Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan sa prihlásil do Tipsport Ligy. Od mesta má mesiac na splatenie dlhov

Vedenie HC Slovan Bratislava po ukončení pôsobenia klubu v nadnárodnej KHL prihlásilo svoje A-mužstvo do najvyššej slovenskej súťaže Tipsport Ligy.

30.05.2019 17:18 , aktualizované: 19:56
Fanúšikovia Slovana Foto:
Fanúšikovia Slovana.
debata (28)

Schvaľovací orgán Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) vo štvrtok potvrdil prijatie prihlášky Slovana pre extraligové súťaže aj v kategóriách juniorov, dorastencov a ďalších mládežníckych kategórií. „Belasí“ o tom informovali na svojej klubovej webstránke.

Záverečný termín na podanie prihlášok pre slovenské extraligové súťaže v sezóne 2019/2020 je 31. máj 2019. Slovan bude musieť pre účinkovanie svojho A-tímu v Tipsport Lige ešte splniť podmienky licenčného a legislatívneho konania. O presnom termíne udeľovania licencií pre štart v TL bude riadiaci orgán súťaže informovať v ďalších dňoch, uviedol web Slovana.

Slovan nepokračuje v KHL, keďže sa mu nepodarilo nájsť nového investora. Vrátiť by sa tak mal do najvyššej domácej súťaže, v ktorej v sezóne 2011/2012 pred odchodom do nadnárodnej ligy získal svoj v poradí ôsmy titul. Počas siedmich sezón v KHL sa Slovanu podarilo dvakrát postúpiť do play off.

Bratislavský klub má na krku stále dlhy spôsobené nielen nevyplatením miezd hráčom, ale dlží aj mestu za prenájom haly. Člen predstavenstva klubu Juraj Široký mladší priznal, že ide o niekoľko miliónov eur.

Dlhy naberajú obrovské rozmery

Slovan má mesiac na to, aby zaplatil hlavnému mestu svoj dlh za prenájom Zimného štadióna Ondreja Nepelu, ktorý už presiahol milión eur. Vo štvrtok sa na tom zhodli bratislavskí mestskí poslanci. Primátora Bratislavy Matúša Valla požiadali, aby rokoval o vypovedaní všetkých nájomných zmlúv s HC Slovan, ak do 30. júna nedôjde k splateniu všetkých dlhov voči mestu Bratislava.

Vallo má na žiadosť mestského zastupiteľstva zároveň rokovať s HC Slovan (mládež) o splatení dlhu vo výške 135 916 eur do konca augusta a aj o tom, aby táto časť klubu realizovala platby za prenájom ľadových plôch vopred. Uznesenie, ktoré našlo podporu v zastupiteľstve, navrhol viceprimátor Juraj Káčer. Uviedol, že tak spravil aj po dohode s ďalšími mestskými poslancami.

Zimný štadión Ondreja Nepelu. Foto: Robert Hüttner, Pravda
zimny stadion ondreja nepelu Zimný štadión Ondreja Nepelu.

„Tento návrh jasne zaväzuje primátora, aby v prípade, ak HC Slovan Bratislava (muži) nevyplatí dlh do konca júna, aby mu vypovedal všetky zmluvy, ktoré sa týkajú štadióna Ondreja Nepelu. Rovnako sme primátora zaviazali aj k tomu, aby rokoval s HC Slovan (mládež) o dlhu, ktorý v súčasnosti má, aby sme ho nezablokovali a mohol si predĺžiť zmluvu a dostať sa na ľad,“ vysvetlil Káčer. Viceprimátor tvrdí, že už bolo niekoľko záväzkov zo strany hokejového klubu a rôznych jeho investorov, nakoniec sa však nepotvrdili.

„Bohužiaľ, mestská organizácia Správa telovýchovných a rekreačných zariadení Bratislavy (STaRZ) začína byť v druhotnej platobnej neschopnosti. Dlhy, ktoré má STaRZ voči dodávateľom, naberajú obrovské rozmery. My už toto nevieme ťahať ďalej. Slovan mnohokrát hovorí, že platí veľa za nájom na štadióne. Lenže keď neplatíte nič, je úplne jedno, akú máte zmluvu,“ skonštatoval Káčer.

Primátor Vallo v utorok (28. 5.) uviedol, že ak HC Slovan Bratislava nezaplatí hlavnému mestu svoj dlh za prenájom zimného štadióna, 1. júla s ním mesto vypovie zmluvu. Ako podotkol, samospráva nebude ustupovať, no v prípade mládeže Slovana si však vie predstaviť istú dohodu.

TV Pravda: Bývalý hokejista Ľubomír Višňovský reaguje na finančné problémy HC Slovan Bratislava a odchod klubu z KHL
Video

„Platí to, čo sme povedali. Ak Slovan nevyrovná svoje podlžnosti, nebude môcť na štadióne hrať. Sme ochotní rokovať, ale dozvie sa len to, čo sme mu už povedali na predchádzajúcich stretnutiach,“ povedal primátor. Mesto už pripravuje alternatívy na využitie priestorov štadióna na iné kultúrne a športové podujatia pre prípad, že Slovan na štadióne skončí.

HC Slovan Bratislava dlhuje za nájomné, služby spojené s nájmom, zmluvné pokuty a úroky z omeškania mestskej organizácii STaRZ. Hokejový klub koncom apríla informoval, že podpísal zmluvu s novým strategickým zahraničným partnerom a začne konsolidovať svoje dlhy. Zároveň deklaroval, že dlh za nájom štadióna uhradí do konca júna a dohodne sa na podmienkach užívania arény v ďalšej sezóne.

V pondelok (27. 5.) však člen predstavenstva HC Slovan Juraj Široký mladší oznámil, že investor nevyšiel. Široký ml. priznal, že dlhy existujú a budú sa s nimi musieť „popasovať“. „S mestom budeme rokovať. Toto je nová situácia,“ skonštatoval s tým, že by boli najradšej, ak by Slovan hral naďalej na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

TV Pravda: Majster sveta Radoslav Hecl hovoril o budúcnosti HC Slovan Bratislava (vysielané 8. 3. 2019)

Video
28 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava