Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Budapešti sa potrebujeme rehabilitovať, tvrdí brankár lídra Habal

Šesťzápasovú sériu Zvolena bez plného zásahu využili hokejisti Košíc a po nedeľňajšom víťazstve 4:0 nad Trenčínom sa vyšvihli na prvé miesto Tipsport Ligy.

03.12.2018 17:38
Vladislav Habal Foto: ,
Brankár Vladislav Habal z HC Košice.
debata

„Je to výborný pocit, ale ešte sme na čele len jeden zápas. Dúfam, že sa tam udržíme čo najdlhšie,“ vraví po tretej vychytanej nule český brankár Vladislav Habal (27).

V predošlých kolách to vyzeralo, akoby sa vám na prvé miesto ani príliš nechcelo…

Hovoril som si to isté (smiech) – práve keď sa Zvolenu nedarí, tak my nie a nie vyhrať. Som rád, že sme to v nedeľu konečne zvládli. Zápas s Trenčínom bol pre mňa náročný najmä po psychickej stránke. Nemal som priveľa roboty, no zároveň sme po dvoch tretinách viedli len o dva góly. Musel som sa udržiavať v stopercentnom strehu, aby som v prípade potreby mužstvo podržal. Každopádne, po nie príliš vydarenej prvej tretine už bolo na ľade len jedno mužstvo. Vyhrali sme zaslúžene.

Zaskočila vás dlhá šnúra zvolenských neúspechov?

Je bežné, že na vás raz za čas doľahne väčšia kríza. Predpokladám, že sa z nej Zvolen čoskoro vyhrabe, ale my ho už na prvé miesto nepustíme (presvedčivo). Urobíme pre to maximum. Dobre si pamätám náš posledný vzájomný zápas v Košiciach. Zvolenčania zahrali výborne, nastrieľali nám krásne góly a vyhrali 7:2, ale odvtedy sa nejako zasekli.

Majú teraz Košice optimálnu formu?

Dúfam, že optimálna forma sa dostaví až v závere sezóny. Aj teraz chceme vyhrávať, ale všetci dobre vieme, že najdôležitejšie momenty ešte len prídu. Vlani sme sa presvedčili, že je dôležité, na ktorom mieste skončíte pred play off. Chceme byť čo najvyššie, aby sme dostali relatívne slabšieho súpera. Hoci v lige môže každý zdolať každého.

Prvý sezónny cieľ je teda vyhrať základnú časť?

Bolo by to super. Je výhoda začínať play off doma, nie ako v minulej sezóne, keď sme hrali najprv v Banskej Bystrici. Aj preto sa chceme udržať čo najvyššie.

V minulom ročníku sa od prenasledovateľov bodovo výraznejšie odpútala silnejšia päťka. Ako je rozdelená kvalita v aktuálnej sezóne?

Súťaž je extrémne vyrovnaná. Bodové odstupy nie sú príliš veľké, momentálne sa Miškovec dotiahol na siedmy Trenčín. Ešte to bude poriadne zaujímavé. S Miškovcom sme hrali už v rámci prípravy, takže dobre vidíme, ako sa postupne zlepšuje. Jeho hráči sa potrebovali adaptovať na súťaž. Dodržujú systém, veria mu a to im prináša ovocie. Každý to s nimi bude mať ťažké.

V piatok sa predstavíte v Budapešti. Čo vám preletí hlavou pri spomienke na tohto súpera?

Fúú… Stále si nevieme vysvetliť, čo sa stalo v našom predošlom vzájomnom súboji. Zápas nám absolútne nevyšiel. Ani ja som v bránke nechytil skoro nič. No oklepali sme sa z toho, naďalej tvrdo pracujeme a po pár zápasoch sme zrazu na prvom mieste. Vieme, že aj v piatok to bude náročné stretnutie. Veď aj náš prvý duel v Budapešti sme otočili až v samom závere.

Aký veľký podiel na výsledkoch Košíc má kapitán Ladislav Nagy?

Obrovský! Netrúfam si odhadnúť, kde by sme boli bez neho. Má výbornú streleckú formu a všetci veríme, že mu vydrží čo najdlhšie a pridajú sa k nemu aj ostatní chlapci. Jeho slovo má v kabíne veľkú váhu. Nepotrebuje hovoriť často, ale čo povie, to platí. Je správny líder na ľade i mimo neho.

Medzi brankármi vám patrí druhá priečka v percentuálnej úspešnosti zásahov aj v gólovom priemere, vychytali ste najviac víťazstiev. Spokojný?

Nemôžem sa sťažovať, hoci vždy to môže byť aj lepšie. Pokúsim sa čísla ešte vylepšiť, najmä aby pribúdali víťazné zápasy. Po predošlých dvoch ročníkoch, keď sa mi síce darilo, ale s klubom sme ani raz neprešli cez štvrťfinále, cítim väčší tlak. Verím, že si predošlé dve sezóny vynahradím a konečne nám to spoločne vyjde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Vladislav Habal