Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Maďari očami Slovákov: Na ľade pohoda, aj peniaze potešia. Ale inak bieda

Mierne rozpaky, pozitíva i negatíva. Bez exaktného názoru, či ich účasť má vôbec zmysel.

20.08.2019 19:00
Trenčín - Miškovec Foto: ,
Brankár Ádám Vay z DVTK Jegesmedvék Miškovec (uprostred) a Tibor Varga z HK Dukla Trenčín (vpravo).
debata (13)

Slovenskí extraligisti nemajú po ročnom pôsobení maďarských klubov v najvyššej súťaži na ich účinkovanie vyhranený názor.

Je to skôr taká všehochuť.

Zaujímavé peniaze

Denník Pravda oslovil tri extraligové tímy – Banskú Bystricu, Duklu Trenčín a Nitru – s otázkou, ako hodnotia prínos MAC Budapešť a DVTK Jegesmedvék Miškovec pre slovenský ligový hokej. Odpovede boli v mnohom spoločné a dali by sa zhrnúť do jednej vety – na ľade v pohode, ale inak nie.

„Pozitív veľa nie je. Súťaž to však čiastočne oživilo. Prišli noví súperi s novým štýlom hokeja. Je vidieť, že majú ambície a chuť sa zlepšovať. Na súpiskách majú niekoľko zahraničných a pár domácich naturalizovaných hráčov, priniesli teda aj určitú kvalitu,“ zamyslel sa Juraj Koval, prezident majstrovskej Banskej Bystrice.

Aj v Trenčíne kvitujú herný prejav maďarských tímov. „Oba kluby majú vo svojom strede maďarských reprezentantov doplnených o niekoľko Kanaďanov, zápasy proti nim majú dobrú úroveň. Budapešť hrá priamočiary a rýchly hokej, imponuje mi to,“ podotkol generálny manažér Dukly Branko Radivojevič.

V Nitre vidia pozitíva nielen na ľade, ale aj v klubovej kase. Maďarské kluby museli za účasť v extralige niečo zaplatiť. Balík sa následne spravodlivo prerozdelil medzi slovenské mužstvá. „Sú to pre nás veľmi zaujímavé peniaze,“ priznal Tomáš Chrenko, generálny manažér lanského finalistu. „Páči sa mi, ako hrá Budapešť – priamočiaro a moderne. Mám však problém s Miškovcom – na môj vkus je príliš defenzívny,“ dodal.

Čo okrem financií?

Z pozitív je to všetko. Zástupcovia slovenských extraligistov boli k maďarským súperom skôr kritickí.

„Sme slovenský majster a oprávnene som očakával, že keď takýto tím pricestuje do Budapešti, bude o nebo záujem. Žiaľ, mýlil som sa. Hrali sme tam už v 2. kole a na duel sa prišlo pozrieť sotva 300 ľudí. Predpokladám, že aj z nich boli väčšinou iba rodinní príslušníci maďarských hráčov,“ vypichol azda najväčšie negatívum Koval.

A pridal sa aj Radivojevič. „Veru, v Budapešti je to s fanúšikmi veľká bieda. Majú síce krásny štadión, na ktorý sa zmestí 2500 ľudí, ale keď príde iba pár stoviek, tak to nie je bohviečo. A ani v Miškovci nie je o miesta na tribúne bitka. Škoda,“ povedal bývalý dlhoročný reprezentant.

Rovnako to vidia aj v Nitre. „Obe mužstvá majú pekné štadióny, ale návštevnosť je mizerná. Poviem to takto: nebyť ich finančného prínosu, maďarské kluby by toho veľa slovenskej lige nepriniesli,“ naznačil Chrenko.

Peniaze za vstupenku do ligy od maďarských klubov potešili, ale táto nadnárodná hokejová spolupráca vraj iný finančný benefit nepriniesla. Slovenskí, ale ani maďarskí podnikatelia, možnosť zaujať na cudzom trhu prostredníctvom hokeja nevyužili.

„Ani z pohľadu marketingu to nie je terno. V Maďarsku sme nenašli žiadneho partnera. Máme dohodu, že Budapešť a Miškovec tu budú pôsobiť ešte rok či dva. Prináša nám to istý ekonomický zisk, nie som však presvedčený o tom, že nám to za to stojí. Myslím si, že do budúcnosti by sme mali ísť vlastnou cestou a nepodporovať rozvoj maďarského hokeja,“ prízvukuje šéf Banskej Bystrice.

Hokejisti MAC Budapešť. Foto: SITA, Martin Havran
MAC Budapešť Hokejisti MAC Budapešť.

Sen o česko-slovenskej lige

V súvislosti s extraligou sa ešte počas uplynulej sezóny hovorilo o jej možnom ďalšom rozširovaní. Nakoniec z toho nič nebolo, do súťaže sa vrátil iba Slovan Bratislava. Mala by sa extraliga aj naďalej usilovať o kluby spoza hraníc?

„Museli by z toho byť jasné prínosy. Inak to nepodporujem. Slovenský hokej má dnes pred sebou iné úlohy,“ tvrdí Koval. Trenčan Radivojevič zasa myslí na úplne niečo iné. „Dlhodobo snívam o spoločnej česko-slovenskej lige. To by bola bomba. Ale asi sa to nestane,“ prezradil.

A Nitra?

Tam majú oveľa prozaickejšiu požiadavku. „V tejto chvíli nám stačí, ak bude mať súťaž 14 účastníkov, lebo hrať ju s trinástimi mužstvami nie je šťastné riešenie. Ale aby som odpovedal aj na vašu otázku: atraktívny klub z cudziny nikdy nie je na škodu,“ doplnil Chrenko.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Trenčín #HK Nitra #HC 05 Banská Bystrica #MAC Budapešť #DVTK Jegesmedvék Miškovec