Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bystrica hetrik nezíska, tvrdí Staňa. Detva ju však nezastaví

Výkony brankárov, disciplína, presilové hry a správne načasovanie formy. V play off rozhodujú o víťazoch a porazených rok čo rok rovnaké detaily.

09.03.2019 09:00
Bystrica titul Foto: ,
Hokejisti HC´05 iClinic Banská Bystrica s majstrovským pohárom Vladimíra Dzurillu na Námestí SNP v Banskej Bystrici v apríli 2018.
debata

Kto ich zvládne lepšie a na jeho stranu sa postaví aj šťastena, postúpi ďalej. Pre druhého sa sezóna končí. Hokejová Tipsport Liga ponúka vo štvrťfinále dve vyrovnané dvojice.

Zvyšné dve série by mali mať jednoznačný priebeh. No už kvalifikácia play off ukázala, že realita môže pokojne postaviť papierové predpoklady na hlavu.

Dôležití hráči zo štvrtej päťky

Víťaza základnej časti z Banskej Bystrice na úvod vyraďovacích bojov otestuje Detva. Mužstvo trénera Josefa Tureka obsadilo až desiatu priečku, ale v predkole nečakane vyradilo Nové Zámky. Ďalší celok z Pohronia Zvolen si v prvom kole zmeria sily s Budapešťou.

Výrazne dlhšie a vyrovnanejšie série sa očakávajú medzi Nitrou (3) a Trenčínom (6), resp. Košicami (4) a Popradom (5).

„Kľúčom k úspechu v play off je brankár. No potrebujete, aby čo najviac hráčov malo ideálnu formu. A taktiež tímový výkon. Nemôžete stavať hru na jednom či dvoch hráčoch, zabrať musia aspoň dva útoky, ideálne všetky štyri. Často strieľajú rozhodujúce góly práve hokejisti zo štvrtej päťky. Je optimálne, keď hrá vaše mužstvo najlepší hokej práve v play off,“ tvrdí bývalý reprezentačný brankár Rastislav Staňa.

V play off výrazne rastie aj význam presilových hier. Jedna využitá početná výhoda môže zmeniť vývoj celej série.

„V play off sa góly dávajú ťažšie, každý sa viac sústreďuje na obranu. O to dôležitejšiu rolu hrajú presilové hry. Kto ich má dobre zvládnuté a je v nich silný, bude ľahšie víťaziť,“ vysvetľuje majster sveta z Göteborgu.

Obhajca to v play off vie

Banskobystričania majú vo svojom strede najproduktívnej­šieho hráča ligy Érica Failla, k dispozícii najlepšiu presilovkovú formáciu a aj v hre v oslabení sú na tom výrazne lepšie než Detvania.

„Liga je vyrovnaná, čo sa potvrdilo už v kvalifikácii play off, ale Banská Bystrica patrí jednoznačne k favoritom na titul. V posledných rokoch má v play off vždy optimálnu fazónu. No obhajovať tituly je nesmierne ťažké, preto očakávam zmenu a niekto ju tentoraz zdolá. Vo štvrťfinále to však ešte nebude,“ naznačuje Staňa.

Pre Detvu je už účasť vo štvrťfinále veľký úspech. Jej hráči túžia dosiahnuť ešte viac, ale rozdiel v kvalite oboch kádrov hovorí jednoznačne v prospech šampióna z predošlých dvoch ročníkov.

„Detva mala v kvalifikácii hru postavenú na brankárovi Petríkovi a jednom útoku, v ktorom vyčnievajú Puliš so Ščurkom. Jeden dáva góly a druhý je vynikajúci bojovník. Zdolať Banskú Bystricu s jedným útokom je však takmer neriešiteľná úloha. Nemá na to, aby vyhrala v sérii štyrikrát,“ dodáva Staňa.

Zvolen má najlepších brankárov

Rovnako výrazný favorit je aj Zvolen. V základnej časti nastrieľal o 35 gólov viac a inkasovali o 69 gólov menej než Budapešť.

„Vo Zvolene už minulý rok hovorili o titule a tento rok potvrdzujú, že to s útokom naň myslia veľmi vážne. Keby sa vo finále stretli práve Banská Bystrica so Zvolenom bolo by to veľké derby. Dve väčšie susediace mestá proti sebe – atmosféra by bola vynikajúca. No opakujem, liga je veľmi vyrovnaná a môže prísť aj k prekvapeniam,“ naznačuje Staňa.

V prospech Zvolenčanov hovorí aj najlepšia brankárska dvojica v súťaži Tomáš Tomek a Mackenzie Skapski. „Bude zaujímavé sledovať, či v play off stavia len na jedného z nich alebo budú striedať oboch. Obaja však majú na to, aby potiahli mužstvo za poprednými priečkami,“ myslí si Staňa.

Zároveň však neodpisuje ani brankára Budapešti Benceho Bálizsa, ktorý nečakane v kvalifikácii zatienil Adama Vaya z Miškovca, ktorý patril medzi najlepších brankárov základnej časti. „V play off môže vyniknúť ktokoľvek. Pokojne aj niekto, kto nikdy predtým nechytal v play off. Je to najmä o hlave, musí si veriť a vygradovať svoje výkony,“ približuje.

TV Pravda: Majster sveta Radoslav Hecl o budúcnosti HC Slovan Bratislava

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Tipsport Liga #Kaufland play off