Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poprad si verí aj proti majstrovi. Je to pre nás ako finále, vraví kapitán

Košický rodák Štefan Fabian (38) priviedol v pozícii kapitána hokejistov Popradu do semifinále Tipsport Ligy.

21.03.2019 15:28
SR Hokej TL Štvrťfinále Play Off  Poprad Košice... Foto: ,
Fanúšik Popradu sa teší z gólu počas zápasu šiesteho štvrťfinále play off hokejovej Tipsport Ligy medzi HK Poprad a HC Košice.
debata

„Na Košice sme si verili. Postup sme decentne oslávili, teraz sa už tešíme na súboje s Banskou Bystricou,“ vraví hokejista s vyše tisíckou zápasov v najvyššej slovenskej súťaži.

Z čoho pramenil optimizmus popradského mužstva v sérii proti Košiciam?

Spoliehali sme sa na vyrovnanosť nášho tímu. V základnej časti sme podávali konzistentné výkony, možno s výnimkou dvoch-troch zápasov sme nemali nejakú väčšiu krízu. Aj v tom je naša sila. Vychádza zo spoľahlivej defenzívy, máme aj šikovných útočníkov, ktorí vedia zakončiť brejky. Vo štvrťfinále sme to potvrdili.

V treťom zápase na košickom ľade vypukla prvá popradská postupová radosť, no rozhodcovia gól neuznali pre posunutie bránky – a domáci v predĺžení vyhrali. Bolo náročné vyrovnať sa s takou situáciou?

Pri našom góle som videl, že košická bránka je posunutá, Janko Laco to urobil šikovne. Bolo na rozhodcoch, ako to vyhodnotia. Nebola to príjemná situácia, no ďalší zápas sme mali doma – a v ňom sme urobili rozhodujúci posledný krok. Hlavy sme si nastavili tak, že ideme vyhrať – a zvládli sme to na veľkú radosť nás i našich fanúšikov.

Netŕpli ste v závere, keď hostia stiahli trojgólovú stratu na rozdiel gólu a zo sľubne rozohratého duelu sa stala dráma?

V takých chvíľach vám v hlave prebehne všeličo… Najtesnejšie víťazstvo sme ubránili obetavosťou – aj so štipkou šťastia.

Ako sa dajú nastaviť hlavy na víťazstvo?

Počas jednej z prestávok sme vyrazili na sústredenie do vysokohorského tatranského prostredia. Hokej sme akože vypustili z hlavy, odreagovali sme sa, nabrali energiu i podebatovali. Všetko smerovalo k tomu, aby sme sa vrátili silnejší a odolnejší.

Sú pre vás ako odchovanca Košíc zápasy proti nim špecifickejšie?

Už to nie je také vzrušujúce ako kedysi. V košickom mužstve mám veľa bývalých spoluhráčov. S Gabom Spilarom sme hokejovo vyrastali, s Lacim Nagyom sme dobrí priatelia. Postúpiť mohol len jeden, takže gratulovali oni mne.

Pochválite niekoho z vašich spoluhráčov z pozície kapitána?

Mohol by som, ale nerád by som menoval. Hokej je kolektívny šport, sme súdržná partia. Každý v nej pozná svoju úlohu. Pred sezónou bol prvým naším cieľom postup do play off. Teší nás, že sme na rozdiel od minulej sezóny prešli cez prvé kolo. Vyradili sme silného súpera, trúfame si aj na obhajcu titulu. Veríme, že nás čaká ešte dlhá cesta.

S Banskou Bystricou mal Poprad v základnej časti aktívnu bilanciu – z piatich zápasov vyhral štyri. Viete na majstra zahrať?

Štatistika je pekná vec, no dôležité bude potvrdiť ju v semifinálových zápasoch. Možno mierna psychická výhoda je na našej strane, no play off je iná súťaž než základná časť. Banská Bystrica má široký a kvalitný káder, hrá útočný hokej. Črtá sa zaujímavá séria.

V tíme ste jediným pamätníkom neúspešného finále proti Žiline v roku 2006, v roku 2011 Poprad podľahol vo finále Košiciam, slovenský titul ešte nezískal. Motivujete aj takto kabínu?

Určite, no najprv musíme zdolať ďalšieho súpera. To je teraz pre nás ako finále.

Potiahnete ešte ďalšiu sezónu?

Ak mi bude zdravie slúžiť a bude o mňa záujem, prečo nie?

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Poprad #Tipsport Liga #Štefan Fabian #Kaufland play off