Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

So Slovanom, nik nevypadne. Bystrica a Zvolen protestujú

Nová sezóna hokejovej Tipsport Ligy odštartuje vo štvrtok 12. septembra šlágrom medzi HC Košice a staronovým účastníkom HC Slovan Bratislava.

14.08.2019 12:32 , aktualizované: 15:53
Kytnár, Stantien Foto: ,
Roman Kytnár a tréner Slovana Bratislava Roman Stantien sa taktiež pripravujú na štart novej sezóny Tipsport Ligy.
debata (10)

Košice a Slovan sú historicky najúspešnejšími klubmi. Na konte majú zhodne po osem slovenských ligových titulov. Slovan v ostatných siedmich ročníkoch pôsobil v KHL.

Zvyšné zápasy 1. kola základnej časti najvyššej slovenskej súťaže sa odohrajú v piatok 13. septembra, úradujúci majster HC '05 iClinic Banská Bystrica sa na úvod predstaví na ľade HK Poprad. Známy je aj nový model súťaže s 13 účastníkmi, v sezóne 2019/20 z TL nikto nevypadne.

Ligová rada Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) v utorok odobrila návrat Slovana do Tipsport Ligy a odporučila výkonnému výboru, aby udelil extraligovú licenciu všetkým trinástim prihláseným klubom.

V Tipsport Lige by sa tak malo predstaviť jedenásť slovenských účastníkov – Banská Bystrica, Nitra, Zvolen, Poprad, Košice, Trenčín, Nové Zámky, Detva, Liptovský Mikuláš, Slovan Bratislava, Michalovce – a dva maďarské kluby DVTK Jegesmedvék Miškovec a MAC Budapešť.

Slovan sa vracia do najvyššej súťaže po siedmich rokoch v KHL, lúčil sa s ňou v sezóne 2011/12 ziskom ôsmeho slovenského titulu v siedmom finálovom stretnutí v Steel aréne proti HC Košice. Vráti sa do nej symbolicky na rovnakom ľade. Duel odvysiela RTVS v priamom prenose.

Definitívny počet účastníkov vrátane pripraveného modelu súťaže ešte musí prejsť schvaľovacím procesom na štvrtkovom zasadnutí výkonného výboru.

„Liga odštartuje vo veľkom štýle. Verím, že úvodný zápas medzi Košicami a Slovanom priláka do hľadiska Steel arény aj k televíznym obrazovkám veľa hokejových fanúšikov a bude ideálnym začiatkom bohatého extraligového programu, ktorý nás čaká v sezóne 2019/20,“ povedal pre zväzový web prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Ligová rada, ktorú okrem Šatana tvoria aj riaditeľ spoločnosti Pro-Hokej Richard Lintner a športový riaditeľ SZĽH Igor Guryča, schválila aj hrací model Tipsport Ligy 2019/20.

Keďže v nej bude pôsobiť nepárny počet účastníkov, v prvej fáze základnej časti bude mať v každom kole vždy jeden z tímov voľno. Extraligisti najskôr odohrajú 48 duelov štvorkolovým spôsobom, každý s každým dvakrát doma, dvakrát vonku.

Následne sa súťaž rozdelí na dve nadstavbové časti. Prvú vytvoria mužstvá umiestnené na 1. až 6. priečke, druhú tímy na 7. až 12. mieste. Získané body si mužstvá ponechajú. Pre klub, ktorý obsadí poslednú 13. priečku, sa sezóna skončí.

Kluby v skupine o 1. až 6. miesto odohrajú medzi sebou ešte desať duelov dvojkolovým spôsobom každý s každým raz doma, raz vonku. Rovnako tak tímy na 7. až 12. mieste. Tím umiestnený na prvom mieste po 58 zápasoch získa Pohár Dušana Pašeka určený pre víťaza základnej časti.

Každý z účastníkov prvej šestky tabuľky si automaticky zabezpečí účasť vo štvrťfinále play off. O zostávajúce dve miestenky budú bojovať tímy v skupine o 7. až 12. miesto. Získajú ich kluby umiestnené na 7. a 8. priečke.

Dvojice štvrťfinále play off určí známy kľúč 1–8, 2–7, 3–6, 4–5. Pre majstra Slovenska je pripravený Pohár Vladimíra Dzurillu. V sezóne 2019/20 z Tipsport Ligy nikto nevypadne. Priamy postup do nej si zabezpečí víťaz I. hokejovej ligy.

„Pri tvorbe nového modelu Tipsport Ligy sme brali ohľad na podklady, ktoré sme si vyžiadali od klubov. Zúročili sme tiež doterajšie skúsenosti a komunikáciu s okolitými európskymi ligami. Sme presvedčení, že schválený model bude pre našich fanúšikov veľmi atraktívny,“ konštatoval člen Ligovej rady Richard Lintner.

Hracími dňami v tipsportligovej sezóne 2019/20 budú utorky, piatky a nedele.

Program 1. kola Tipsport Ligy 2019/20

štvrtok 12. septembra
HC Košice – HC Slovan Bratislava
piatok 13. septembra
HK Dukla Ingema Michalovce – MHK 32 Liptovský Mikuláš
HK Nitra – MAC Budapešť
DVTK Jegesmedvék Miškovec – HKM Zvolen
HK Poprad – HC '05 iClinic Banská Bystrica
HC 07 Detva – HK Dukla Trenčín
HC Nové Zámky – voľno

Bystrica a Zvolen protestujú

Vyžrebovanie rozhnevalo dva kluby na strednom Slovensku vzdialené od seba iba dvadsať kilometrov. HC'05 iClinic Banská Bystrica a HKM Zvolen majú podľa pôvodného rozpisu hrať domáce zápasy v jednom termíne, čo by sa odzrkadlilo nielen v návštevnosti na daných štadiónoch, ale aj v marketingovej a reklamnej oblasti.

"Desať rokov to fungovalo tak, že keď hrala Banská Bystrica doma, Zvolen hral vonku a opačne. Nie je to dobrý marketingový ťah. Takýmto spôsobom sa nezvýšia príjmy klubov. Nedostali sme právo oponovať voči takémuto ťahu.

Vždy bolo každému jasné, že Zvolen a Banská Bystrica mali rozdielne čísla pri žrebovaní, no tentoraz niekto zmenil desaťročný úzus. Neviem si to vysvetliť, je to neracionálne rozhodnutie od zeleného stola. Takýmito rozhodnutiami sa pochovávame," uviedol na stredajšej tlačovej konferencii prezident HC'05 iClinic Banská Bystrica Juraj Koval.

Tomu sa okrem toho ešte nepáči, že majstrovský tím nehrá prvýkrát v histórii súťaže úvodný zápas novej sezóny doma.

„Čím viac sa presviedčam o tom, že názory klubov, ktoré tvoria súťaž, sú nepodstatné. Je unikátom a hanbou, že majster neotvára doma ligu, nemá právo vyvesiť majstrovskú zástavu v prvom zápase sezóny. Niežeby sme si na tom zakladali, ale je to nevhodný precedens.“

Banskobystričania reagujú na žreb prekvapene.

Vedenie hokejovej Banskej Bystrice už strácalo ilúzie, že by niekto vyžrebovanie Tipsport Ligy 2019/20 po zverejnení zmenil. Zvolenčania sa o danom stave dozvedeli s miernym oneskorením v stredu a začali konať.

„Po telefonickom rozhovore s členom ligovej rady Igorom Guryčom sme sa dohodli, že pošleme žiadosť o prežrebovanie súťaže. Nevedeli totiž o našej požiadavke. Mám prísľub, že nám vyjdú v ústrety tak, aby Zvolen a Banská Bystrica nehrali domáce zápasy v jednom termíne,“ uviedol prezident HKM Zvolen Dušan Mráz.

Na margo finančných strát, ak by k zmene neprišlo, dodal: "Ťažko je vyčísliť finančné straty, ale máme informácie od viacerých televíznych spoločností, že pre tento náš región majú k dispozícii iba jeden štáb, vysielal by sa teda iba jeden šot z jedného vybraného štadióna.

Uškodilo by to obom klubom, reklamní partneri by boli menej videní. Ďalšou položkou je vstupné zo zápasov. Napríklad na Slovan či iný kvalitný tím prídu do Zvolena aj Banskobystričania a naopak to platí tiež.

Nehovoriac o tom, že hokejoví fanúšikovia, ktorí majú blízko do oboch miest, chodia skoro na každý zápas jedného i druhého tímu."

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Tipsport Liga