Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bortňák: Majstrovský hetrik mi neprekáža. Len ho neprajem Bystrici

Čaká ho štvrté finále v rade. Po dvoch tituloch v drese Banskej Bystrice môže tomuto klubu zmariť nádeje na majstrovský hetrik a sám ho dosiahnuť. Už vo farbách Nitry.

07.04.2019 07:25
Dalibor Bortňák Foto:
Dalibor Bortňák.
debata

Dalibor Bortňák (28) je tmelom nebezpečného tretieho útoku hokejistov spod Zobora s Rapáčom a Bučekom na krídlach. „Bystrica je favorit finále, no nám naša pozícia vyhovuje. Do finále ideme s pokorou, ale zároveň s veľkým odhodlaním,“ tvrdí rodák z Prešova.

Ako sa vám podarilo tak výborne sa pripraviť na rozhodujúci siedmy duel semifinále so Zvolenom (4:1)?

Povedali sme si, že nie každý deň je šanca postúpiť do finále a v poslednom zápase do toho musíme dať všetko. Nepripúšťali sme si, že by niekto z nás vypustil čo i len jedno striedanie. Hrali sme tak, aby sme si po zápase nemohli nič vyčítať. Vyšlo to.

Čo rozhodlo?

Zvolen hral výborne. Mal super káder. Nás však v piatok podržal brankár. Bolo to aj o šťastí, ale išli sme mu naproti. Preto sa k nám priklonilo.

Nitra postúpila cez Zvolen do finále Tipsport Ligy Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Brankár Nitry Juraj Šimboch a Zvolenčan Samuel...

Prečo až päť zo siedmich zápasov v sérii vyhrali hosťujúce tímy?

Neviem, či je to len náhoda alebo to bolo spôsobené väčším tlakom na domáce mužstvo. Keď sa hosťom podarí streliť jeden-dva góly, domácemu tímu sa už hrá veľmi ťažko. Cíti priveľký tlak od fanúšikov. V sérii hralo veľmi dôležitú úlohu, kto strelil prvý gól. Stretli sa veľmi vyrovnané tímy a rozhodovali maličkosti.

Ako veľmi vám pomohla energia od divákov po šiestom zápase, ktorý ste doma prehrali?

Je známe, že v Nitre vždy vládne skvelá atmosféra. Pochváliť však musím aj tú z rozhodujúceho siedmeho zápasu, kde boli výborné oba fanúšikovské tábory. Bola radosť hrať pred takým obecenstvom. Keď ľudia žijú hokejom, posúva to hráčov vyššie. No a to, čo predviedli naši priaznivci v stredu, veru bežne nevidíte. Mnohí sme počas kariéry zažili nadávky na tribúnach po prehratých zápasoch, o to viac si vážime takéto niečo. Bolo to krásne a dodalo nám to energiu do siedmeho zápasu.

Vy ste pôsobili vo Zvolene aj v Banskej Bystrici. Ktoré zápasy sú pre vás výnimočnejšie?

V Bystrici som toho odohral viac ako vo Zvolene a navyše nás čaká už finále. Pôjdem do blížiacich sa zápasov s čistou hlavou. Po Urpínom som si trikrát zahral finále a dvakrát sme získali titul, odviedol som tam – myslím si – výbornú prácu a mám krásne spomienky. Finále za Nitru si chcem užiť a pomôcť svojmu mužstvu.

Takže majstrovskému hetriku sa nebránite. Len ho nemusí získať celá Banská Bystrica…

(smiech) Bolo by to krásne, ale tak ďaleko sa zatiaľ nepozerám. Pre nás bolo najdôležitejšie po náročnej semifinálovej sérii poriadne zregenerovať sily. Súper mal dlhšiu pauzu a odohral menej zápasov, čo mu dáva určitú výhodu. Do finále pôjdeme s pokorou a myslieť vždy budeme len na jeden zápas, ktorý sa pokúsime vyhrať.

V čom je Banská Bystrica najnebezpečnejšia?

Dobre sa poznáme z celej sezóny, no Bystrica ešte na play off vhodne doplnila mužstvo. Sledovali sme, ako hrali v prvom aj v druhom kole, tréneri nás upozornili na rôzne detaily. Prvé dve lajny majú obrovskú útočnú silu a super presilovky, ďalšie päťky sú veľmi dobre zložené na defenzívnejšie úlohy. Súper má veľmi silný a široký káder. Favorit je jasný a množstvo ľudí predpokladá, že skompletizujú hetrik. Nič však ešte nemajú vyhrané. Do finále ideme s pokorou, ale zároveň veľkým odhodlaním,

Dalibor Bortňák (vpravo) ešte v drese Banskej... Foto: SITA, Jakub Julény
HOKEJ-TL: Banská Bystrica - Nitra Dalibor Bortňák (vpravo) ešte v drese Banskej Bystrice. Uspeje proti nej vo finále už vo farbách Nitry?

Ukázal vám Poprad v semifinále recept na Banskú Bystricu?

Jasné, že je zdolateľná a trúfame si uspieť, len nechceme mať dopredu žiadne veľké vyhlásenia. Naša pozícia nám vyhovuje. Uvidíme na ľade, ako to bude vyzerať.

Vlani rozobrala Banská Bystrica Nitru v semifinále 4:0 na zápasy. Ako veľmi sa odvtedy zmenil herný prejav vášho súčasného zamestnávateľa?

Nitra má úplne inak zložený káder. Na minulý rok si už nikto nepamätá a rozhodne sa nebudeme pozerať späť. Pred nami je finále a my sa na neho veľmi tešíme. Zápasy budú tentoraz rozhodne iné.

Takmer celú sezónu hráte v útoku s Branislavom Rapáčom a Samuelom Bučekom. Čo hovoríte na veľký herný progres Bučeka, ktorý žiari v lige a dobre sa ukázal aj v reprezentácii?

Samo je mladý, veľmi šikovný a pracovitý chalan. Všetci ho ospevujú a právom. Má veľký potenciál, padá mu to tam a hokej si užíva, rovnako ako celá naša formácia. Sme radi, že sme si sadli, strieľame góly a rozhodujeme zápasy. Prajem mu, aby sa mu takto darilo aj ďalej, nech je zdravý. Má pred sebou veľkú kariéru.

TV Pravda: Šéf slovenského hokeja Martin Kohút pochvaľuje pripravenosť Bratislavy a Košíc pred blížiacimi sa MS na Slovensku

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Dalibor Bortňák