Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Finálová zápletka: Zlatý hetrik alebo odkliatie komplexu?

Zreprízuje si majstrovské oslavy Banská Bystrica alebo sa presťahujú pod Zobor?

09.04.2019 07:00
HOKEJ Zvolen - Nitra Foto: ,
Radosť hokejistov Nitry z postupu do finále.
debata

V najvyššej slovenskej hokejovej súťaži je prestretý ľad len pre finalistov. Oba kluby poznajú chuť titulu, banskobystrický z dvoch predchádzajúcich sezón, keď nedovolil Nitre obhájiť prvenstvo.

A tá ho získala pred tromi rokmi práve proti súčasnému súperovi, keď v semifinálovej sérii zdolala Zvolen 4:3 na zápasy – podobne ako teraz. Banská Bystrica, víťaz základnej časti, netají ambície na zlatý hetrik. Ak by ho dosiahla, bola by druhým klubom v histórii extraligy – z troch majstrovských korunovácií sa premiérovo tešili Košice (2009, 2010, 2011).

Milo: Majster je pod väčším tlakom

Hokejisti Banskej Bystrice si aj po odchode trénera Vladimíra Országha udržali pod kanadským koučom Danom Cemanom orientáciu na zámorský štýl.

„Fyzický hokej nám prináša úspechy. Prichádzajú najdôležitejšie dni sezóny. Hokej hráme preto, aby sme vyhrali posledný zápas. Dvakrát sme sa po ňom tešili, radi by sme aj po tretí raz. Sme blízko, ale zároveň aj veľmi ďaleko,“ vraví skúsený obranca Ivan Ďatelinka.

Nitran Dušan Milo, majster sveta z Göteborgu 2002, v súčasnosti regionálny inštruktor, dvíhal pred tromi rokmi v závere extraligovej kariéry nad hlavu Pohár Vladimíra Dzurillu.

„Nitrania sa postupom do finále správne nabudili, získali sebadôveru. Ak podobné výkony zopakujú aj proti obhajcovi, môžu prekvapiť. Banskobystričania budú pod väčším tlakom, sú favoriti, prvé dva zápasy na ich ľade naznačia rozloženie síl. Ak hostia jeden vyhrajú, séria môže byť zaujímavá,“ podotýka.

Brankár Stephon Williams v drese Banskej Bystrice. Foto: TASR, Oliver Ondráš
SR Poprad hokej TL SF 3. zápas Banská Bystrica POX Brankár Stephon Williams v drese Banskej Bystrice.

Jaško: Rozhodnú brankári

Mužstvo od Hrona favorizuje aj skúsený tréner Ján Jaško.

„Nitrania si finále vybojovali na zvolenskom ľade v poslednom možnom zápase, za to im patrí uznanie. Domácich prevýšili v efektivite. Trpezlivo čakali na šance – a na rozdiel od Zvolena ich premenili. Tak to v dôležitých zápasoch chodí: môžete súpera tlačiť, no ak nedáte gól, tak sa vám to vypomstí,“ vraví.

Vo finále považuje za rozhodujúce výkony brankárov. „Kto z nich vytiahne viac zázračných zákrokov, toho mužstvo vyhrá. Alebo inak – ktorý z nich napraví viac chýb spoluhráčov pred ním, bude úspešnejší. Oba tímy majú na tomto poste kvalitných jednotlivcov, sú silné korčuliarsky. Očakávam chlapský boj, o niečo väčšie šance v ňom dávam Banskej Bystrici. Odhadujem to na 60 ku 40 v jej prospech,“ tvrdí.

Pripomína, že ich najväčšiu silu predstavujú legionári:

„Tak to bolo aj v predchádzajúcich sezónach, na nich sa budú spoliehať aj teraz. Nitra má tiež vyvážený tím, aj kvalitných legionárov i šikovných mladých útočníkov. Lantoši i Buček sú prísľubom. Privítal by som, keby slovenskí hokejisti viac udávali tón v tímoch finalistov, ale to je vec ich manažmentu.“

Bude sa bankár Nitry Juraj Šimboch tešiť aj po... Foto: TASR, Ján Krošlák
SR Hokej TL play off 1/2 7. Zvolen Nitra BBX Bude sa bankár Nitry Juraj Šimboch tešiť aj po skončení finálovej série?

Staš: Obhajca má širší káder

Milan Staš pôsobil na banskobystrickom trénerskom mostíku štyri sezóny, doviedol tím k prvej medaile – bronzovej.

„Oba tímy majú skúsenosti zo súbojov o medaily, o niečo viac Banskobystričania. Pred rokom si vybojovali titul v siedmom zápase na horúcom ľade v Trenčíne, vedia, aké je to hrať s nožom na krku. Ich prednosťou je aj širší káder, ak niekto z neho vypadne, vedia ho plnohodnotne nahradiť. Oba tímy sú verné svojmu štýlu, Banskobystričania uprednostňujú silovú hru,“ vraví bývalý útočník.

„Prvý zápas ukáže, kto sa dostane do psychickej výhody. Nemusí byť ešte rozhodujúca, no čosi naznačí. Nitrania majú v nohách náročnejšiu sériu, mali niektorých hráčov zranených, čo môže tiež zavážiť. Za plus v ich mužstve považujem šikovných mladých hráčov, ktorí majú ambíciu niečo dokázať a chcú napredovať. Finále im dáva príležitosť ukázať sa. V predchádzajúcich sériách patrili k oporám. Predpokladám, že Banská Bystrica vyhrá 4:2 na zápasy,“ prognózuje.

Pripomenieme, že Nitra na víťazstvo nad Banskou Bystricou čaká od 8. septembra 2017, odvtedy prehrala 14 ráz…

Nitrania sa nepozerajú späť. Vedia, čo platí na majstra

Majú im čo vracať. Pred rokom ich Banskobystričania sfúkli v semifinále 4:0 na zápasy, pred dvoma vo finále 4:1. V aktuálnom ročníku prehrali hokejisti Nitry všetkých päť vzájomných duelov.

Oveľa radšej tak zverenci Antonína Stavjaňu spomínajú na vyvrcholenie ročníka 2015/16, keď získali dosiaľ jediný majstrovský titul. Práve na ľade Banskej Bystrice.

„Vlani sme boli sklamaní. Náš herný prejav nebol dobrý, celkový výsledok bol krutý. Keď dostanete 0:4, vyzerá to, ako keby ste ani neboli v sérii. Odvtedy sa však oba tímy výrazne zmenili a na minulosť sa nepozeráme. V tejto sezóne sme s nimi odohrali vyrovnané zápasy – štyrikrát sme prehrali o gól – aj keď sa nám vyhrať nepodarilo,“ tvrdí obranca spod Zobora Miroslav Pupák.

Nitrania si potrebovali po náročnom semifinále so Zvolenom najmä oddýchnuť. Vydretý postup im však dodal novú energiu, väčšie sebavedomie a ešte viac stmelil partiu.

„Ukázal nám naše možnosti. Vieme, čo všetko dokážeme. Bystričania majú dlhodobo kvalitné mužstvo s vyrovnanými piatimi lajnami. Favoriti sú oni, my nejdeme do finále s tlakom. Veríme však, že bude mať pre nás šťastný koniec. Musíme si dať pozor na presilovky, veľa makať nohami, aby sme sa vyhli faulom. Bystrica však pre nás nie je strašiak,“ naznačuje skúsený obranca.

Na rozdiel od predošlého ročníka Nitrania lepšie zvládajú fyzickú hru.

„Poprad dal Bystričanom veľa gólov, hral podobný silový hokej ako oni. Vieme, čo na nich hrať a je v našich možnostiach ich zdolať. Je to len o hlavách, máme ich teraz veľmi dobre nastavené. Fyzickou hrou sme uspeli proti Trenčínu, nie je nám cudzia. Preto si veríme,“ dodáva Pupák. Majstra čaká piate finále po sebe, bojuje o tretí titul.

„Nikdy sme nebrali zápasy s Nitrou ako jednoduchšie. Preto sme ani nekalkulovali, koho by sme radšej dostali do finále. Ťaháme s Nitrou dlhočiznú víťaznú sériu, ale i tak pôjdeme do finále s pokorou. Súper ukázal v semifinále veľkú vnútornú silu. Po zraneniach sa ešte viac zomkol. Uvedomujeme si, že nás čaká ťažká séria,“ tvrdí útočník Banskej Bystrice Marek Bartánus.

TV Pravda: Šéf slovenského hokeja Martin Kohút pochvaľuje pripravenosť Bratislavy a Košíc pred blížiacimi sa MS na Slovensku

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #HC 05 Banská Bystrica #Tipsport Liga