Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pukalovič: Maďarské kluby nášmu hokeju nič neprinášajú

Banská Bystrica a Zvolen potvrdili najvyššie ambície. Nitra sa udržala v špičke, Košice sa do nej vrátili. Príjemným prekvapením sezóny boli výkony Popradu a Nových Zámkov, tie však v poslednom kole prepustili miesto v prvej šestke Trenčínu.

27.02.2019 18:41
Ádám Vay, Balázs Göz, Ondrej Mikula Foto: ,
Brankár Miškovca Ádám Vay zasahuje pri šanci Trenčana Ondreja Mikulu, ktorého sa snaží zastaviť Balázs Göz.
debata (25)

Miškovec neúspešne atakoval najlepších, no spoločne s Budapešťou nebude chýbať v play off. V baráži sa zaslúžene predstavia Žilinčania.

Tipsport Liga mala opäť o čosi vyrovnanejší priebeh než v predošlých rokoch. Kým vlani sa od ostatných výrazne oddelila prvá pätica, teraz držali s najlepšími krok aj Trenčín, Nové Zámky a Miškovec. Dukla zaznamenala najvýraznejší herný aj bodový prepad. Od štartu sezóny sa výrazne trápila, no vďaka lepšie zvládnutému záveru základnej časti predbehla Nové Zámky.

Sympatický Poprad, čierny kôň Trenčín

„Výhra Banskej Bystrice je zaslúžená. Počas celej sezóny sa ťahala o prvé miesto so Zvolenom. Celá špička však bola vyrovnaná. Bystrica je známa tým, že sa nespolieha len na štyri formácie, ale päť a možno aj šesť kvalitných pätiek. Tento systém sa jej osvedčil v predošlých dvoch sezónach, keď získala titul,“ chváli prácu úradujúceho šampióna bývalý reprezentačný obranca Róbert Pukalovič.

Nezabúda však ani na Zvolen, v drese ktorého v minulosti získal majstrovský titul (v lige triumfoval aj so Slovanom a Trenčínom). „Už aj vo Zvolene si uvedomili, že potrebujú širší káder kvalitných hráčov a zvýšili aj počet legionárov. V play off to bude veľmi vyrovnané a zaujímavé. Stredoslovenské derby je vždy veľmi atraktívne,“ predpovedá možné zloženie finálovej dvojice.

Kapitán Banskej Bystrice Tomáš Surový s pohárom... Foto: SITA, Jakub Julény
Tomáš Surový, Dušan Pašek, Richard Lintner Kapitán Banskej Bystrice Tomáš Surový s pohárom Dušana Pašeka za víťazstvo v základnej časti Tipsport Ligy. Trofej mu odovzdali riaditeľ spoločnosti Pro-hokej Richard Lintner (vpravo) a Dušan Pašek ml.

Zároveň však pripomína veľkú vyrovnanosť mužstiev počas základnej časti. „Najpríjemnejšie ma prekvapil Poprad – postavením v tabuľke aj výsledkami. Veľmi nenápadne získaval body a odzrkadlilo sa to na peknom piatom mieste. V popredí sa držali aj Nové Zámky, ale v utorok nezvládli tlak z dôležitosti kľúčového zápasu i domáceho prostredia. Trenčín si to v pohode uhral. Zámky teraz musia do predkola, ale netreba odpisovať ani mužstvá v ňom. Pokojne môžu vo štvrťfinále potrápiť favoritov,“ naznačuje tréner HC Bratislava.

Prvú štvorku považuje za o čosi silnejšiu než zvyšok účastníkov play off, no zároveň očakáva vzkriesenie trenčianskej Dukly. „Na poslednú chvíľu sa dostala do šestky, dala sa herne i mentálne dokopy a v play off môže príjemne prekvapiť,“ doplní.

Chýba obmedzenie cudzincov

Záverečné stretnutia o čo najlepšie pozície pre vyraďovacie boje už prinášali takmer všetky aspekty zápasov play off. Tímy si skúšali hru, s ktorou by mali uspieť v najdôležitejšej časti sezóny. Niektoré nové taktické varianty si však nechali až na samotné play off.

To odštartujú dve série predkola hrané na tri víťazstvá, v ktorých si zmerajú sily Nové Zámky s Detvou a Miškovec s Budapešťou.

Róbert Pukalovič. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Róbert Pukalovič Róbert Pukalovič.

„Myslím si, že oba maďarské kluby sú spokojné. Vyhli sa posledným priečkam, zahrajú si play off a jeden tím sa predstaví aj vo štvrťfinále. Pre maďarský hokej je to úspech. Chápem, že pre ligu má angažovanie maďarských mužstiev nejaký prínos. Sú i akýmsi oživením, no slovenskému hokeju tento krok nepriniesol nič,“ tvrdí bez okolkov.

Mrzí ho aj priveľký počet legionárov vo viacerých mužstvách. „V súťaži je veľmi málo mužstiev, kde hrajú prím Slováci a odzrkadľuje sa to aj v produktivite. Priestor v presilových hrách často dostávajú cudzinci. Nie som proti nim, ale ich počet by mal byť obmedzený, aby mali väčší priestor domáci hokejisti,“ hovorí.

Najviac ho potešil herný rast Róberta Lantošiho. „Som rád, že ukázal svoje kvality a pridal sa k nemu aj Samo Buček. Nikdy som netvrdil, že pre mladých treba umelo vytvárať miesta. Musia mať požadovanú kvalitu. Preto som rád, že Samo toto potvrdzuje. V klube boli trpezliví, hoci to s ním nemali vždy jednoduché. Tento rok sa však asi dal na správnu cestu a ukazuje, čo v ňom je,“ vysvetľuje Pukalovič.

TV Pravda: Miroslav Šatan o blížiacich sa majstrovstvách sveta na Slovensku (vysielané 12. 2. 2019):

Video

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #HC 05 Banská Bystrica #MAC Budapešť #DVTK Jegesmedvék Miškovec