Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenčinu som sa naučil doma vo Švédsku, vraví legionár z Banskej Bystrice

Ako každý mladý hokejista vo Švédsku túžil najmä po pôsobení v elitnej SHL. Tento sen si zatiaľ Gilbert Gabor (23) nesplnil.

28.01.2019 18:22
Gilbert Gabor Foto: ,
Gilbert Gabor.
debata

Rodák zo Štokholmu, ktorého obaja rodičia pochádzajú zo Slovenska, totiž brázdi ľadové plochy pod Tatrami v drese Banskej Bystrice, s ktorou vlani získal majstrovský titul. „Keď som bol menší, ani mi nenapadlo, že by som mohol hrať hokej na Slovensku,“ prezrádza autor víťazného gólu Banskobystričanov v nedeľňajšom súboji s Popradom (3:2).

Popradčanov ste zdolali prvý raz v sezóne. Nepasujú vám?

Poprad zahrá proti nám vždy veľmi dobre. O to sme radšej, že sme vzájomný súboj konečne zvládli. Bol to dobrý zápas vo výbornej atmosfére. Vieme, že do konca základnej časti ostáva už len osem stretnutí. Pokúsime sa ich vyhrať čo najviac, aby sme v tabuľke boli čo najvyššie. Najdôležitejšie však je, aby sme boli mentálne aj fyzicky nachystaní na play off.

Strelili ste len štvrtý gól v sezóne.

Pre mňa je dôležité, že som opäť po dlhšej dobe skóroval. V predošlom ročníku mi to padalo o čosi viac, teraz mám trochu smolu. Každý v tíme však má iné úlohy. Niektorí chalani majú strieľať góly, iní viac brániť a hrať fyzicky. Spoločne tvoríme mužstvo, každý robí všetko preto, aby sme vyhrali.

Aké sú vaše úlohy?

Odo mňa nik nečaká, že budem produktívny ako Faille, Higgs alebo Asselin. Som skôr silový typ útočníka. Mám hrať tvrdo do tela a prinášať potrebnú energiu. No dokážem strieľať aj góly, akurát mi musí trochu viac priať šťastena. Tento zápas by mi mohol pomôcť.

Banská Bystrica nezačala sezónu ideálne. Prečo?

Vždy ide o súhrn viacerých faktorov. Prišiel nový tréner a mužstvo sa opäť výrazne obmenilo. Vyhrali sme druhý raz po sebe titul a pre súperov je vždy veľká motivácia, keď nastúpia proti nám. Chcú sa proti úradujúcemu majstrovi vytiahnuť. Platí to o každom tíme v súťaži. Veľa energie nám zobrala aj účasť v Lige majstrov. No po určitom čase sa všetko dostalo do správnych koľají, našli sme svoju tímovú identitu a dostali sme sa do rytmu.

Ako beriete, že o prvú priečku bojujú odvekí rivali Banská Bystrica a Zvolen?

Zaujíma to najmä fanúšikov. Pre nás hráčov je Zvolen rovnaký súper ako každý iný. Vieme, že máme kvalitných a skúsených hokejistov, máme najvyššie ciele.

Nemáte problém komunikovať po slovensky. Ako je to možné?

Obidvaja moji rodičia sú Slováci. Keď boli mladí, presťahovali sa do Švédska, kde som sa narodil ja aj môj mladší brat. Celý život som žil na severe, ale rodinu mám na Slovensku. Chodievali sme sem na prázdniny a musel som trochu vedieť po slovensky, aby som sa dohovoril s príbuznými. Slovenčina je však veľmi ťažký jazyk, nie ako angličtina. Teraz počas pôsobenia v Bystrici som sa výrazne zlepšil.

Hovorili ste doma po slovensky?

Keď som bol menší, tak sa rodičia viac rozprávali po slovensky. Po narodení brata prešli čoraz viac na švédčinu. Keď sa bavia sami, stále hovoria po slovensky, ale s nami po švédsky. Aj brat niečo ovláda v slovenčine, aby sa dohovoril so starými rodičmi, ale veľa nie.

To, že ste sa ocitli na Slovensku, súvisí s koreňmi alebo je to skôr náhoda?

Je to zaujímavá zhoda okolností. Keď som pôsobil v EBEL, spoluhráč sa ma pýtal na veci ohľadom Slovenska, lebo vedel, že tu mám korene. Z toho nakoniec vyplynul môj príchod do Banskej Bystrice. Som však rád, že hrám v top klube. Práve z Bystrice pochádza stará mama. Ukazuje sa, aký je svet malý. Dúfam, že nám vyjde aktuálna sezóna a potom uvidím, akým smerom sa vyberie moja hokejová kariéra.

Snívate stále o švédskej lige?

Samozrejme, SHL je veľmi kvalitná súťaž. Musím makať, aby som mal šancu dostať sa tam. Veľmi by ma to potešilo, lebo podľa mňa je ešte náročnejšia ako KHL. Hrá v nej menej tímov a vládne v nej väčšia vyrovnanosť.

V minulosti ste si zahrali za slovenskú reprezentáciu do 17 rokov. Ako k tomu prišlo?

Chodieval som na hokejové kempy k Mariánovi Gáboríkovi, boli skvelé. Celkom sa mi tam darilo, všimli si ma tréneri, oslovil ma aj kouč reprezentácie do 17 rokov. Aj vo Švédsku som mal vtedy dobré čísla, tak sa rozhodli ma vyskúšať. Odohral som turnaj v Kanade, veľmi sa mi v tíme páčilo. No po návrate sme zistili, že aby som mohol reprezentovať, musel by som odohrať dva roky na Slovensku. Tým moja šanca hrať za mládežnícke výbery padla. Či by som teraz mohol hrať za seniorskú reprezentáciu, si nie som istý. No nepovažujem to za aktuálnu tému. Za švédsku by som hrať mohol (smiech).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC 05 Banská Bystrica #Gilbert Gabor