Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majster ide podľa plánu. Nitra chce doma tri finálové zápasy

Dva tesné zápasy, dve víťazstvá Banskej Bystrice. Úradujúci majster hokejovej Tipsport Ligy sa priblížil k obhajobe titulu.

11.04.2019 18:24
SR Banská Bystrica hokej TL Finále 2. zápas... Foto: ,
Vľavo Kenney Morrison (Nitra) a Mário Lunter (Banská Bystrica) počas druhého zápasu finále play off Tipsport ligy.
debata (1)

Po domácich víťazstvách 3:2 po predĺžení a 3:1 ho od skompletizovania majstrovského hetriku delia dve výhry. Dosiahnuť ich môže už počas víkendu v Nitre, kde sa uskutoční tretí a štvrtý duel série.

Zigo: Zatiaľ ide všetko podľa plánu

Banskobystričania sú po úvodných dvoch súbojoch veľmi spokojní. Pevným krokom kráčajú za veľkým cieľom. Zároveň však súčasný stav nepreceňujú.

„Vyhrali sme oba domáce zápasy, to je najdôležitejšie. Všetko ide zatiaľ podľa plánu. Séria je vyrovnaná, oba zápasy boli tesné. Pokojne mohli niektorý vyhrať aj Nitrania. Bolo super, že sme v závere prvého zápasu vyrovnali a zvládli ho v predĺžení. No už je to za nami. Prichádza ďalší a na ten sa stopercentne sústreďujeme,“ vysvetľuje útočník spod Urpína Tomáš Zigo.

Práve 27-ročný účastník majstrovstiev sveta spred dvoch rokov rozhodol vyrovnaný duel číslo jeden. V predĺžení. „Išlo o veľa, veď to bol prvý finálový zápas. Takže môj gól bol dôležitý. Chutil parádne. No vážim si každý gól, ktorý strelím,“ hovorí.

Zverenci Dana Cemana predviedli v prvom zápase, ako vedia udrieť v záveroch vyrovnaných stretnutí. Zdobí ich to už roky.

„Skrátka vždy hráme až do konca a každý z nás ide na doraz. Dve tretiny sme v utorok nehrali dobre, ale v tretej sme už mali navrch, tlačili sme a bola otázka času, kedy padne gól. Zvládli sme to. Tesné zápasy sú pre hráčov cenné, získavate v nich najväčšie skúsenosti. Keď sú navyše s víťaznou koncovkou, je to paráda pre divákov aj hráčov,“ usmeje sa.

Pred druhým duelom ich povzbudila aj trojnásobná olympijská šampiónka v biatlone Anastasia Kuzminová. Vhodila čestné buly.

„Kuzminová je veľká svetová športová osobnosť. Sme radi, že ju máme v Banskej Bystrici, je to super pre nás aj pre celé Slovensko. Vážime si, že prišla a podporuje nás. Ešte som nemal možnosť sa s ňou porozprávať, ale keď sa naskytne, budem rád,“ pochváli slovenskú biatlonovú kráľovnú.

V Nitre by mali byť hokejisti Banskej Bystrice pod menším tlakom než doma. Zigo však tvrdí, že to budú mať po Zoborom ešte náročnejšie. „Vo finále je každý ďalší zápas ťažší. Je len na nás, ako sa s tým vyrovnáme,“ dodáva majster Slovenska zo sezóny 2016/17.

Čaládi: Skvelým fanúšikom doprajeme tri finálové zápasy

Nitrania sú, pochopiteľne, menej spokojní. Tešiť ich môže aspoň potvrdenie, že dokážu hrať s favoritom vyrovnané zápasy.

„Odohrali sme dobré zápasy. Chýbalo nám trochu šťastia v zakončení, lebo šancí sme mali dosť. Samozrejme, Banská Bystrica hrá veľmi dobrý hokej. Snažíme sa jej vyrovnať, veľká škoda, že nám to nevyšlo aspoň v jednom zápase. Doma sa však o to pokúsime,“ tvrdí nitriansky odchovanec Erik Čaládi.

Guillaume Asselin z Banskej Bystrice pred... Foto: TASR, Dušan Hein
Guillaume Asselin, Kenney Morrison Guillaume Asselin z Banskej Bystrice pred Kenneym Morrisonom z Nitry.

Mrzí ho nezvládnutý záver prvého stretnutia.

„Dlho sme odolávali, vyhrávali sme, ale v oslabení sme spravili jednu chybičku. To nás stálo výsledok. Ani neviem, aký gól sme dostali v predĺžení, už sme sa k tomu nevracali,“ prezradí niekdajší kapitán reprezentačnej dvadsiatky.

Nitrania stále veria, že dokážu vo finále vyhrať štyri zápasy a dvihnú nad hlavu majstrovskú trofej. Momentálne sa však pozornosť v ich šatni sústreďuje výlučne na sobotňajší tretí duel.

„Ten je teraz najdôležitejši. Uvedomujeme si, že by bolo iné ísť do štvrtého zápasu za stavu 1:2 alebo 0:3. Dúfame, že to zlomíme a šťastie si prikloníme na našu stranu. No zároveň sľubujem, že budeme bojovať a veriť si za každého stavu,“ naznačuje.

Najväčšou motiváciou pre Nitranov sú ich verní priaznivci. Hráči si nesmierne vážia, ako ich tribúny vytlieskali po prehratom šiestom semifinálovom súboji so Zvolenom.

„Stále sa k tomu vraciame. Dodalo nám to veľa energie, ľudia nám veľmi pomáhajú. V Banskej Bystrici ich bolo málo, lebo je tam malý sektor pre hostí. Prísť chcelo oveľa viac ľudí z Nitry. U nás bude úžasná atmosféra a chce to už len vyhrať. Ak budeme hrať vo finále doma trikrát, bude to skvelé pre ľudí aj pre nás. Ideme sa o to pokúsiť,“ tvrdí odhodlane.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #HC 05 Banská Bystrica #Tipsport Liga #Kaufland play off