Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Extraliga nie je KHL. Tu sme s peniazmi problém nemali

Hokejový Slovan majú postaviť na nohy hráči, voči ktorým sa klub v uplynulých rokoch nechoval príliš férovo.

22.07.2019 22:30
Slovan Bratislava hokej Foto: ,
Vľavo Michal Sersen a asistent trénera Rudolf Jendek na ľade počas prípravy.
debata (4)

Mzdy im vyplácal neskoro, alebo vôbec. Hráči s dlhodobými väzbami na bratislavský klub však nezanevreli. Veria, že odchodom z KHL sa veľa zmenilo. A že v slovenskej lige už chýbajúce peniaze viac nebudú témou.

30 percent na drevo

Pätnásť korčuliarov a medzi nimi viaceré známe tváre. Michal Sersen, Roman Kukumberg, Martin Štajnoch, čoskoro aj Michel Miklík, Andrej Meszároš i ďalší. Slovan siahol aj po hráčoch, s ktorými má stále nevybavené účty.

„Veci stále nie sú oficiálne dotiahnuté, ale verím, že to všetko dobre dopadne. Z dlžných peňazí som zatiaľ dostal 30 percent, zvyšok mi príde na základe dohody o splátkovom kalendári. Pokiaľ viem, aj ostatní majú rovnaké podmienky. O zahraničných hráčoch nič neviem, s nimi som sa od konca sezóny v KHL nerozprával,“ tvrdí dlhoročný kapitán Slovana Sersen.

Najslávnejší slovenský klub v tejto chvíli nemá nič isté. O jeho účasti v nadchádzajúcom ročníku extraligy sa rozhodne až v auguste. Hráči, ktorí podpísali zmluvu so Slovanom, to nosia niekde vzadu v hlave, zadné dvierka však neriešia. Veria, že všetko dobre dopadne. „Nuž, to by bol problém,“ poškriabe sa po hlave obranca Štajnoch, keď sa ho pýtame, čo bude robiť v prípade neúspechu Slovana pri návrate do domácej ligy.

„Bolo by to zvláštne, ale nemyslím si, že sa to skončí zle. Vedenie situáciu rieši už x týždňov, vyplatilo časť dlhov a predpokladám, že keď už hráči dostali časť peňazí, boli náchylnejší dohodnúť sa,“ dodáva niekdajší reprezentant, ktorý v drese Slovana tiež okúsil KHL. Jemu však klub už žiadne mzdy nedlhuje.

Tréning hokejistov Slovana Bratislava Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
V popredí Radovan Puliš počas prvej prípravy na...

V KHL to mnohí lepili

Peniaze, peniaze, peniaze… Keď chýbajú, aspoň sa o nich rozpráva. Inak to nebolo ani na prvom tréningu – v Slovane si už zvykli.

„Samozrejme, stať sa to môže aj teraz,“ pripúšťa 28-ročný bek. Vzápätí však vysvetľuje, prečo by sa tak už nemalo diať. „Výplatné pásky v KHL a v našej lige sú diametrálne odlišné. Je možné, že prvý rok budú výplaty opäť meškať, keďže klub má stále veľké podlžnosti, ale potom by to už nemal byť problém. Za Slovan som v slovenskej lige odohral niekoľko sezón a peniaze sa tu nikdy neriešili,“ vysvetľuje.

A napokon, Slovan vraj nie je jediným klubom, ktorý počas uplynulých rokov riešil existenčné problémy. „V KHL to nejeden klub lepil ako mohol. A s financiami sa borili aj slovenské mužstvá,“ prezradí Štajnoch.

So Slovanom vraj bol v kontakte rok čo rok. Vedel o situácii v klube. „Keď sa mi ozvali, dlho som neváhal. Myslím si, že toto je ten správny čas na návrat,“ povie odhodlane bývalý hráč českých Pardubíc, Hradca Králové a naposledy Salzburgu z nadnárodnej EBEL-ky.

Čo zavážilo?

„V prvom rade som teraz doma. Nevravím, že som už starý, ale rozhodne nemám chuť každý týždeň cestovať hore-dole,“ vysvetľuje.

Podobnú motiváciu upísať sa Slovanu mal zrejme aj Sersen. Ten však priznáva: „Riešil som aj iné varianty, mal som ponuky aj zo zahraničia. Rýchle rokovanie však zavážilo,“ zamyslí sa. Zatiaľ čo iné kluby majú už svoje súpisky takmer na 100-percent hotové, tá belasá sa stále iba tvorí. Slovanisti včera vôbec prvýkrát vykorčuľovali spolu na ľad.

Okrem tých, ktorí by mali čoskoro zasiahnuť do súťažného diania, sa v tréningovej hale objavili aj juniori. „Zatiaľ mám veľmi dobrý pocit. Prišli známe mená, ale aj noví chalani. Ja som spokojný,“ hodnotí silu tvoriaceho sa kádra 33-ročný Bratislavčan.

Hoci aj v ňom je na slovenské pomery niekoľko zvučných mien, akékoľvek delenie na hviezdy a tých ostatných rázne odmieta. „Musíme stavať predovšetkým na kolektíve. To je alfa a omega všetkého. Nik tu nevyčnieva, sme na jednej lodi, musíme hrať ako jeden tím,“ vraví Sersen. „Veru, mohlo by z toho byť solídne mužstvo. Čaká nás boj o diváka, mnohí predtým chodili len na KHL,“ podotkne Sersen.

Aktuálna súpiska HC SLOVAN Bratislava na prvom tréningu na ľade:

Brankári: Vladislav Habal, Roman Sabo, Richard Noskovič (3)
Obrancovia: Michal Sersen, Patrik Bačík, Eduard Šedivý, Martin Štajnoch, Andrej Meszároš, Filip Bobál, Daniel Demo
Útočnící: Roman Kukumberg, Marek Sloboda, Radovan Puliš, Michael Vandas, Jindřich Abdul, Tomáš Matoušek, Tomáš Zigo, Michel Miklík (od 1.8.2019), Milan Kytnár, Ján Ševčík, Jakub Urbánek

Čo ich čaká a neminie

Diváci – to je akoby nahrávka na smeč. Slovan na slovenských štadiónoch pozná len tých, ktorí ho milujú, alebo nenávidia. Akonáhle opustí Bratislavu, tí druhé sú v obrovskej väčšine. „Nuž, ale s tým sa musíme popasovať. Všetci vieme, čo nás čaká a neminie. Fanúšikovia si na nás teraz pochutia – no verím, že nás to negatívne neovplyvní, ale naopak posilní,“ zastrája sa skúsený obranca.

Svoje o tom vie aj Štajnoch. Keď hral Slovan naposledy v slovenskej súťaži, bol stále veľmi mladý. Ale spomína si. „Pískalo sa úplne všade – zahádzali nám plochu, nadávali nám. Hádam to ustojíme a budeme vyhrávať,“ dodá na záver.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava