Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najmladší je zatiaľ najúspešnejší. Koučovi lídra pomáha adrenalín zaspať

Najmladší je zatiaľ najúspešnejší. V premiérovej sezóne na trénerskom poste v slovenskej hokejovej extralige.

16.11.2018 08:00
HOKEJ-TL: Príprava klubu HKM Zvolen Foto: ,
Zvolenský kouč Andrej Podkonický a jeho asistent Raimo Summanen počas začiatku prípravy HKM v júli 2018.
debata

Dobrí holubi sa vracajú. Titul kultového českého filmu pasuje aj na návrat štyridsiatnika Andreja Podkonického do klubu, z ktorého vykorčuľoval do veľkého hokeja.

Nie je prvý, kto tak na sklonku kariéry urobil – a dúfajme, že ani posledný. Zvolen pod jeho taktovkou vedie Tipsportligu.

Pekná spomienka na Memorial Cup

„Vždy som mal v hlave, že sa na záver aktívnej činnosti vrátim do rodného mesta. V ňom som hokejovo vyrastal, v jeho drese som sa ako hráč pred vyše tromi rokmi rozlúčil. Tešilo ma, že som ešte prispel k zisku majstrovského titulu v sezóne 2012/2013.“

Pre trojnásobného účastníka majstrovstiev sveta (2007, 2008, 2010) to bol druhý titul, z prvého sa tešil v bratislavskom Slovane (2002). Približne na rovnakú úroveň stavia i prvenstvo v Memorial Cupe v roku 1998 v drese Portlandu Winter Hawks.

V základnej časti bol piaty najproduktívnejší hráč (v 64 stretnutiach dosiahol 74 bodov: 30 gólov, 44 asistencií), tretí bol Marián Hossa (85 bodov). Najmä oni v play off potiahli tím za trofejou – najproduktívnejší Andrej si pripísal 11 bodov (7+4), druhý Marián 9 (5+4), obaja sa dostali do All stars-tímu, asistentom trénera bol Július Šupler.

„To bolo už veľmi dávno, pekne sa na to spomína,“ prízvukuje bývalý hráč so skúsenosťami z NHL, KHL, fínskej, nemeckej i českej najvyššej súťaže. Keď mu zranenie neumožnilo pokračovať, dostal od materského klubu ponuku na asistenta trénera.

„Privítal som to. Dovtedy som sa venoval len hokeju, ničím iným som sa nezaoberal,“ pripomína. Po dvoch sezónach v pozícii asistenta – vo Zvolene a Žiline – do tejto vstúpil už ako šéf lavičky.

„Podstatne väčšia zodpovednosť, spočiatku som bol aj trošku nervózny, kým som sa do toho dostal,“ z voleja zareagoval na otázku o rozdiele medzi asistentom a hlavným trénerom. „Vieme, že máme na naše pomery kvalitný tím, no že budeme až tak vysoko, sme nečakali. Zvolen má najvyššie ambície, no majú ich aj iné mužstvá. Radi by sme sa držali v prvej trojke – a v play off sa pokúsili ísť čo najďalej,“ podotýka.

Andrej Podkonický. Foto: SITA, Jakub Julény
HOKEJ-TL: Príprava klubu HKM Zvolen Andrej Podkonický.

So Summanenom po boku

Netají, že pohľad na tabuľku je príjemný.

„Mužstvo má pohodu, dôležité je, aby sme sa čo najdlhšie pohybovali hore. Stále sa môžeme zlepšovať, čo platí najmä o play off. Pri prísnom pohľade sme mohli mať o pár bodov viac. Nedotiahli sme do víťazného konca zápasy, v ktorých sme viedli o dva góly: s Popradom i Banskou Bystricou sme prehrali, v Budapešti sme vyhrali v predĺžení. To nás mrzí, herne sme možno sklamali len v Nitre, inak nemám mužstvu čo vyčítať. Aj prehry patria k športu,“ vraví s pokorou.

Čo vynieslo Zvolenčanov na prvé miesto?

„Prístup hráčov, hokeju odovzdávajú všetko. Inak to byť ani nemôže, ak chceme pomýšľať na najvyššie méty. Súdržnej partii velia skúsení hráči: Kytnár, Špirko, Chovan, Handlovský. Dobre do nej zapadli aj legionári. Kanaďan Vandane je podľa mňa najlepší obranca v súťaži, oporou je aj brankár Skapski. Obaja hrajú prvý raz v Európe, rýchlo sa adaptovali.“

Vo funkcii asistenta pôsobí vo Zvolene zaujímavá osobnosť – 56-ročný svojrázny Fín Raimo Summanen má bohatý hráčsky i trénerský register. S Edmontonom vyhral Stanleyho pohár, s fínskou reprezentáciou sa stal majstrom sveta, neskôr ju aj viedol, v KHL trénoval Omsk. Akú majú deľbu práce?

„Najdôležitejšie je, že máme spoločný pohľad na hokej. Je príjemné mať vedľa seba takého skúseného odborníka, môžem sa od neho veľa naučiť. Pomáha mi viesť tím na ľade i mimo neho. V zápase koučujem útočníkov, Raimo obrancov. Vo Zvolene dohliada aj na mládež. Preferujeme agresívny štýl s rýchlym prechodom cez stredné pásmo, častou streľbou a tlakom na bránku. Hráčom prízvukujeme, že je lepšie z obrany vyviezť puk než ho odpáliť,“ naznačí, o aký herný prejav im ide.

Andrej Podkonický oslavuje zvolenský titul v... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
zvolen hokej Andrej Podkonický oslavuje zvolenský titul v roku 2013.

Provoradý je tím

Andrej vraví, že trénerský vzor nemal, no všímal si všetkých, ktorí ho viedli. „Každý mal svoje metódy. Neraz som sa pristihol, ako by som niektoré situácie riešil ja – a teraz to využívam.“

Čo považuje za najťažšie v trénerskej profesii?

„Každý deň dostať z hráčov, čo od nich vyžadujete, motivovať ich, aby ustavične na sebe pracovali. Máme niekoľkých lídrov, každý chce hrať čo najviac, preto je dôležité každému vysvetliť jeho úlohu. Hráčov presviedčame, že prvoradý je ich vklad pre tím. Mali sme aj dosť zranených, v nahustenom programe dostali šancu aj mladíci. Pomohli, po prestávke sa rekonvalescenti vrátili, silu môžeme rozložiť rovnomernejšie.“

Pri porovnaní adrenalínu u trénera a hráča počas zápasu má Podkonický z vlastnej skúsenosti jasno: „Väčší adrenalín cítim v pozícii trénera. Hráč si ho vybije na ľade, vo mne pulzuje aj po zápase. Má to výhodu v tom, že doma za pár minút spím. Keď som hrával, neraz som zaspal až nadránom.“

Aký najpamätnejší zážitok z kariéry si uchováva?

„Príchod do kabíny St. Louis Blues v prípravnom kempe. Ocitol som sa medzi veľkými hráčmi, ktorých som dovtedy poznal len z kartičiek. Neskôr prišli aj výnimočné chvíle zo ziskov titulov, no pocitovo najsilnejšie boli moje prvé dotyky s NHL.“

Ak by dokorčuľoval Zvolen opäť k titulu? „Všetci si to želáme, no ešte nás čaká veľa, veľa práce.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Podkonický #HKM Zvolen #Tipsport Liga