Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminová priniesla Bystričanom šťastie. Nitru zdolali aj v druhom finále

Hokejisti HC'05 iClinic Banská Bystrica zvíťazili aj v druhom domácom finálovom zápase Kaufland play off Tipsport Ligy 2018/2019. Nad HK Nitra v stredu triumfovali 3:1. Obhajca titulu v sérii hranej na štyri víťazstvá vedie 2:0.

10.04.2019 20:38 , aktualizované: 21:14
Guillaume Asselin, Kenney Morrison Foto: ,
Guillaume Asselin z Banskej Bystrice pred Kenneym Morrisonom z Nitry.
debata (1)

Banskobystričanov delia od skompletizovania majstrovského hetriku len dva triumfy. Zároveň naďalej platí, že „corgoni“ naposledy zdolali Banskú Bystricu 8. septembra 2017. Ich negatívna séria trvá už šestnásť zápasov.

HC '05 iClinic Banská Bystrica – HK Nitra 3:1 (0:0, 2:1, 1:0) – stav série: 2:0
Góly: 23. A. Šťastný (Matoušek, Šoltés), 33. Southorn (Bartánus, Higgs), 60. Higgs (M. Lunter) – 30. Kerbashian (McCormack)
Vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Štefik – Tvrdoň, Orolin, 2813 divákov
Banská Bystrica: S. Williams – Mihálik, Marshall, K. Sloboda, Southorn, Kubka, Ďatelinka, Nemčík – Asselin, Faille, Selleck – Bartánus, Higgs, M. Lunter – Lamper, T. Surový, Zigo – Šoltés, A. Šťastný, Matoušek – Češík
Nitra: Šimboch – Rais, Mezei, McCormack, Korím, M. Versteeg, M. Pupák, A. Sloboda, Morrison – Lantoši, Čaládi, Fominych – Kerbashian, Šiška, Scheidl – Minárik, Bortňák, S. Buček – Hrušík, M. Slovák, Pätoprstý

Čestné buly druhého finálového duelu vhodila trojnásobná olympijská víťazka v biatlone Anastasia Kuzminová. V úvodnej tretine sa diváci pod Urpínom nedočkali gólu. Snáď najväčšiu šancu mal domáci Marek Bartánus, ktorý ušiel obrancom hostí, ale z tesnej blízkosti neprekonal Juraja Šimbocha. Prvýkrát sa menilo skóre v 23. min, keď Andrej Šťastný ťažil z vyrazenej strely Dávida Šoltésa. Pre hráča so skúsenosťami z KHL to bol vôbec prvý gól v tohtoročnom play off.

V prostrednej časti rozhodcovia udelili poltucet menších trestov, ale ani jedno z mužstiev nevyužilo početnú prevahu. V 30. min sa hosťom podarilo vyrovnať, keď sa individuálne presadil Kale Kerbashian. Radosť Nitranov však dlho netrvala, pretože už o 160 sekúnd neskôr poslal „baranov“ tvrdou strelou do opätovného vedenia obranca Jordon Southorn.

Do tretej tretiny vstúpila Nitra s ambíciou vyrovnať skóre duelu, ale len sporadicky sa dostávala do nebezpečných pozícií. Tréner hostí Antonín Stavjaňa si už v druhej tretine vyčerpal oddychový čas, a tak už nemohol zasiahnuť do diania na ľadovej ploche.

Približne dve minúty pred koncom odkorčuľoval Juraj Šimboch na striedačku, „corgoni“ hrali bez brankára, ale nedokázali vyrovnať. Naopak, po vynikajúcej práci Mária Luntera skóroval do opustenej bránky Brock Higgs. Tretí zápas finálovej série je na programe v sobotu 13. apríla, tentoraz na ľade Nitry.

Hlasy (zdroj: RTVS):

Dan Ceman (tréner Banskej Bystrice): „Na začiatku sme nehrali podľa mojich predstáv. Nitra hrala s veľkým nasadením, bol to veľmi náročný duel. V tretej tretine sme zblokovali veľa striel, čo je veľmi dôležité. Súpera sme nepustili do väčšieho tlaku. Nepozeráme sa na to, že môžeme v Nitre ukončiť sériu, ale sústredíme sa na nasledujúci zápas. Budeme hrať opäť naplno celých 60 minút ako dnes.“

Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): „Hrali sme asi na maximum svojich možností. Za stavu 0:0 mal Samo Buček veľkú šancu, ďalšiu sme nevyužili za nepriaznivého stavu. Musíme byť maximálne produktívni, asi ťažko môžeme hrať tak, že prestrieľame Banskú Bystricu. V závere sme však mali niekoľko dobrých situácií. Moji hráči majú absolútny rešpekt za dnešný predvedený výkon.“

TV Pravda: Miroslav Šatan porozprával o možných posilách z NHL pred začiatkom svetového šampionátu v hokeji.

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #HC 05 Banská Bystrica