Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majster je krok od finále. Popradu opäť nevyšli presilovky, doma musí uspieť

Hokejisti HC'05 iClinic Banská Bystrica zvíťazili v nedeľnom piatom zápase semifinále Kaufland play off Tipsport Ligy nad HK Poprad 2:1. V sérii hranej na štyri víťazstvá vedú 3:2. Šiesty duel sa odohrá v utorok 2. apríla v Poprade.

31.03.2019 20:47 , aktualizované: 22:13
Štefan Fabian Foto: ,
Kapitán Popradu Štefan Fabian pred Banskobystričanom Éricom Faillem.
debata

HC '05 iClinic Banská Bystrica – HK Poprad 2:1 (1:0, 1:1, 0:0) – stav série: 3:2 Góly: 7. Selleck (Asselin, É. Faille), 21. Higgs (Southorn) – 30. D. Bondra (Paukovček, Salija)
Vylúčení: 3:1 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: M. Novák, D. Konc st. – Jobbágy, Bogdaň, 2807 divákov
Banská Bystrica: S. Williams – Mihálik, Marshall, Kubka, Ďatelinka, K. Sloboda, Southorn, Nemčík – Asselin, É. Faille, Selleck – Bartánus, Higgs, M. Lunter – Lamper, A. Šťastný, Zigo – Koper, Češík, Matoušek – Gabor
Poprad: Vošvrda – Erving, Petran, Miner, Karalahti, Salija, Fabian, Ťavoda – P. Svitana, Mlynarovič, Matúš Paločko – Buzzeo, Zagrapan, S. Takáč – Abdul, Paukovček, D. Bondra – Belluš, Heizer, Kundrik

Prvú šancu zápasu mal Poprad v druhej minúte. Takáč sa ocitol zočivoči Williamsovi, no ten predviedol efektný zákrok lapačkou. Následne si Bystričania utvorili prevahu, dobré možnosti mali Selleck a Asselin. No a práve títo hráči vytrestali nedorozumenie Buzzeoa s Takáčom v strednom pásme.

Asselin potiahol puk do útoku, finálnu prihrávku naporcoval Faille pred odkrytú bránku Selleckovi a ten sa nepomýlil 1:0. Hostia potom hrali presilovku, ale mohli v nej inkasovať, pretože do úniku sa dostal Higgs, no Vošvrda podržal svoj tím. Prácu mal aj v pätnástej minúte pri šanciach Failleho a Asselina. Neuspel pred ním neskôr ani voľný Higgs pri ľavej žrdi.

Začiatok druhej tretiny zachytili lepšie domáci hokejisti a zvýšili vedenie už po 39 sekundách. Na útočnej modrej čiare dostal puk Higgs, rútil sa sám na bránku a napokon si dorazil vlastnú strelu 2:0. Úradujúci majster si potom utvoril drvivý tlak, ale chýbala vyložená šanca. Naopak, na druhej strane sa dostal do úniku Bondra, no Williamsa nepokoril.

Podarilo sa mu to až v polovici stretnutia, keď pohotovo dorazil puk po predchádzajúcej strele Paukovčeka pri ľavej žrdi 2:1. Tretí gól mohli ešte do prestávky pridať Bystričania, skúšali to najmä Bartánus a Zigo. Príležitosť mal však i Poprad, Zagrapan sa ocitol pred odkrytou bránkou „baranov“, no neskoro zakončil, Williams sa stihol presunúť.

V tretej tretine boli sprvu aktívnejší domáci. Nebezpečný bol teč Lampera a gólom zaváňalo aj prečíslenie dvoch na jedného s koncovkou Ziga. Popradčania sa iba sporadicky dostávali pred bránku, domáca defenzíva bola takmer bezchybná. Až v 50. minúte sa poriadne zapotil Williams, keď vyrazil ťažký puk po strele Minera od modrej.

Banskobystričania boli bližšie ku gólu aj v ďalšej časti hry, najmä po peknom prieniku Asselina, no Vošvrda bol proti. V závere však Podtatranci mali dve presilové hry a v tej druhej hrozili. Zagrapan neuspel zblízka a Belluš z kruhu. V poslednej minúte hostia odvolali brankára a mohli inkasovať, Southorn trafil žrď.

Hlasy trénerov (zdroj: RTVS)

Dan Ceman, tréner Banskej Bystrice: „Prvá tretina sa nám vydarila. Hrali sme výborne. V druhej sme rýchlo na začiatku dali druhý gól a hneď sme chceli pridať aj tretí. Prestali sme hrať to, čo sme chceli. Produkovali sme taký horedole hokej, čo nebol náš zámer. V tretej tretine to už bolo lepšie, zvládli sme aj dve oslabenia, chlapci tam blokovali streli, hrali obetavo, čo bolo tiež kľúčové k tomu, aby sme tento zápas vyhrali. Poprad má skvelého brankára, opäť toho veľa pochytal. Mali sme šance na viac gólov. Podali sme však jeden dobrý tímový výkon.“

Roman Stantien, tréner Popradu: "Očakávali sme veľký nápor domácich hneď zo začiatku, ale ten neprišiel. Boli sme prekvapení, že Bystrica to hrá odzadu. Postupom času sme sa tomu prispôsobili a oni to využili. Súper začal na nás viac tlačiť. Domáci boli lepší v osobných súbojoch, viac boli v našom pásme a hru mali častejšie pod kontrolou než my. Chceli sme to zmeniť v druhej tretine, no hneď pri prvom striedaní sme inkasovali druhý gól.

Potom sme sa už prebudili, začali sme hrať to, čo sme chceli, ale Bystrica i napriek tomu mala ďalšie šance, podržal nás brankár Vošvrda. Čakali sme na našu chvíľu, znížili sme na 2:1 a vedeli sme, že by sa dalo s týmto zápasom ešte niečo urobiť. Tretiu tretinu si však Bystričania ukontrolovali, hrali zozadu. Nás mrzí, že sme nevyužili v závere zápasu štvorminútovú presilovku. Ak takéto možnosti v početnej prevahe nevyužijeme, nemôžeme vyhrať."

Brock Higgs, autor víťazného gólu Banskej Bystrice: „Bol to tesný zápas, čo sme aj predpokladali. Všetky štyri formácie hrali dobre, dali sme do toho všetko. Podali sme dobrý výkon, chceme ho zopakovať aj v Poprade, ale bude to tam ťažké. Brankár Popradu chytal dobre, aj pri mojom góle dobre zneškodnil moju strelu, no napokon som to tam dotlačil. V závere sme sa nechali zbytočne vylúčiť, ale i v oslabení sme nechali na ľade všetko a zvládli sme to.“

TV Pravda: Šéf slovenského hokeja Martin Kohút pochvaľuje pripravenosť Bratislavy a Košíc pred blížiacimi sa MS na Slovensku

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #HK Poprad #HC 05 Banská Bystrica