Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pýtali sme sa slovenských klubov. Chcú Slovan späť v Tipsport Lige?

Bez hráčov i trénerov. Iba dlhy a ešte väčšie dlhy. Hokejový Slovan zhodnotil, že na ďalšiu sezónu v KHL už nemá peniaze a po siedmich rokoch sa chce vrátiť do slovenskej extraligy. Konkurenčné kluby súhlasia a svorne tvrdia: lige to pomôže.

30.05.2019 09:26
hokej slovan Foto:
Budú sa slovanisti tešiť zo štartu v Tipsport Lige?
debata (12)

Dobrá správa

„Dobrovoľne by to asi neurobili. Ale keďže situácia dospela do tohto bodu, za seba ale aj iné kluby môžem povedať, že sme radi, že sa Slovan vracia,“ vyhlásil pre Pravdu šéf HKM Zvolen Dušan Mráz.

Majitelia slovenských hokejových klubov tému Slovan rozoberali na minulotýždňovom stretnutí – jeho opätovnému pôsobeniu medzi ligovou elitou sa vraj nikto zo zúčastnených nebránil.

„Vystúpili siedmi a všetci boli za. Možno niektorí zostali ticho,“ poznamenal.

Liga vraj bude kvalitnejšia a zaujímavejšia. Od značky Slovan sa očakáva, že po rokoch naplní štadióny v každom kúte Slovenska. Tešia sa aj tam, kde o divákov nemajú núdzu – v Nitre. Podľa riaditeľa tohtoročného finalistu je návrat Slovana domov dobrou správou pre celý slovenský hokej.

"Vždy som bol proti tomu, aby z ligy odišiel – s tým, že bude hrať v Rusku, som nikdy nebol stotožnený. Slovan je klenot – niečo ako Sparta v susednom Česku. Na túto správu som čakal sedem rokov.

Slováci majú právo na to, aby videli hrať Slovan na Slovensku. Liga s ním bude kvalitnejšia a aj slovenskému hokeju to prospeje viac, ako keby mal hrať v KHL," zamyslel sa riaditeľ HK Nitra Miroslav Kováčik.

Je tu však jedno ale…

Slovan má niekoľkomiliónové dlhy a investora, ktorý by ich vyrovnal, nezohnal. Aj keď súčasné vedenie klubu deklaruje, že svoje záväzky voči bývalým zamestnancom si splní, nemusí to byť pravda. Napokon, hráči v bratislavskom klube dostávajú sľuby už niekoľko rokov.

Aj 500-tisíc eur

Pár hodín po oznámení, že Slovan sa bude usilovať o návrat do extraligy, jeho bývalý brankár Marek Čiliak priznal, že na klub podal trestné oznámenie. Za uplynulú sezónu mu dlhuje tri výplaty a iným hráčom údajne až sedem.

"Viem o dvoch hokejistoch, ktorým nevyplatili po 500-tisíc eur. Je v poriadku, že si dohodnú splátkový kalendár a potom ho nedodržia?

Pamätám si Miklíka či Brusta, existovala dohoda, že dlh voči nim sa bude postupne splácať a nakoniec z toho aj tak nič nebolo. Nie je to fér," hneval sa na klub jeho bývalý hráč Ľubomír Višnovský.

TV Pravda: Bývalý hokejista Ľubomír Višňovský reaguje na finančné problémy HC Slovan Bratislava a odchod klubu z KHL
Video

Ak chce hrať Slovan v budúcej sezóne extraligu, musí s tým niečo spraviť. „Netvrdím, že musí zmazať všetky dlhy, ale potrebuje mať vysporiadané všetky záväzky voči hráčom a trénerom. Zároveň musí deklarovať, kde chce hrať svoje zápasy. Teoreticky to môže byť aj v Komárne,“ naznačil Mráz.

Pravidlá musia platiť pre všetkých. V Bratislave, v Nových Zámkoch i v Michalovciach, ktoré budú hrať od novej sezóny v najvyššej súťaži.

„Ku všetkým sa musí pristupovať podľa rovnakého metra. Nerád by som skĺzol do situácie, že budem komentovať problémy Slovana – nevidím do nich a nepoznám ich. Pozerám sa na to predovšetkým zo športovej stránky – Slovan by som veľmi rád videl v našej v lige,“ podotkol Kováčik

„Ale ak nesplnia licenčné podmienky, nebudeme súhlasiť s ich štartom v súťaži,“ dopredu zdôraznil šéf Košíc Július Lang.

Bola by súťaž regulárna, ak by si klub podlžnosti nesplatil? „Všetky nejasnosti musia byť vyriešené. Na to máme predsa pravidlá,“ zdôraznil Kováčik. „Bez toho to nepôjde,“ pridal sa Mráz.

Keď sme už pri dlhoch, majú v Nitre a vo Zvolene všetky záväzky vysporiadané?

„Áno – uplynulú sezónu máme vyrovnanú. Hráči dostávali výplaty včas,“ potvrdil šéf HK Nitra. „Podľa pravidiel všetko musí byť uhradené do 31. mája. Určite to tak aj bude,“ pridal sa Mráz zo Zvolena.

Iskrivá atmosféra?

Tam, kde sa objaví Slovan, tam je dusno. Najslávnejší slovenský klub je na jednej strane mimoriadne populárny, ale v mnohých regiónoch aj nenávidený. Ako to bude po jeho návrate vyzerať na extraligových štadiónoch?

"Ľudia chodia na šport, lebo chcú zažiť emócie. Všetko musí mať svoje hranice, ale pokiaľ človek kričí a spieva, tak je to absolútne v poriadku. Na športoviská sa chodí predsa preto, aby tam človek zažil niečo iné ako doma pred televíznou obrazovkou.

Pokiaľ budú lietať na ľad nejaké predmety, direktívne zakročíme. Emócie patria k športu, bitky a neprístojné správane nie," verí Kováčik.

Ak majú mať zápasy Slovana proti niekomu špeciálny náboj, tak potom sú to HC Košice. Aj odveký rival sa teší z pravdepodobného návratu Bratislavčanov do ligy.

„Mám radosť, opäť bude vypredaná aréna v Košiciach. Zápasy budú mať rovnako silný náboj ako kedysi – možno ešte lepší,“ dodal Lang.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #budúcnosť #HC Slovan Bratislava #názory #Tipsport Liga