Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poľovačka Dukly na Lantošiho? Ramsay sa na to nemohol pozerať

Nitrania vyrovnali stav štvrťfinálovej série s Trenčínom. V utorok ho zdolali jasne 4:1, no po zápase viac rezonovala tvrdá hra hokejistov Dukly, priam až poľovačka na produktívneho Róberta Lantošiho.

13.03.2019 14:47 , aktualizované: 16:46
HOKEJ-TL: Nitra - Trenčín Dukla Foto: ,
Judd Blackwater z HK Nitra a Jiří Gula z HK Dukla Trenčín v súboji o puk.
debata (6)

„Je normálne, že v play off sa hrá tvrdo do tela. No malo by to byť v rámci pravidiel,“ tvrdí útočník Nitry Dalibor Bortňák (28).

Vládne v Nitre spokojnosť s remízovým stavom série?

Jasné, že najradšej by sme do semifinále postúpili v čo najkratšom čase, ale vieme, že proti nám stojí kvalitný súper. Dukla má hráčov s bohatými skúsenosťami a séria nebude jednoduchá. Prvý zápas nám nevyšiel, ale hodili sme ho za hlavu a mysleli na ďalší. Teraz je 1:1 a všetko je otvorené. Už sa plne koncentrujeme na tretí duel v Trenčíne.

Utorňajší duel bol dosť nervózny. Prečo?

Trenčania predviedli veľa zákrokov za hranicou dovoleného. Je len na rozhodcoch, aby s tým urobili poriadok. Aj v prvom stretnutí bolo takýchto zákrokov viac a rozhodcovia ich púšťali. V utorok ich už posudzovali prísnejšie. Je rozdiel hrať tvrdo a zákerne. Tvrdá hra do tela v rámci pravidiel nám nerobí žiadne problémy. Keď však rozhodcovia púšťajú aj škaredé zákroky, hráči si dovoľujú čoraz viac aj bez puku.

Mali ste pocit, že súper poľoval na Róberta Lantošiho?

Každý nech si urobí názor sám. Dvakrát mu zaútočili na hlavu a raz protihráč vystrčil koleno meter do strany. To asi nie je normálne.

Bude to v Trenčíne ešte búrlivejšie a viac sa pritvrdí alebo sa hra upokojí?

Je normálne, že v play off sa hrá tvrdo do tela. Aj my chceme hrať takto, ale v rámci pravidiel. Pozeráme sa len na seba. Aká bude taktika Dukly, to je vec súpera. My si oddýchneme a prídeme do Trenčína bojovať o ďalšie víťazstvo.

V čom bol v podaní Nitry druhý duel lepší?

Aj v prvom zápase sme dali rýchlo prvý gól, teraz sme ich nastrieľali až štyri. Rozhodcovia prísnejšie posudzovali nedovolené zákroky a my sme z presiloviek vyťažili tri góly. To nám dosť pomohlo.

Ako sa vám pozdávala atmosféra v hľadisku?

Nitrianski fanúšikovia sú známi tým, že vedia vytvoriť búrlivé prostredie. Pre mňa bolo ľahké zvyknúť si na nich. Vždy je to jednoduchšie, keď stoja na vašej strane a nie proti vám. V play off je však už všade dobrá atmosféra. Nepochybujem, že aj v Trenčíne to bude super a na štadión príde veľa ľudí. Takéto zápasy si každý hokejista užije.

Ramsay sa na to nemohol pozerať

Hokejisti HK Nitra síce v druhom štvrťfinálovom zápase Kaufland play off Tipsport ligy zdolali Trenčín 4:1 a vyrovnali stav série na 1:1, v ich tábore však prevládalo rozčarovanie.

Týkalo sa najmä zákrokov na útočníka Róberta Lantošiho, ktorý po atakoch trenčianskych hráčov prišiel o šesť zubov.

Vedenie nitrianskeho klubu chystá podnet na Disciplinárnu komisiu Slovenského zväzu ľadového hokeja (DK SZĽH), k citlivému posudzovaniu zákrokov na hlavu a krk vyzýva aj riaditeľ Pro-Hokeja Richard Lintner.

Naživo v Nitra aréne sledoval zápas aj reprezentačný tréner Craig Ramsay, no nevydržal do konca.

„Mám rád hokej v play off, ale nechcem vidieť žiadnych hráčov zranených. Údery, ktoré dostal Lantoši, boli dosť silné. Nebudem však komentovať to, či to bolo fér alebo nie. Keď som ho dvakrát videl zraneného, odišiel som zo svojho miesta a zápas som dopozeral inde. Verím, že bude v poriadku a že bude môcť hrať na majstrovstvách sveta,“ uviedol Ramsay pre mynitra.sme.sk.

Najväčšie „iskrenie“ síce zatiaľ ponúkla séria Nitry s Trenčínom, o ostré zákroky však nebola núdza ani na ďalších štadiónoch. Aj preto sa k zápasom play off vyjadril riaditeľ Pro-Hokeja Richard Lintner.

„Som nesmierne spokojný v akom tempe, nasadení a kvalite sa tohtoročné Kaufland play off Tipsport Ligy rozbehlo. Do play off bezpochyby patrí maximálna tvrdosť, bez ktorej si vypäté zápasy neviem predstaviť. Som však znepokojený, koľkých zákrokov na hlavu a krk sme boli v prvých zápasoch svedkami. Budem apelovať na kluby, disciplinárku aj oddelenie rozhodcov, aby tento fakt vnímali citlivo predtým, ako by prišlo k zraneniam, ktoré v hokeji nechceme vidieť,“ uviedol Lintner na facebookovej stránke Tipsport Ligy.

Do Košíc sa vrátiť nechceme, znie z Popradu

Obrátené garde hokejových zápasov medzi Košicami a Popradom platí aj v play off. Domáci ešte nevyhrali v tomto ročníku ani raz! Popradčania dvakrát zdolali v Steel Aréne Košičanov a utvorili si nádejné východisko pred dvoma súbojmi pod Tatrami.

„Dosiahli sme, čo sme chceli, doma urobíme všetko, aby sme už do Košíc cestovať nemuseli. Recept na to máme, prezrádzať ho nebudem. Uvidíme, ako ho uplatníme na ľade,“ vraví útočník Samuel Takáč. Do materského klubu sa vrátil po troch rokoch pôsobenia vo Francúzsku.

„Nepamätám si, že by sa nám v predchádzajúcich ročníkoch v Steel Aréne tak darilo. Keď sa vyhráva, odráža sa to aj na nálade v kabíne.“

Má jasno aj v tom, prečo sa Poprad vracal domov s čistým štítom.

„Ukázali sme väčšiu vôľu po víťazstvách, vtedy sa aj šťastie prikloní k tímu, ktorý mu ide naproti. Súpera sme prevýšili v blokovaní striel. Oba zápasy nás stali veľa síl a boli náročné – každý z iného pohľadu. Na prvý sme nastúpili takmer po dvojtýždňovej prestávke, čo bolo vidieť na oboch mužstvách, preto bol ťažší fyzicky. Trénovať môžete, koľko chcete, zápas to nenahradí. Vedeli sme, že v druhom na nás domáci vybehnú, ich tlak sme ustáli – a v predĺžení rozhodli. Na vlastnom ľade sme odhodlaní vyhrať, súper takisto, takže dôležitá bude osobná statočnosť.“

Košičania sa v Poprade pokúsia natiahnuť zaujímavý úkaz začarovaného domáceho ľadu a súperovi vrátiť dve prehry.

„Nič iné nám neostáva, ak chceme ísť ďalej. Aby sa tak stalo, potrebujeme sa zlepšiť vo všetkom. Toto už nie je základná časť, naháňať dvojzápasovú stratu nie je nič príjemné, ale zasa ani nemožné. Ak sa vrátime k našej hre, môžeme byť úspešní. Určite vieme hrať lepšie ako v dvoch predchádzajúcich stretnutiach. Verím, že sa dobre pripravíme a v Poprade odvety zvládneme,“ želá si skúsený útočník Košíc Gabriel Spilar.

V čom mužstvo zaostalo za súperom?

„Najmä v pohybe, celoplošnej aktivite, kombináciách i väčšej kontrole puku. Ak ho máte častejšie, utvoríte si aj viac príležitostí. Popradčania sú na koni, doma budú hrať inak než u nás, no od nás závisí, koľko im dovolíme. V prvých dvoch zápasoch sa držali svojej taktiky, majú niekoľko individulít, no aj my máme kvalitu, len musíme zvýšiť efektivitu,“ zdôrazní – a pridá aj sebakritický pohľad:

„Ani ja nie som spokojný so svojimi výkonmi, určite viem hrať lepšie. Ak si to povie každý z nás, tak v piatok a v sobotu ukážeme v Poprade víťaznú tvár.“

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Trenčín #HK Nitra #Kaufland play off