Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan má nového kouča. Našiel ho v Poľsku

Bratislavský Slovan naďalej víri hokejové vody na Slovensku. Po konci v KHL chce štartovať v domácej Tipsport Lige, avšak najskôr musí splatiť miliónové dlhy.

04.06.2019 11:16
HOKEJ: Tréning HC Slovan Bratislava Stantien Foto: ,
Roman Stantien (uprostred vzadu) ako asistent trénera HC Slovan Bratislava pred štartom sezóny 2015/16.
debata (7)

Klub z hlavného mesta zatiaľ nemá hráčov, ale už má trénera. Ten prichádza z Poľska. Ako v utorok popoludní informovali slovenské agentúry, nástupcom Vladimíra Országha bude Roman Stantien.

Ten už v Slovane pôsobil ako asistent kouča Miloša Říhu. V uplynulej sezóne viedol Poprad a v tej nadchádzajúcej mal šéfovať striedačke v poľskom klube Unia Osviečim.

TV Pravda: Nový tréner Slovana Bratislava Roman Stantien o svojich prvých krokoch vo funkcii
Video

Poľský denník Gazeta Krakowska pripomína, že Stantien odchádza z Osviečimu len dva týždne po tom, ako ho vymenovali do funkcie.

„V Osviečime som sa cítil veľmi dobre. Avšak práca hlavného kouča v Bratislave je mojím splneným snom. Takýto klub sa neodmieta. Ak by som to urobil, už by som na Slovensku asi šancu nedostal,“ uviedol Stantien pre Gazetu.

Jeho nástupcom v poľskom klube by mal byť Rus Artur Okťabroz.

„Ak je Roman Stantien rozhodnutý odísť, nemôžeme ho tu držať na silu. Povedal nám, že ak Slovan nebude štartovať v domácej lige, pokúsi sa o štart v EBEL lige,“ vyhlásil športový riaditeľ Unie Waldemar Klisiak.

Hral aj na olympiáde

Päťdesiatštyriročný Stantien je odchovancom dubnického hokeja. Ako hráča ho tréneri využívali najmä na poste centra a ľavého krídla.

Počas svojej kariéry sa stal šesťkrát majstrom českej extraligy (vždy v drese Vsetína), okrem toho má tiež dva tituly majstra slovenskej ligy, ten druhý v pamätnej lockoutovej sezóne 2004/2005 v drese HC Slovan Bratislava. Stantien sa zúčastnil na dvoch majstrovstvách sveta a tiež olympijskom turnaji v Nagane 1998.

Po skončení aktívnej hráčskej kariéry v roku 2009 takmer okamžite presedlal na trénerské remeslo.

TV Pravda: Bývalý hokejista Ľubomír Višňovský reaguje na finančné problémy HC Slovan Bratislava a odchod klubu z KHL
Video

Začal ako asistent trénera v HK Nitra, ale už v januári 2012 doplnil trénerský triumvirát s Janom Nelibom a Miroslavom Mosnárom, ktorý doviedol HC Slovan dosiaľ k poslednému majstrovskému titulu „belasých“ v najvyššej domácej súťaži.

V Slovane zostal aj počas účinkovania klubu v KHL. Celkovo absolvoval štyri sezóny v nadnárodnej lige ako asistent hlavného trénera, dvakrát po boku Rostislava Čadu, dvakrát pri Milošovi Říhovi.

V nedávno skončenej sezóne kormidloval Stantien už ako hlavný tréner hokejistov HK ŠKP Poprad, ktorých doviedol medzi štyri najlepšie tímy Tipsport Ligy. V semifinálovej sérii Poprad podľahol trojnásobnému šampiónovi z Banskej Bystrice.

V Slovane bude mať právomoci vyberať hráčov.

„Mal som dohodu s Osvienčimom, do toho prišla ponuka zo Slovana. Po prvom stretnutí som bol rozhodnutý, že chcem ísť sem. S niektorými hráčmi už rokujeme a myslím si, že sa nám podarí zložiť mužstvo. Bude to ťažké, ale určite sa na to teším,“ povedal Stantien, ktorý prebral „belasých“ po odchode z KHL: „Verím, že všetko sa dá na pravú mieru a vyrieši sa to k spokojnosti Slovana.“

„V osobe Romana Stantiena získava HC SLOVAN Bratislava skúseného a progresívneho trénera, ktorý dokonale pozná prostredie bratislavského klubu a napriek istému časovému sklzu oproti ďalším klubom Tipsport ligy je schopný zostaviť konkurencieschopný káder a dobre ho pripraviť na najbližšiu sezónu,“ uvádza sa v komuniké na www.hcslovan.sk.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Roman Stantien #Tipsport Liga