Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan bude pod drobnohľadom. Rovnako, ako ostatné kluby

Rozloženie síl v extraligovom hokeji sa mení. Kluby združené v spoločnosti Pro-Hokej, ktorá doteraz riadila Tipsport Ligu, budú po novom podliehať rozhodnutiam Ligovej rady.

04.08.2019 09:30
Richard Lintner Foto: ,
Šéf Pro-Hokeja Richard Lintner je jedným z troch členov novovzniknutej Ligovej rady.
debata (2)

V nej budú okrem Igora Guryču sedieť aj dvaja najsilnejší muži slovenského hokeja – nový prezident SZĽH Miroslav Šatan a šéf najvyššej domácej súťaže Richard Lintner (41). „Teším sa na vzájomnú spoluprácu. Verím, že spoločne dosiahneme to hlavné – aby sa náš hokej opäť posunul vpred,“ vraví riaditeľ Pro-Hokeja.

Keď bývalý šéf SZĽH Martin Kohút vo februári oznámil, že zväz preberie riadenie extraligy, tak vás i celý Pro-Hokej už viacerí odpisovali. Ste spokojný s tým, ako to celé dopadlo a že vznikla Ligová rada?

Spoločne sme deklarovali, že dohoda, ktorá je podpísaná na ďalšie štyri roky, by mala byť a veríme, že bude, ďalším krokom vpred v rámci zastrešenia Tipsport Ligy a vytvorenia optimálnej organizačnej štruktúry. Verím, že tomu tak bude a čas ukáže, či sme sa mýlili.

Ligová rada má troch členov. Je to dostatočný počet na riadenie najvyššej domácej súťaže?

Doteraz bol riadením poverený Pro-Hokej, ktorý mal na základe štruktúry riaditeľa a predstavenstvo spoločnosti. Teraz sa vytvorila trojčlenná Ligová rada, ktorá bude využívať rôznych poradcov na riešenie legislatívnych, športových či technických otázok. V praxi nikdy nerozhodoval o ligových otázkach jeden človek, aj keď zodpovednosť za rozhodnutia som bral na seba. Teraz bude zodpovednosť formálne na troch ľuďoch.

Aké bude mať rada kompetencie?

Ligová rada je riadiaci orgán a jej kompetencie vyplývajú z predpisov SZĽH. Proces riadenia bude postavený aj na komunikácii s Pro-Hokejom, ktorý zastrešuje záujmy klubov. Kluby sú účastníci Tipsport Ligy a majú teda čo do toho povedať. Aj preto radu tvoria prezident SZĽH, riaditeľ Pro-Hokeja a ďalší člen SZĽH.

TV Pravda: Tipsport Liga chystá novinky. Pozrite si zmeny v najvyššej súťaži

Video

Tešíte sa na opätovnú bližšiu spoluprácu s Miroslavom Šatanom, ktorého ste podporovali v prezidentských voľbách?

Samozrejme. Pre Mira je to ďalšia nová výzva po tom, ako – podľa môjho názoru – veľmi úspešne absolvoval dva roky vo funkcii generálneho manažéra reprezentácie. Veľa bude záležať od toho, aký profesionálny aparát si okolo seba zostaví, kto budú jeho najbližší spolupracovníci a zamestnanci zväzu. Verím, že spoločne s novozvoleným výkonným výborom i Ligovou radou Miro ako tvár SZĽH a najvyšší predstaviteľ posunie slovenský hokej vpred.

Ligovú radu čaká od začiatku veľa práce, bude vyhodnocovať podklady Slovana Bratislava o vyrovnaní záväzkov. Aké budú kritériá posudzovania a kedy celú vec vrátite späť na VV SZĽH?

Kritériá sú jasne dané v smernici, ktorá určuje potrebné parametre. Smernica bola v princípe schválená výkonným výborom len pred krátkym časom. Členovia Ligovej rady ju už analyzovali. Proces bude veľmi podobný tomu, ktorý prebiehal na úrovni predstavenstva Pro-Hokeja v minulých rokoch.

Bude Slovan pod zvýšeným drobnohľadom Ligovej rady vzhľadom na to, že má predpísané termíny splátok, ktoré musí dodržať?

Nijakým spôsobom by som nedával bratislavský klub do špeciálnej skupiny. Slovan a ostatní účastníci súťaže majú rovnako nastavené pravidlá. Plniť a dodržiavať ich musia všetci. Rozlišovať medzi záväzkami, v ktorých je na základe dohody posunutá doba splatnosti, a tými, ktoré vznikajú priebežne počas sezóny, je zbytočné. Zodpovednosť je vždy rovnaká. Všetky kluby sú pod drobnohľadom. Tak, ako doteraz Pro-Hokej operatívne riešil vzniknuté situácie, presne tak to bude riešiť Ligová rada.

Kedy kluby vrátane Slovana dostanú licenciu pre štart v novej sezóne?

To je otázka na výkonný výbor, ktorý čaká na vytvorenie návrhu. Ten vytvorí Ligová rada, ktorá sa predbežne prvýkrát stretne v pondelok. Vtedy si dohodneme plán na najbližšie dni a určíme, ako bude celý proces prebiehať. Rada formálne vznikla len vo štvrtok, ale očakávam, že návrh od Ligovej rady smerom na výkonný výbor príde v najbližších dňoch, isto nie týždňoch.

Neovplyvní nepárny počet účastníkov atraktivitu najvyššej domácej súťaže?

Párny či nepárny – je to len matematika. Model sa samozrejme zmení, ale na príťažlivosti a atraktivite to neuberie. Napríklad vo Fínsku je nepárny počet účastníkov dlhodobo a vôbec nemajú ambíciu to meniť. Jeden aj druhý návrh, ktorý máme predbežne spracovaný, je dostatočne atraktívny.

Očakávate zvýšený divácky záujem na štadiónoch po návrate Slovana do extraligy?

Očakávame divácky nárast – so Slovanom i bez neho. V porovnaní s minulým rokom, keď súťaž musela prejsť rekonštrukciou štadióna v Liptovskom Mikuláši a Liptáci museli prakticky celú sezónu hrať na prenajatých klziskách, to bude iné. Druhý fakt je, že opäť bolo veľmi úspešné play off a momentum sa zvyčajne prenáša aj do novej sezóny.

A po tretie – divácky trápiacu sa Žilinu nahradí v novej sezóne vzrušujúci a ambiciózny nováčik z Michaloviec, kde očakávame veľký záujem divákov. Tieto faktory, podčiarknuté s pravdepodobným návratom Slovana do ligy, celkom isto prinesú väčší počet divákov.

Kedy bude známy konkrétny model a vyžrebovanie súťaže?

Hneď, ako budú vydané licencie, pôjde von aj informácia o modeli a vyžrebovaní.

Na aké novinky sa môže tešiť hokejový fanúšik v novej sezóne Tipsport Ligy?

Každoročne prezentujeme všetky novinky na predsezónnej tlačovej konferencii. Nebudem predbiehať, informácie odznejú v správny čas.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #pro-hokej #Tipsport Liga