Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemajú jediného hráča. Do dvoch rokov chceme titul, znie zo Slovana

Hokejový Slovan prežil klinickú smrť a pomaly sa vracia medzi živých.

01.07.2019 16:54
HOKEJ-TE: Košice - Bratislava titul Foto: ,
Slovan naposledy hral v slovenskej extralige v sezóne 2011/2012, s domácou súťažou sa lúčil ziskom titulu.
debata (4)

Hoci stále nemá podpísaného jediného hráča, vedenie bratislavského klubu je presvedčené, že v novej sezóne slovenskej extraligy bude hrať mužstvo dôstojnú úlohu. Ambície v dvojročnom horizonte? Majstrovský titul.

Lenže belasí to nebudú mať také jednoduché. Klub len minulý týždeň zaplatil miliónový dlh mestu za užívanie štadióna a záležitosti s tým spojené.

Oveľa viac – približne tri milióny eur – však stále dlhuje bývalým hráčom. Práve vyplatenie všetkých pohľadávok voči hráčom je jednou z hlavných podmienok na získanie licencie pre štart v extralige.

Najnižší rozpočet v histórii

Prvý júlový deň nastúpil do funkcie Juraj Bakoš. Skúsený funkcionár je od pondelka oficiálne novým generálnym manažérom Slovana. Čaká ho neľahká úloha – s trénerom Romanom Stantienom vyskladať mužstvo z hráčov v čase, keď klub ešte nemám istotu štartu v najvyššej domácej súťaži.

„Chcem nadviazať na úspechy Slovana, ktoré dosiahol v extralige pred odchodom do KHL. O dva roky budeme oslavovať storočnicu, verím, že sa nám do toho obdobia podarí získať majstrovský titul,“ zaželal si Bakoš.

Generálny manažér hokejového Slovana Juraj Bakoš. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Bakoš hokej Slovan Generálny manažér hokejového Slovana Juraj Bakoš.

Bez hráčov to však nepôjde. K včerajšku nemal Slovan podpísaného jediného.

„S niekoľkými už rokujeme. Zatiaľ sme s nimi dohodnutí len ústne. Chceme poskladať mužstvo z bývalých hráčov Slovana, zo slovenských hokejistov a nejakých legionárov. V druhej polovici júla by sme chceli oznámiť prvé mená,“ pokračoval Bakoš, ktorý už má aj svojich favoritov.

„Boli by sme veľmi radi, ak by u nás naďalej pôsobil Michal Sersen. Rovnaké platí aj o našom bývalom hráčovi Romanovi Kukumbergovi. Budeme však disponovať najnižším rozpočtom na hráčov v histórii Slovana, takže aj podľa toho sa budeme musieť zariadiť,“ dodal.

Tréner Stantien si zaželal, aby na prvom tréningu na ľade 22. júla mal k dispozícii aspoň 20 hráčov.

„Slovan je stále Slovan. Veľa hráčov sa nám hlási a chce za nás hrať. Máme rozrobené viaceré mená. Isté je, že prípravu začneme na Mountfield Cupe v Hradci Králové,“ vravel Stantien.

Zaplatených dvadsať percent

Všetky plány však podliehajú jedinému – Slovan musí vyrovnať dlhy voči hráčov. Člen predstavenstva Slovana Juraj Široký ml. potvrdil, že klubu dlhuje šestdesiatke hráčov približne tri milióny eur.

„Dvadsať percent sme už zaplatili a splácame ďalej. Oslovili sme všetkých hráčov, voči ktorým máme podlžnosti. Niektorí – najmä zahraniční – sa spojili pod právnickými kanceláriami. Boli aj hráči, ktorí vyhlasovali, že s nami odmietajú dohodu, ale napokon sme sa už s nimi dohodli,“ reagoval syn majiteľa klubu Juraja Širokého.

Slovan má teraz mesiac na to, aby dal ďalšie veci do poriadku. Prvého augusta zasadne výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja, ktorý sa bude zaoberať odporúčaniami Ligovej rady v súvislosti s udelením licencií pre kluby.

TV Pravda: Bývalý hokejista Ľubomír Višňovský reaguje na finančné problémy HC Slovan Bratislava a odchod klubu z KHL
Video

„Sme z toho trochu zmätení, pretože je na SZĽH akési bezvládie. Do včera bol Pro Hokej, dnes už nie je. Rozhodovať teda bude Ligová rada, výkonný výbor zase potvrdzovať. Rozprával som sa s Miroslavom Šatanom. Povedal, že k prvému augustu máme mať všetko zdokladované,“ vyjadril sa Široký.

Slovanisti sú si vedomí, že kráčajú po tenkom ľade. Ak sa nedohodnú čo i len so zlomkom bývalých hráčov, do ligy ich nemusia pustiť.

„Všetko to môže skolabovať na pár ľuďoch. My však chceme v Slovane pokračovať. Je to srdcová záležitosť – pre mňa i moju rodinu. Verím, že k situácii, že hráčom by chodili neskoro výplaty, už nedôjde. Keď sme hrali v KHL, museli sme každý mesiac zháňať 600-tisíc eur dopredu, pretože rozpočet nebol naplnený. Teraz budeme pracovať s inými číslami. Cítime, že to bude ľahšie splniť,“ dodal Široký.

Jeho slovám treba veriť – manažovať hokejový klub určite nie je jednoduchá vec. Ak by však Slovan nenechal riešenie vecí na poslednú chvíľu, už teraz by sa mu dýchalo ľahšie. Namiesto toho ho však čaká horúci júl a ešte horúcejší august.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Tipsport Liga