo ľudí. V Miškovci je to o niečo lepšie, ale celkovo sú počty fanúšikov biedne. Funkcionári v slovenských kluboch priznali, že v Maďarsku nenašli žiadneho marketingového partnera. Predbežná dohoda znela, že Budapešť a Miškovec budú hrať v extralige minimálne do roku 2020.

Je možné, že sezóna 2020/21 už bude čisto slovenská. Nahrávať by tomu mohol aj fakt, že z ligy sa nezostupuje a priamo do nej postúpi víťaz I. ligy. Ak by sa odchod maďarských klubov uskutočnil, liga by mala dvanásť účastníkov, čo je podľa nás ideálne číslo pre najvyššiu súťaž.

Čo sa týka športových výkonov, v minulej sezóne sa do štvrťfinále prebojovala len Budapešť. S príchodom Slovana predpokladáme, že play off 2019/20 bude bez maďarských tímov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #HC Košice #HC 05 Banská Bystrica #DVTK Jegesmedvék Miškovec