Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nepovedali sme posledné slovo, avizuje opora Detvy. Zuzin: Chceme ísť až do finále

Na banskobystrickom ľade sa výborne naladili, no doma eufóriu nezužitkovali. Pritom, najmä v treťom stretnutí, neboli k ďalšiemu prekvapeniu vôbec ďaleko.

15.03.2019 18:01
Branislav Kubka, Michal Murček Foto: ,
Banskobystričan Branislav Kubka (vľavo) a Michal Murček z Detvy.
debata

Hokejisti Detvy prehrávajú vo štvrťfinálovej sérii Tipsport Ligy s Banskou Bystricou 1:3. V troch zo štyroch súbojov však zanechali veľmi dobrý dojem. Nezvládli len prvý duel, v ktorom ich víťaz základnej časti zlomil štyrmi gólmi v prostrednej tretine.

Doma najprv uhrali v riadnom hracom čase bezgólovú remízu, v predĺžení rozhodol o triumfe hostí najproduktívnejší muž súťaže Éric Faille. Rovnaký hráč bol kľúčom k úspechu aj vo štvrtok, keď v úvode druhej tretiny zvýšil lišiacky na 2:0. Banskobystričania nakoniec zvíťazili 3:0.

„V treťom dueli sme hrýzli. Dlho sme udržali bezgólový stav. Rozhodujúci gól sme dostali z protiútoku po našej šanci. Platilo známe nedáš-dostaneš. Mohli sme dať gól a za stavu 2:1 na zápasy by aj štvrtkový duel vyzeral inak. Mrzí nás to. Prehra v predĺžení nás ovplyvnila,“ priznáva obranca Detvy Martin Chovan.

Pozícia jeho mužstva pred nedeľňajším piatym duelom je výrazne iná, než bola za stavu 1:1 pred presunom do Detvy. Majster z predošlých dvoch sezón je už jasne na koni a fanúšikovia očakávajú, že sériu soma uzavrie.

„Veľmi radi by sme sa ešte vrátili do Detvy. Aj pre poďakovanie sa fanúšikom, ktorí nás verne hnali vpred celú sezónu. Vieme, že Bystrica má obrovskú kvalitu a opätovné majstrovské ambície. No aj v nás niečo je. To, čo nám chýba, nahrádzame veľkým entuziazmom a bojovnosťou. Ešte sme nepovedali posledné slovo. Dáme do najbližšieho zápasu všetko ako aj v doterajších stretnutiach a uvidíme, či to bude stačiť. Ak áno, ešte môžeme sériu poriadne zamotať,“ dodáva člen širšieho kádra Craiga Ramsayho.

Hoci sú Detvania na pokraji vyradenia z play off, Chovan tvrdí, že si zaslúžia pochvalu. „Sme veľmi radi, že sme si potvrdili, že dokážeme hrať aj s majstrom. Som hrdý na všetkých spoluhráčov. Už v predkole proti Novým Zámkom sme podávali veľmi zodpovedné výkony a teraz v tom pokračujeme. Odvádzame dobrú robotu a rozhodne sa nemáme za čo hanbiť. Veľká škoda záveru tretieho zápasu,“ povzdychne si.

Tréner Banskej Bystrice je po stretnutiach v Detve spokojný. „Naplnili sme náš plán. Ubránili sme prvú domácu päťku a vyšli nám presilovky. Úloha splnená,“ skonštatoval po zápase.

Chceme ísť až do finále, neskrýva Zuzin

Nevyužili prvý mečbal, ale o postup sa neobávajú. Zároveň však Budapešť v žiadnom prípade nepodceňujú. Hokejisti Zvolena vedú vo štvrťfinále Tipsport Ligy 3:1 na zápasy a v nedeľu túžia pred vlastnými divákmi spečatiť postup medzi najlepšiu štvoricu. „Ak budeme hrať ako doteraz a navyše strelíme prvý, prípadne druhý gól, súper nebude mať šancu,“ tvrdí útočník spod Pustého hradu Peter Zuzin (28).

Túžili ste uzavrieť sériu v štyroch zápasoch. Prečo sa vám to nepodarilo?

Musím povedať, že sme vôbec nehrali zle. Kondične ani takticky sme nezlyhali. Práve naopak, vytvorili sme si veľa vyložených šancí, len sme ich nedokázali premeniť. Puk niekoľkokrát skákal na bránkovej čiare či v jej blízkosti. Duel sa dosť podobal druhému na našom ľade, ktorý sme so šťastím rozhodli až v samostatných nájazdoch. Nič to. Už myslíme len na nedeľňajší súboj a na to, aby sme ho zvládli.

Čo v ňom rozhodne?

Každý zápas je iný a ťažko dopredu odhadnúť priebeh stretnutia. Jednoznačne však chceme sériu ukončiť. Dôležité bude, aby sme strelili prvý, prípadne druhý gól, potom už Budapešť nebude mať šancu. No zopakujem, každý súper v play off má svoju kvalitu a musíte podať dobrý a zodpovedný výkon, aby ste uspeli.

Prekvapili vás výkony MAC v play off?

V play off už hrá každé mužstvo veľmi pozorne, snaží sa robiť minimum chýb. V zápasoch už nebýva toľko prečíslení či odfláknutých návratov do defenzívy. Každý jeden osobný súboj je dôležitý. Rozhoduje správne zvolená taktika, nastavená hlava a aj šťastie. Hráči Budapešti asi vedeli, čo platí na Miškovec. Preto ho vyradili. Pochvalu si zaslúži ich hra v presilovke, vedia si to v nej pekne hodiť.

Peter Zuzin zo Zvolena. Foto: SITA, Jakub Julény
Peter Zuzin Peter Zuzin zo Zvolena.

Aké sú ambície Zvolena v play off?

Jednoznačne chceme ísť do finále. Aj preto je pre nás dôležité ukončiť sériu s Budapešťou a psychicky aj fyzicky dobre zregenerovať. Zápasy v play off sú totiž poriadne náročné, odčerpávajú množstvo síl a k tomu treba pripočítať aj neustále cestovanie. Telo sa v tejto fáze sezóny rýchlejšie vyčerpá.

Sledujete ostatné štvrťfinálové série? Premýšľate pomaly aj nad ďalším súperom?

Áno, snažím sa mať prehľad. Keď prejdeme cez Budapešť, budeme si potenciálnych súperov všímať viac. Vyberať si medzi Nitrou, Popradom a Košicami, prípadne aj Detvou, však nemá význam. Každý má svoju kvalitu a navzájom sa dobre poznáme. Všetci budú mať hru súpera dobre naštudovanú, každý sa na zápasy veľmi dobre pripraví. Bude to už najmä o rôznych detailoch a taktických ťahoch.

TV Pravda: Šéf slovenského hokeja Martin Kohút pochvaľuje pripravenosť Bratislavy a Košíc pred blížiacimi sa MS na Slovensku

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #HC 05 Banská Bystrica #HC 07 Detva #MAC Budapešť